Årets Plattformsspel 2012: LittleBigPlanet Vita

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: spelare är bäst på att designa spel. Det har den charmiga serien LittleBigPlanet tagit väl fasta på. När nu spelet skulle lanseras till Sonys bärbara maskin Playstation Vita så hade förtroendet gått till svenskarna på Tarsier Studios. Anpassningen till formatet var perfekt och allt det bästa från spelen till storebror Playstation 3 var bibehållet och till viss del även förbättrat.

Designverktyget i LittleBigPlanet Vita drar nytta av den tryckkänsliga skärmen på ett utmärkt sätt. Dessutom så knyter spelet samman den hängiva spelaskaran på ett för formatet helt unikt vis. Det skapas och delas banor över nätet precis hela tiden och även om de banor som ingår i spelet visserligen är bra så är det när man spelar andra spelares banor som LittleBigPlanet Vita visar sin riktiga storhet.

LittleBigPlanet är så mycket mer än bara ett plattformsspel. Det är ett bilspel, ett partyspel eller mängder av minispel i ett. Kort sagt så är det precis vad du vill att det skall vara. Därför reser sig LittleBigPlanet Vita över skaran av konkurrenter i den här kategorin. Det är helt enkelt omöjligt att bli klar med ett sådan här spel. Så länge någon, någonstans skapar en ny bana så lever spelt vidare i mitt Vita.

Hedersomnämnande: New Super Mario Bros. USuper Mario Bros. U

Visserligen så har vi sett det förut. Nintendo levererar nästan en exakt kopia av tidigare spel till Wii, men det faktum att den oomstridde kungen av plattformsspel nu äntligen har tagit klivet in i HD-världen gör att New Super Mario Bros. U förtjänar att omnämnas på den här listan. Numera kan fem spelare slåss om utrymmet på skärmen samtidigt och även om det ibland blir rörigt så är det fantastiskt charmigt. Att man dessutom kan spela direkt på den nya gamepaden till Wii U är en rejäl bonus som lyfter New Super Mario Bros. U en bra bit över de flesta konkurrenterna i kategorin.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.