Destiny 2: Beyond Light – en liftares guide till Europa

Med Destiny 2: Beyond Light får spelare en fortsättning på den spännande berättelsen, men framförallt en ny destination att utforska - samt en återvändande destination från originalet. I den här guiden presenterar vi Jupiters måne Europa och Cosmodrome på Jorden, samt går genom den nya kraften Stasis.

Europa är en av Jupiters 79 månar och räknas in i gruppen galileiska månar tillsammans med Io, Callisto och Ganymedes. Europa är aningen mindre än vår måne och har en kärna av silikater och sten men omgärdas av ett enormt hav vars yta är helt frusen. Mätningar visar att Europas magnetfält samverkar med Jupiters vilket kan betyda att Europas kärna innehåller magnetiskt ledande ämnen som till exempel järn eller att himlakroppen har en saltvattenocean.

Europa i Destiny 2: Beyond Light är däremot hem till en av mänsklighetens mest mytomspunna ruiner.

Under människornas storhetstid byggde megaföretaget Clovis Bray flera anläggningar på Mars där de även finansierade och byggde staden Freehold. Innan civilisationens fall expanderade de till Europa där de anrättade en forskningskoloni för utvecklingen av exosinnen, i dag kända som Exo, och nyckeln till evigt liv.

Varning: den här guiden kan komma att innehålla mindre spoilers för storyn.

Är du helt ny till Destiny 2 eller behöver komma ikapp efter en längre frånvaro, då rekommenderar jag vår nybörjarguide som summerar allt du behöver veta inför Beyond Light.

Den frusna månen

Europas landskap är mångfasetterad. Hennes arktiska klimat är skoningslöst, men gömmer flera distinkta områden under sin is. Bristen av vegetation och fauna gör platsen ödslig, en känsla som förstärks ytterligare av de frostbitna ruinerna som sticker upp ur isen.

I södra Europa, på slätten kallad Beyond, vilar ett uråldrigt pyramidskepp. Det är också här du håller läger tillsammans med the Stranger, Drifter och Eris Morn och diskuterar mörkrets krafter. Precis norr om Beyond ligger en gammal kommunikationsanläggning kallad Charon’s Crossing. Innanför dess väggar har Variks upprättat en kommunikationscentral och tillhandahåller uppdrag och tjänster för Guardians.

Vägskälet vid Charon’s Crossing leder till Cadmus Ridge i väst och Asterion Abyss i öst – och båda är knytpunkter till Europas historia. Medan Cadmus Ridge döljer Clovis Bray omfattande forskningskomplex Bray Exoscience – som sannolikt är ingången till raiden Deep Stone Crypt – avslöjar Asterion Abyss månens förflutna. Enorma datastrukturer bryter ut ur isen och leder ned till Nexus, en enorm Vex-konstruktion vars gångar och reservoarer av radiolaria är ockuperade av Fallen.

Bortom Cadmus Ridge ligger kvarlevorna av Clovis Brays koloni på Europa, Eventide Ruins. Klimatet har över århundradena demolerat höghusen och de nyligen anlända Fallen House of Salvation har byggt en egen stad ovanpå ruinerna. Riis-Reborn, namngiven efter deras förstörda hemplanet, är en tät stadskärna under en enorm kupol. Här har Fallen anrättat både krigsfabriker och ett högsäte för sina ledare.

Aktiviteter och hemligheter på Europa

Det finns en hel del att göra på Europa efter att den inledande kampanjen är över. Du kommer kunna ta del i post-kampanjen med hjälp av Variks och stärka dina Stasis-krafter genom att utföra uppdrag åt the Stranger. På Europa och Cosmodrome finns nya Lost Sectors att rensa och loota, med en helt ny funktion till Beyond Lights slutspel.

Sedan finns det en hel del små samlarföremål och hemligheter utspridda på Europa och spontana händelser du kan ta del av medan du gör patrulleringsuppgifter.

Stasis

För att uppgradera din Stasis-subklass med olika granater och de nya Aspects och Fragments, behöver du göra uppdrag och veckovisa bounties hos the Stranger. Dessa involverar att du på olika vis använder Stasis mot fiender i en variation av aktiviteter som bland annat Gambit, Crucible eller Strikes.

Du kan bara göra två bounties varje vecka åt the Stranger. Uppdragskedjan Born in Darkness däremot är en engångsupplevelse med stark story.

