Artikeln är ett betalt samarbete:
Fem originella RPG-spel för mobilen med nya koncept

De klassiska RPG-spelen med traditionella klasser och ett hederligt fantasy-upplägg har inget bäst före datum. Men det betyder inte att du ska nöja dig med bara dem. Särskilt eftersom världen av RPG-spel är mångsidig och erbjuder massor av mer originella titlar att upptäcka.

Det kanske inte är så enkelt att hitta ett högkvalitativt och innovativt mobilspel som inte fastnat i gamla slitna hjulspår. Vi bestämde oss därför för att anta utmaningen och vaska fram 5 olika RPG-spel för mobilen med nya koncept.

Är du genomtrött på alla bleka kopior av TES och Final Fantasy som översvämmar appbutikerna? Fortsätt då att läsa för i den här artikeln lyfter vi fram några mobilspel som kan överraska med sin originalitet.

Tempest: Pirate Action RPG

Betyg: 4,5 av 5 (iOS) | 4,4 av 5 (Android)

Pris: Gratis (fullständig version 7,99 $) + köp i appen

Fly ur fängelsehålan och njut av friheten som pirat. I Tempest: Pirate Action RPG, seglar du på haven i en stor öppen värld och möter tuffa utmaningar på väg mot ära och rikedom.

Genren action-RPG är synonym med realtidsstrider, och här får du det i all sin härlighet. Du styr ett krigsskepp utrustat med kanoner, granatkastare, eldkastare osv. och hamnar i sjöslag, vilket är oundvikligt eftersom du är kapten över ett gäng våghalsiga pirater.

Spelet har en fantastisk historia med över 100+ uppdrag. Massor av rollspelselement som skeppsuppgraderingar, utveckling av karaktärer och besättning, samt ett enkelt flerspelarläge.

Sammantaget är Tempest ett bra val för alla som gillar Pirates of the Caribbean-filmerna och den legendariska klassikern Sid Meyer’s Pirates. Den största nackdelen med spelet är bristen på en bra spelhandledning, vilket kan vara en avgörande faktor för nybörjare.

Hämta: iOS | Android

Pocket Troops: Tactical RPG

Betyg: 4,8 av 5 (iOS) | 4,6 av 5 (Android)

Pris: Gratis + köp i appen

Pocket Troops är ett enkelt och roligt spel där du kämpar mot en kille som bestämt sig för att tvinga hela världen att klä sig i svart. Inte av något särskilt skäl, bara för att folk ser coola ut i svart. Du ska stoppa honom tillsammans med en trupp minisoldater. Var och en av soldaterna kräver noggranna anpassningar för att det ska gå att slutföra alla uppdrag på första försöket.

Ett av spelets stridselement är ganska strömlinjeformat eftersom du bara har en begränsad kontroll över dina trupper. De enda möjliga handlingarna är läkning, kalla på luftangrepp och att välja ett mål i början av varje runda. Resten av jobbet sköter dina soldater på egen hand.

Detta kompenseras dock bra utanför stridsläget, där du måste överväga ett flertal olika faktorer för att göra din armé oslagbar. Först och främst finns 6 klasser av soldater med unika utvecklingsstigar. Därutöver innehåller spelupplägget massor av vapen, utrustning och specialföremål att använda i strid. Slutligen finns ett sofistikerat träningssystem för att boosta dina trupper över tid.

En trevlig bonus är avsaknaden av ”energi” som ofta förekommer i liknande spel med trupptaktik. Du kan skicka dina soldater på hur många uppdrag du vill, men det tar tid för dem att återhämta sig från sina skador. Ganska realistiskt för att vara ett krigsspel med en leksaksarmé, eller hur?

Hämta: iOS | Android

Stardew Valley

Betyg: 4,6 av 5 (iOS) | 4,7 av 5 (Android)

Pris: 7,99 $

Välkommen till årtiondets mest originella jordbruksspel! Stardew Valley lånar friskt från flera genrer, inbegripet simulatorer, RPG och indiestrategi, även om det ändå innehåller massor av typiska rollspelsdrag i berättelseläget.

