30 Dagar Spel, dag 2: Min favoritkaraktär

Det finns otroligt många karaktärer i spelvärlden. En del kan vi relatera till, en del inspirerar oss. En del är hysteriskt roliga eller allmänt stenhårda som får barnet i oss att jubla av förtjusning när de gör tuff skit som är helt omöjlig.

Vi har Asura från Asura’s Wrath, med sin odödliga envishet och ett humör som får vit fosfor att känna sig mesig. Shovel Knight är den ridderliga optimisten som vägrar ge upp på sina vänner, Kefka är galenskap personifierad på det mest grandiosa sätt. Det finns gott om karaktärer som har aspekter jag kan uppskatta och placera här, men få som har tillräckligt med karaktärsdrag som gör dem till favoriter. De tre jag har just nu är dock Solid Snake, Samus Aran och Raziel. Alla på sina olika sätt.

Solid Snake

David har gått igenom en hel del under sin karriär och jag har följt honom från start. Eller ja, jag började med Metal Gear till NES, som är ett blekt (men helt okej) försök på originalspelet. Efter att ha spelat igenom Metal Gear och Metal Gear: Solid Snake kan jag lätt säga att det sistnämnda är ett av de bästa spelen jag spelat någonsin vad gäller story, gameplay och musik. Solid Snake är nog en av de karaktärer jag känner har fått en av de största karaktärsutvecklingarna genom tiderna, trots att det började framgå som bäst i Metal Gear Solid-serien.

Vill ni höra mig gå igenom Solid Snakes karriär, klicka här.

David, även känd som Solid Snake. Från 90-talet, fram till 2014.

Samus Aran

Hjältinnan som lurade världen är bekant för de flesta. Hon är prisjägaren som har upplevt mer än vad många andra spelkaraktärer har gjort. Precis som Solid Snake har hennes resa fått hennes karaktär att utvecklas otroligt myckert, både på gott och ont enligt fansen. Hennes koloni attackeras av rymdpirater och leder till att hon adopteras av Chozofolket, hon träffar moderhjärnan och jobbar sig vidare till den Intergalaktiska Federationen. I Metroid till NES börjar hennes speläventyr och vi får följa henne på en mer än intressant resa, där hennes karaktär utvecklas mer än måttligt, tack vare (eller på grund av?) allt som händer på vägen. Innan vi ens hinner ta vid efter Super Metroid har Samus Aran blivit en av de mest relaterbara karaktärerna i spelvärlden, vars modersinstinkter, överlevnadsmentalitet och militära erfarenhet har gjort henne till den hon är idag.

För att ta del av mangan och bakgrunden till Samus Aran, klicka här.

Från ett litet barn, till en färsk prisjägare, till erfaren beskyddare av universum.

Raziel

Antihjälte och protagonist i Soul Reaver, en del av Legacy of Kain-serien. När det kommer till narrativ och röstskådespelare är det här bland det bästa spelvärlden har fått. Raziel var en gång en helig riddare i Sarafan-orden, en nemesis till de vampyrer som bodde i Nosgoth. Han möter dock sitt öde när han dödas av en mystisk karaktär. Tillsammans med sina Sarafanbröder vilar han i en krypta, ett monument till den storhet de en gång representerade. Men inget varade för evigt. När Kain, en av vampyrerna, tar kropparna och återuppväcker dem förändras deras liv. En gång vampyrjagande Sarafanriddare – numera vampyrer, löjtnanter under sin mästare Kain. Raziel lyckas han dock förarga sin arrogante mästare med att utvecklas före denne. Detta leder till att han döms till döden, ett straff som förkunnas av Kain, men uträttas av sina f.d. Sarafan-bröder. Efter århundraden vaknar dock Raziel på nytt. Han har undkommit döden ännu en gång, men denna gång som en våldnad.

Av alla karaktärer jag har mött i spelvärlden är Raziel den i särklass mest intressanta. Att göra ett spel på hur denne går från människa till vampyr hade räckt för ett strålande manus. Att göra ett spel på hur han förvandlas från vamyr till en titulär soul reaver hade räckt. Nu börjar spelen med Raziel som återuppvaknad i som våldnad, men de tre spelen med honom tar oss igenom hans liv i retrospekt och vi får en otroligt spännande – och sorglig! – upplevelse med honom.

Raziel som människa (Patrick Johnson, Pro Lead Character Artist), Raziel som vampyr (TheHylden, DeviantArt) och Raziel som soul reaver.

Har du missat ett avsnitt? Klicka dig vidare till övriga dagar här!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.