Sabotage

Variks uppdrag har en mer avancerad stuktur och påminner om Cryptoglyphen i Shadowkeep. Genom att utföra enklare aktiviteter på Europa, så som patruller, Lost Sectors och Public Event erhåller du en valuta eftertraktad hos Fallen, Herealways Pieces. Med dessa kan du köpa Sabotage-uppdrag av varierande grad och mål. Dessa låser i sin tur upp fördelar på Europa, så som ökade belöningar och tillgången till svårare uppdrag.

Vidare kommer Variks erbjuda Empire Hunts, specifika attackuppdrag som går ut på att besegra Eramis löjtnanter. Från dessa får du specifika Europa-vapen, så om du upptäcker en som du tycker om kan du fokusera på den aktiviteten. Det är från svårare Empire Hunts som du kan erhålla exotic sniper rifle Cloudstrike.

Tidigt i berättelsen börjar Variks tillhandahålla små skattjakter för att låsa upp Stasis-låsta kistor, som innehåller de nya Europa-rustningarna. För att öppna kistorna behöver du olika grader av Stasis som du låser upp genom att spela kampanjen. Variks erbjuder också dagliga buinties.

Lost Sector

Beyond Light introducerar en ny funktion för expansionens nya Lost Sectors, legend- och master-svårighetsgrader för single player. Likt Nightfall: The Ordeal har de nya nivåerna på Lost Sectors modifierade egenskaper så som champions och attrition för en ökad utmaning. Med en rekommenderad power level på 1250 och 1280 är de ingen barnlek, fast du kommer vilja ge dig på dem ändå så småningom eftersom det är de enda platserna där du kan få de nya exotiska rustningarna.

Master- och Legend Lost Sectors roterar dagligen och erbjuder olika typer av exotic armor. Efter att du klarat Lost Sectorn normalt kommer du varje dag kunna se vilken som är extra svåra samt vilka belöningar de har.

Notera att detta enbart gäller Lost Sectors på Europa och Cosmodrome.

Patrol, Public Event och pussel

Grundläggande aktiviteter är närvarande på Europa och är många gånger knutna till uppdrag. Public Event är nästan alltid tillgängliga och är en bra källa till uppgraderingar upp till power level 1200. Här kan du ta del i Glimmer Extraction, Disrupt Vex Construction och det nya eventet Crux Convergence.

För att aktivera Heroic Public Event på Crux Convergence behöver du skjuta ner alla tre drönare på varje Crux. Du behöver göra detta innan du fångar Cruxet genom att stå under det.

Strid mot en Fallen Brig.
Destiny 2: Beyond Light, Bungie 2020.

Patrols är enklare uppgifter att göra vid sidan av och som i längden kan generera en bra mängd XP. Bäst av allt är att patrullerna på Europa inte är begränsade till området du är i. Du kan utan bekymmer avsluta en Patrol i ett annat område på kartan – så länge det området har de nödvändiga fienderna.

Europa har dessutom flera små pussel som belönar dig med kistor. Dessa är för det mesta snabba skattjakter eller en viktig fiende som måste besegras.

Hemlig aktivitet

På Europa finns den ännu inte tillgänglig aktiviteten Exo Challanges. Exakt när och var dessa utmaningar kommer utspela sig vet vi inte i dagsläget. Det enda vi vet är att aktiviteten är kopplad till det exotiska svärdet The Lament. Det finns även Triumphs kopplade till aktiviteten.

Samlarföremål

Penguin Souvenir är en typ av samlarföremål som går att hitta på Europa och måste återlämnas till sin rätta plats. Hittills har kollektivet enbart hittat en pingvin men enligt spelets Triumphs finns det totalt nio stycken att återlämna. Belöningen är berättelser i spelets Lore.

Återvända hem

Cosmodrome är ett område i forna Ryssland och var i Destiny 1 en central del av spelupplevelsen. I Beyond Light återvänder en portion av Cosmodrome i den utökade nybörjarupplevelsen som ska guida nya Guardians. Med det sagt är Cosmodrome ändå en relativt stor zon med såväl nostalgiska upptäckter för veteraner och en fokuserad upplevelse för nya spelare.

Om du startar för första gången kommer du öppna upp ögonen i the Gateway, utanför muren väst om Cosmodrome. Området bjuder på en vacker utsikt och massor av skrotbilar. En servicetunnel leder in i muren till the Breach. Akta dig för Fallen här. Väl på andra sidan väggen kommer du ut i the Divide. Här kan du strida mot den ikoniska spindeltanken och bekanta dig med mer seriös strid mot anstormande Fallen.

