Clockwork Aquario: (snart) räddat ur graven

Det här är spelbevarande på allvar.

Westone Bit Entertainment, studion som en gång stod för det omtyckta Wonderboy, höll under tidiga 1990-talet på med ett alldeles nytt plattformsspel: Clockwork Aquario. Spelet var tänkt att släppas i dåtidens arkadhallar, men så blev det aldrig. Under testfasen, när spelet i stort sett bara hade polish och balans kvar att justera, drog investerarna på SEGA sig ur och minnet av spelet nöttes snabbt bort av tidens tand. VGChartz publicerade en mycket läsvärd intervju med skaparna Ryuichi Nishizawa om alla komplikationer som ledde att Clockwork Aquario helt enkelt utebliv. Den belyser också varför det nu är tillbaka, återuppstånden från gränsen till spelens dödsrike.

Utgivarna ININ Games och Strictly Limited Games slog sina påsar ihop och tog med hjälp av Nishizawa och andra tidigare Westone Bit-utvecklare vara på den källkod till spelet som fortfarande kunde räddas. De byggde tillsammans om och kompletterade den för moderna spelsystem. Deras hårda arbete kommer snart att bära frukt när Clockwork Aquario släpps någon gång under kommande kvartal. Detta är efter en smärre försening som förhoppningsvis innebär att slutprodukten blir exakt som utvecklarna hade tänkt sig för snart trettio(!) år sedan.

Clockwork Aquario: Snart i en konsol nära dig?
Wonderboy-DNA:et syns.

Eftersom det är Strictly Limited det här handlar om så finns självklart en fysisk utgåva på horisonten. Eller närmare bestämt tre olika: Limited Edition, Collector’s Edition samt Ultra Collector’s Edition (alltså de vanliga benämningarna för släpp från Strictly Limited). Samtliga utgåvor finns kvar att förboka på företagets hemsida, utom Switchens Limited Edition som är slutsåld. För de som inte frågar efter fler hyllvärmare kommer spelet självklart att släppas även digitalt. Det är plattformarna PlayStation 4 och Nintendo Switch som gäller.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.