Sju minnesvärda händelser från Skyrim

Det finns en hel del som kan hända när du vandrar runt i Skyrim; intressanta karaktärer, otroliga sidouppdrag (där vissa t.o.m. överträffar huvudstoryn i min mening) och landskap som får en att tappa andan. Sannolikheten att två olika spelare kommer stå hänförda på samma ställe är otroligt liten, särskilt då upplevelsen blir så individuell i det vidsträckta land som är Skyrim.

Med Skyrim Special Edition på ingång till Xbox One, PlayStation 4 och PC den 28:e Oktober tänkte vi ta en liten tillbakablick till olika saker som har följt med oss sedan vårt första besök i vintervärlden.

Varning för spoilers!

Vår första drakfight

Inget kan riktigt förbereda dig på den adrenalinkick som kommer över dig när du hör ett vrål på himlen och hör soldater ropa att det är en drake på ingående. Det är inte samma sak som när du flydde i början. Då var det meningen att du skulle undvika eldsprutande, ond bråd död…nu måste du istället konfrontera den.

Du vet vad som gäller, även om du tvekar en stund. Du ser skuggan av vingarna och plötsligt, med en öronbedövande duns, står den där framför dig. Efter att ha besegrat den får vi se hur den desintegreras, löses upp i energi och lämnar drakskal och ben efter sig. När du sedan absorberar drakens själv inser du att du har mer gemensamt med drakarna än vad du trodde.

Frosttroll

Strax efter din första drakstrid ska du bege dig upp på ett berg för att snacka med Greybeards i High Hrothgar. På vägen upp för den redan farliga stigen kommer du springa in i nästa varelse som får dig att behöva byta underkläder – ett frosttroll. Det är inte särskilt förtjust i att se dig och dessvärre måste du ta dig förbi honom för att nå ditt mål.

Fus Ro Da-aaaah!

När du äntligen når Greybeards får du lära dig lite mystiska ord; Thu’um, som är din födslorättsom Dragonborn. Dessa mäktiga rop kommer senare kunna rädda livet på dig (eller bli källan till oändlig underhållning då NPCs och djur flyger över klippkanter i rasande fart). ropet som får folk och fä att flyga är just Fus Ro Dah – ”Unrelenting Force”.

Mördargolf

Ja, inte exakt golf, men inte långt ifrån. Ingenting skrämde mig så mycket som när jag råkade reta upp en av jättarna. De är fredliga varelser som vallar mammutar som om de vore får och de är inte jätteförtjusta i att du kommer och klampar in på deras territorie. Att springa för livet och höra enorma dunsar av jättefötter komma närmare bakom dig är inget jag rekommenderar. Skulle de komma ikapp dig är det nästan garanterat att du kommer åka på en flygtur. Och vi pratar inte om mysig sightseeing på ryggen av en drake.

Jättarna har klubbor som de använder som vapen och du är en måltavla precis som allt annat. Skulle en jätte svinga mot dig och får du göra dig beredd med kameran, för ett flygfoto som detta kommer du inte kunna ta många gånger. Du slås inte sönder och samman i marken, med andra ord. Du skickas istället flygande, som en graciös fågel. Fast jättedöd.

Floran och faunan

Det är inte bara jättar, frosttroll och mammutar som jävlas med dig. Du kommer även stöta på ninjabjörnar (vanliga björnar som lyckas smyga sig inpå och sedan skrika dig i örat. Tro mig, det hände mig mer än en gång). Du kan även beskåda andra strider äga rum, som t.ex. när du ser ett pack med vargar jaga hjort, eller när en spriggan slåss mot en hagraven. Känner du dig modig kan du ge dig in i leken, annars kan du bara avvakta och sedan plocka lite gratis loot.

Underjorden

Inte nog med att du har tonvis av yta att utforska ovan jord, du har även den underjordiska värld som är Blackreach att vandra genom. Denna enorma grotta huserar ruinerna av en urgammal stad, för att inte tala om horder av falmer, samt lika sällsynta växter och mineraler. Till en början kan det kännas som ett lagom stort ställe, men du kommer snart inse att ingenting är lagom här nere. Varken storleken, fienderna eller de olika föremål du kan hitta.

”The Master”

När du fortsätter din träning som Dragonborn kommer du få höra namnet Paarthurnax nämnas med jämna mellanrum. Denna mystiska figur är ledaren för Greybeards och den du senare kommer besöka, högst upp på High Hrothgar. När du väl besöker honom märker du att det inte är ytterligare en skäggig gubbe i munkkåpa, utan en enorm drake. Efter att ha flytt från och kämpat mot drakar kan det här vara en lite obekväm situation, för att uttrycka det milt, men du inser snart att den här draken faktiskt är snäll. Och något annat vore konstigt när det är Mario och Luigi som ger honom röst (okej, inte de två rörmokarna, men Charles Martinet, mannen som ger dem röst).

Inte nog med att du står och pratar med en drake, du har även en fantastisk vy av Skyrim att insupa från bergstoppen. Om inte det vore nog så kan du även hitta ett easter egg här uppe, i form av Notched Pickaxe, en referens till Minecraft.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.