Från the Divide kommer du ut till the Steppes, ett öppet område längst en flod. Här kan du ta bounties och uppdrag från Shaw Han, en Guardian stationerad i Cosmodrome. Steppes har flera små grottor och gömmor att utforska. Följer du floden kommer du till Mothyards, ett gammalt flygfält med isärplockade transportplan i skuggan av koloniskeppen som aldrig hann evakuera Jorden.

Från Mothyards kan du både åka till Forgotten Shore och Skywatch, två områden som knyter an till varandra på baksidan. Forgotten Shore är stranden av en delvis uttorkad sjö med resterna av en hamn. Skywatch däremot är ett stort kommunikationskomplex med tillhörande central. Veteraner kan fälla en nostalgisk tår i Skywatch vid den ökända loot caven där Bungies easter egg fortfarande går att finna.

Aktiviteter

I Cosmodrome kan du ta del av Public Event, Patrol och generell utforskning. Det finns gott om kistor att hitta och precis som på Europa kan du genomföra dina patrulleringar över hela zonen. De Public Event som går att delta i här är Glimmer Extraction, Defend the Warsat och Weapons Exchange.

Bungie kommer utöka Cosmodrome med fler av dess ursprungliga områden i framtiden, så som Rocketyard och de klassiska Strikerna Devil’s Lair och Fallen S.A.B.E.R..

Stasis – närkontakt med mörkret

Ända sedan Destiny kom ut 2014 har fans läst och hört om onda Guardians och undrat: kan jag också anamma mörkret? Med Destiny 2: Beyond Light kan vi äntligen ta klivet ut i det okända och omfamna den nya kraften Stasis. Stasis är ett nytt element i Destiny 2 som utmanar treenigheten Solar, Arc och Void.

Stasis är en självständig kraft som står utanför de klassiska elementen och tillför helt nya, mäktiga funktioner på spelplanen. Centralt för elementet är förmågan att sakta ner, frysa och krossa motståndare. Stasis handlar om att kontrollera slagfältet och ödelägga motståndet. Krafterna tar sig olika uttryck beroende på vilken klass av Guardian du spelar, men alla är lika dödliga.

Läs mer om Stasis på Beyond Lights officiella hemsida.

Tre Stasisanvändare.
Destiny 2: Beyond Light, Bungie 2020.

Rörelse-, klassegenskaper och granater

När det kommer till mobilitet, framförallt varje klass metod att hoppa, är de samma som övriga klasser. Titaner lyfter som de alltid gjort, Hunters skuttar på som vanligt och Warlocks glider med stil. Samma gäller alla klassegenskaper. Barricade, Dodge och Rift är densamma – fast kan modifieras med Fragment, mer om det snart!

När det kommer till granater delar samtliga Stasis-klasser samma tre granater. Glacier Grenade skapar kristaller på hårda ytor som antingen kan användas som plattformar eller fysiskt skydd. Duskfield Grenade skapar ett område som suger in och hindrar fiender. Och Coldsnap Grenade som söker sig till och fryser upp till fyra motståndare på raken om de står tillräckligt nära. Både Glacier och Duskfield Grenade kan frysa fiender, fast de kräver mer finess. Alla typer av frusna kristaller, även fiender, gör explosiv skada när de blir krossade.

Aspects och Fragments

Stasis introducerar nya metoder för karaktärsutveckling med användningen av Aspect och Fragment, två typer av föremål som på olika sätt modifierar din Stasis-subklass. Dessa erhåller du från the Stranger och utrustas inne på subklassmenyn.

I skrivande stund är det svårt att veta hur många Aspect det finns, men under spelets första vecka kunde varje klass erhålla varsin. Titans fick Cryoclasm, Hunters fick Shatterdive och Warlocks Iceflare Bolts. Med tanke på att det finns utrymme att använda två Aspect samtidigt är det möjligt att fler Aspect blir tillgängliga i framtiden.

I dagsläget finns det sex stycken olika Fragment, som är universella och kan utrustas i alla Stasis-klasser för att modifiera din spelstil. Du kan låsa upp max två per vecka genom att göra the Strangers veckovisa uppdrag. Fragmenten är:

  • Whisper of Hedrons, ökad vapenskada efter du fryst en fiende med Stasis. Du får även -10 i Strength.
  • Whisper of Durance, effekter som saktar ner motståndare vårar längre. Du får även +10 i Strength.
  • Whisper of Refraction, återhämta din klassegenskap när du besegrar en slö eller frusen fiende.
  • Whisper of Bonds, frusna besegrade fiender med vapen ger superenergi. Du får även -10 i Intellect och Discipline.
  • Whisper of Fissures, ökar explosionsradien och skadan från förstörda Stasis-kristaller.
  • Whisper of Shards, krossade Stasis-kristaller ger ökad återhämtning till din granat. Du får även +10 i Resilience.

