En nybörjarguide till Final Fantasy XIV

Det kan vara svårt att sätta sig in i Final Fantasy XIV som ny spelare. Vi har bläddrat igenom lite böcker från Eorzea för att göra introduktionen så lätt som möjligt. Här får ni tio tips att gå på.

1. Grubbla inte för hårt på vilket yrke du ska välja

När du först kliver in i Eorzea är det dags att bygga en karaktär.
Det kan kännas överväldigande att välja ett yrke, men i Final Fantasy XIV kan du välja efter behag. Du kan faktiskt testa varje yrke på en och samma karaktär. När du väl har låst upp ett yrke kan du välja mellan dem genom att equippa yrkets signaturvapen. Detta gör det lätt för dig att testa nya saker och ta reda på vilken typ av ljuskrigare du vill vara på slagfältet. Du behöver inte göra flera karaktärer för att kunna prova på allt. Det är bara att gå bananas och prova dig fram för att hitta det som fungerar för dig.

2. Att välja startställe

När du väl valt yrke kommer du få börja på ett specifikt ställe i Eorzea. Ditt yrke avgör nämligen var du startar någonstans. Detta förändrar inte särskilt mycket för den tidiga delen av spelet. Det kan dock påverka hur lång tid det tar innan du har tillgång till alla stora städer. Att tänka på detta kan vara en bra idé om du ska spela med vänner från start. Du vill inte vara fast någonstans utan dina vänner, trots allt.

3. Att välja Grand Company

Tidigt i spelet, när du besökt alla städer kommer du kunna välja mellan tre olika Grand Companies. Efter att ha introducerats till deras tillvägagångssätt och ideologier kan det kännas som att det är ett stort beslut att fatta. Så är dock inte fallet. Ditt val påverkar inte storyn eller hur spelet spelas, så du kan i princip välja vilket kompani du vill. Det är mer än smaksak än något annat. Den främsta skillnaden är de kosmetiska föremål du kan få hos de olika kompanien. Om det är viktigt för dig kan det vara värt att kolla upp det på förhand. Om du skulle vara missnöjd med ditt val kan du byta till ett annat Grand Company senare.

4. Rid i stil – välj mount

Att nyttja Chocobo Keepers för att resa mellan olika områden är tacksamt att ha tillgång till såklart, men vid någon punkt i spelet kommer du nog vilja ha din egen mount. Efter att du har valt ditt Grand Company kan du låsa upp dina egna, personifierade Chocobo mounts. Detta genom att klara av questen “My Little Chocobo” som finns i staden där ditt kompani håller till. Detta quest gör det även möjligt att rida på andra typer av mounts som du kan ha fått tag på.

5. Sålla bland dina quests

I början är side quests inte så viktiga. Att spela huvudstoryn kommer levla upp dig alldeles utmärkt och ge dig en känsla för hur det fungerar. Main storyn har en gyllene ‘flame marker’ och bör vara omöjlig att missa. Vad som är viktigt är att det även finns Feature Quests, som låser upp fina finesser som förmågan att använda materia, färgningar och en massa annat. Dessa quests har en en blå markering med ett plus på dem. Så snart du börjar se dem bör du plocka dem.

6. Hur du levlar upp utan side quests

Om det skulle vara så att du blir levelblockad i huvudstoryn finns det sätt att lösa det på. Du vill ta en titt på Duty Finder, som kastar in dig i slumpmässigna dungeons och troals trial som du redan låst upp och klarat av. Dessa ger dig extra exp, en gång varje dag. Om du gör det till en rutin kommer du slippa att bli levelblockad under ditt äventyr. Vill du boosta dina levlar ytterligare finns det även veckoutmaningar att ta sig an.

7. Fashion är A och O

Vi vet det, du vet det. Att ha bra stats är viktigt, men att se snygg ut är (som i så många andra spel) något som är minst lika viktigt. Det finns ett uttryck i Final Fantasy XIV-communityt – glamour är det sanna end game. Glamoursystemet låter dig ändra på individuella rustningsdelar och vapen för att se ut som helt annan utrustning. Som en ny spelar kan du låsa upp denna finess vid level 15 genom questst “If I Had a Glamour”. Detta gör det möjligt att få din utstyrsel från valfri loppmarknad att se mer koordinerad och stilig ut. Det ger dig även tillgång till Glamour Dresser som finna i alla inns. Där kan du spara olika outfits och byta mellan dem efter behag.

8. Ändra din karaktär ännu mer

När vi ändå är inne på att se bra ut bör vi tillägga att du bör låsa upp Aesthetician så snart du får chansen. Genom att klara av level 15-questet “Beauty is Only Scalp Deep” låser du upp möjlighet att ändra hur din karaktär ser ut. Hårfärg, frisyr, ansiktsdrag, etc. Du kan göra det genom att gå in på ett inn och ringa i kristallklockan för att kalla på ‘the Aesthetician’, som kommer hjälpa dig för bara 2000 gil. Queer Eye for the Straight Guy: FFXIV Edition .

9. Ta dig till Waking Sands snabbt!

Under dina tidiga dagar som äventyrare kommer du upptäcka ett ställe som heter the Waking Sands. Av någon anledning ligger Waking Sands i Vesper Bay och det finns inget sätt att teleportera dig dit via Aetheryte Crystals. Det finns dock ett sätt att spara in på restiden. Teleportera till Limsa Lominsa, använd aetheryte för att ta dig till Arcanist’s Guild och ta sedan färjan till Vesper bay. Det kanske låter lite omständigt, men du kommer tacka oss i slutända, tro oss.

10. Få hjälp från communityt

Communityt till Final Fantasy XIV värdesätter hjälpsamhet och vänlighet sinsemellan. Var inte rädd att be om hjälp. Som en ny spelare kommer du få titeln “Sprout”, vilket gör att du får tillgäng till Novice Network. Det är en en exklusiv chat, in-game, som låter nybörjare få hjälp av mentorer. Att använda Novice Network är ett lätt och användbart verktyg att hitta nya vänner som kan hjälpa dig med vadhelst det är du behöver.

Vad tycker du?

3 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.