Världens första E-sportsmuseum tar form

Spelens Hus har tillsammans med Bombina Bombast, Natalia Batista och Allan Petersen påbörjat projektet #MeH – Museum of eSport History. “Vi vill dokumentera nutidshistoria och utnyttja det faktum att nästan alla som har haft ett finger med i e-sportens framväxt fortfarande lever”, säger Samir Arabi-Eter, projektledare på Spelens hus. Flera av e-sportsindustrins stora namn finns i regionen, men trots det finns det fortfarande mycket okunskap kring e-sport och möjligheterna i branschen.

“Vi vill lära ut vad e-sport är och sprida information till både spelare och allmänheten. Idag är det självklart att föräldrar stöttar sina barn när det kommer till ishockey och ridning, vi vill att föräldrar ska stötta sina e-sportande barn på samma sätt”, säger Samir. I Region Skånes kulturplan för 2016-2019 tas vikten av digital kultur upp flera gånger. Bl.a. att de “vill verka för en stark infrastruktur för film och rörlig bild” och “med ökad användning av digitaliseringens möjligheter skapa bättre förutsättningar för Skånes kulturaktörer att använda digital teknik för att producera och sprida kultur”.

“Vi tror att detta ligger väldigt rätt i tiden”, säger Stefan Stanisic, som är del av scenkonstkompaniet Bombina Bombast. De har tidigare jobbat med VR i sina teaterproduktioner och ser fram emot att använda det i ännu ett sammanhang. Med hjälp av tekniker som VR, 360°-filminspelningar, Ibeacons och Augmented Reality (AR) vill de göra hela utställningen mer interaktiv, vilket de tror kommer locka nya och yngre besökare.

“Vi vill krossa normen för vad som klassas som kultur, hur kultur presenteras och hur deltagare och besökare ser ut”, säger Samir. Utöver informationen som presenteras digitalt kommer de även ha en fysisk utställning om hur utvecklingen av datormöss, kontorsstolar m.m. påverkats av e-sporten. “E-sportens framfart har påverkat så många delar av olika industrier”, fortsätter Samir. “Ta till exempel Cosplay, som på bara några år gått från att vara baserad på japansk tecknad film till spel och vidare till e-sportskaraktärer.”

Spelens Hus är en föreningsdriven mötesplats med inriktning på spel. Det startades upp 2014 via en medborgarförslag i Malmö stad, som nu består av 21 ideella föreningar varav 20 av dem är kopplade till riksförbundet Sverok – Spelhobbyförbundet.Bombina Bombast. Det är ett turnerande scenkonstkompani med bas i Malmö under konstnärlig ledning av Emma Bexell & Stefan Stanisic sedan starten 2011. Sedan dess har Bombina Bombast skapat över 30 originalverk för scen och film. Kännetecknande är mötet mellan scenkonst och innovativa teknologier med fokus på virtual reality. Det har presenterats på scener och festivaler i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Kina och Spanien.

Emma och Stefan gästundervisar på Teaterhögskolan i Malmö och gjorde en av 2015 års examensföreställningar för mimskådespelarstudenterna på Stockholms dramatiska högskola. Natalia Batista är en svensk serieskapare, illustratör och serieteckningslärare. Hon arbetar i en manga-inspirerad stil och kom 2010 ut med sin första bok på ett etablerat förlag, barnserien Mjau! Allan Petersen är grafisk designer i grunden, men har startat många olika events inom spelhobbyn. Han har även varit konsult för events som Gamex och Copenhagen Games.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.