Du agerar som en skräddarsydd karaktär, vars farfar har gått bort och lämnat en förfallen gård efter sig. Efter att du har lämnat betongen i ”Big Apple” flyttar du till Stardew Valley och ger stället en andra chans. Du behöver odla grödor, avla djur, fiska, bryta metaller och skapa föremål osv.

I början måste du välja en av fem olika gårdar. Ditt val kommer att påverka din huvudsakliga aktivitet, eftersom varje bit mark skiljer sig åt avseende plats och vilka resurser som finns tillgängliga. Du kan dessutom anpassa din karaktär, utsmycka ditt hus och välja din egen personliga jordbruksstil.

Stardew Valley är mer än bara en RPG-simulator med jordbrukstema. Du är inte bara en enstöring med en kratta och spade. Det finns många NPC:er med djupa personligheter och unika livsberättelser. Det finns mystiska grottor med monster och skatter. Det finns möjligheter att gifta sig och bygga relationer (en del entusiaster har till och med lyckats fria till sina verkliga partners via spelet) och avslöja byns ljusskygga hemligheter.

Hämta: iOS | Android

Battlejack: Blackjack RPG

Betyg: 4,1 av 5 (iOS) | 4,5 av 5 (Android)

Pris: Gratis + köp i appen

Vid första anblick är det här ett typiskt RPG-kortspel baserat på fornnordisk mytologi, som av misstag fått namnet Battlejack. Men om du tittar lite närmare, inser du att det här spelet bjuder på ett väldigt intressant koncept genom att kombinera fantasy-RPG med kortspelet blackjack.

Du samlar en grupp karaktärer och kastar dig in i blodiga strider med monster och bossar. I samlingen finns över 300 anpassningsbara kort med unika fördelar och förmågor. Du klättrar i nivå varje gång du vinner samtliga strider på platsen och får en del belöningar på vägen, precis som i andra RPG-kortspel.

Och det är här det blir intressant. Din framgång beror inte bara på dina hjältars förmågor utan även på korten du tilldelas i varje spelrunda. Precis som i blackjack är det bästa möjliga resultatet 21, vilket ger dig en enorm boost på totalskadan du orsakar. Korten har liknande värden som i riktig blackjack, så om du någonsin spelat vanliga blackjack-spel på nätet, lär du greppa idén med Battlejack betydligt snabbare än spelare som inte gjort det.

Det här till synes lilla tillägget gör att Battlejack skiljer sig betydligt från liknande titlar. Enligt en del recensioner blir emellertid spelupplevelsen lite enformig efter flera timmars spelande. Vi vet inte om det är sant, men du kan enkelt kolla in det själv eftersom spelet är gratis.

Hämta: iOS | Android

School of Chaos

Betyg: 4,4 av 5 (iOS) | 4,3 av 5 (Android)

Pris: Gratis + köp i appen

Var på din vakt: nu ska du få veta mer om ett banbrytande nytt mobilspel i MMORPG-genren. School of Chaos handlar inte om helvetiska bestar eller destruktiva krig på ödelagda planeter. Det handlar om gamla hederliga skolslagsmål. Och ja, dessa slagsmål involverar dussintals spelare samtidigt, vilket förvandlar ett vanligt skolfenomen till en fullständigt kaotisk upplevelse.

School of Chaos är en typ av open-source-app som gör det möjligt för spelare att skapa egna uppdrag som andra kan spela. Även anpassningsmöjligheterna imponerar: det finns över 5 miljarder alternativ för att utrusta din karaktär. Dessutom kan du höja nivån på din utrustning och även skapa nya föremål.

Grädden på moset är de över 30 stridsrörelser som går att använda, vilket gör striderna ännu mer mångsidiga än i det välkända Mortal Kombat X, nedbantat till ynka tre rörelser i mobilversionen (tråkigt nog!).

Spelets sociala aspekt är också värd ett omnämnande. Du kan chatta med andra spelare, träffa vänner eller bli fiender. Alla dina motståndare är verkliga människor och det är det som gör spelet så beroendeframkallande.

Hämta: iOS | Android

0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.