Titan Behemoth

Titans är kända för en sak: att krossa saker med sina nävar. En Titan Behemoth förkroppsligar detta i sin nya Stasis super Glacial Quake som har två funktioner. Du kan dels drämma nävarna i marken för att skicka ut vågor av is som fryser fiender och skapar kristaller framför dig, och du kan skutta fram till dina motståndare och slå näven i deras ansikten med oändligt många Shiver Strikes. Dessutom blir Titanen snabbare och tåligare under sin super.

Behemoths snabbhet är däremot inte begränsad till sin super och kan med hjälp av närstridsegenskapen Shiver Strike slunga sig framåt, både för att ta in avståndet till fienden, men också för att dribbla runt motståndare eller som en undanmanöver för att komma in bakom skydd!

Med Aspecten Cryoclasm kan en Behemoth glida – extra fort! – och krossa kristaller i farten. Parat med Fragmentet Whisper of Shards får Titanen ökad återhämtning på sin granat när hen krossar kristaller. Tillsammans med Glacier Grenade som skapar väggar av kristaller kan Behemothen både skydda sig och anfalla aggressivt genom att glida genom dem. Shotgun blir din bästa vän med den här spelstilen.

Titan Behemoth.
Destiny 2: Beyond Light, Bungie 2020.

Hunter Revenant

Den här klassen handlar om att kontrollera slagfältet. Revenants är mästare på att låsa ner ett stort område med sin super Silence & Squall, som skickar ut två skäror med varsina effekter. Den ena chockfryser fiender i närheten och den andra skapar en kraftig Stasis-storm som jagar dem. Motståndare som råkar stanna i stormen kommer inte bara bli frusna, de tar också skada.

Hunter Revenant är således en taktisk subklass som använder sin super för att pressa ett anfall, skydda ett område eller jaga bort motståndare. Men de är minst lika dödliga i sitt neutrala spel tack vara kaststjärnorna i närstridsegenskapen Withering Blade. Dessa får du också i ett par. Stjärnorna är både väldigt snabba och kan studsa tre gånger för att sakta ner flera motståndare. Kastar du två efter varandra blir effekten dubblerad och fienden fryser till is.

En spelstil som har stark synergi är kombinationen av Fragmentet Whisper of Refraction (som återhämtar din klassegenskap efter att du besegrar en frusen fiende) och klassegenskapen Gamblers Dodge (som återhämtar din närstridsegenskap). Med den här uppsättningen använder du kaststjärnorna för att inleda striden, krossa den frusna fienden, återhämta din dodge för att sedan återhämta dina kaststjärna. Bryts cirkeln kan du växla med Coldsnap Grenade som söker sig till en fiende och fryser dem direkt.

Hunter Revenant.
Destiny 2: Beyond Light, Bungie 2020.

Warlock Shadebinder

Som Warlock Shadebinder finner du din styrka i egenskapen att frysa och krossa fiender. Med superegenskapen Winter’s Wrath kan du med en magisk stav skjuta kristallskärvor som direkt fryser motståndare. Därefter följer du upp med en chockvåg som krossar alla frusna fiender omkring dig, eller gör massiv skada på de som överlever.

Likt Behemoth tilltalar Shadebinder en aggressiv spelstil som kan stå fot i nummerärt underläge. Shadebinder blir bara starkare efter att du får din första Aspect, Iceflare Bolts som gör att frusna besegrade fiender skickar en sökande kristall som fryser nästa fiende i närheten. Det här kan du kedja från fiende till fiende så länge de står tillräckligt nära. Genom att tajma attacker och chockvågor kan du ödelägga ett stort antal fiender.

Utrustar du dig dessutom med Fragmenten Whisper of Hedrons som ökar din vapenskada efter att du fryst en fiende och Whisper of Bonds som gör att du får ökad superenergi när du besegrar frusna fiender med vapen, så har du en väldigt pålitlig neutral spelstil som matar din super. Rekommenderad granat här är Coldsnap Grenade. Win-win!

Warlock Shadebinder.
Destiny 2: Beyond Light, Bungie 2020.

Destiny 2: Beyond Light finns ute nu till Playstation 4, Xbox One, Steam, samt Stadia. Spelet är bakåtkompatibelt med både Xbox Series X/S och Playstation 5. Båda next gen-konsoler får en gratis uppgradering den 8 december som förbättrar spelets prestanda och grafiska kvalitet.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

2 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.