Förhandstitt: The Sims 4 Dags att Jobba

I sedvanlig anda utökas varje ny Sims-upplevelse med flertalet expansioner och tilläggspaket, Dags att Jobba (engelska Get to Work) är den första i linjen för The Sims 4. Som namnet antyder är det dags för alla våras simmar att ansöka till nya häftiga jobb som läkare, polis, forskare eller butiksägare.
Jag fick äran av Electronic Arts att gå på praktik inför expansionens release. Det här är intrycken av min arbetsdag.

Arbetsförmedlingen
Innan Dags att Jobba försvann simmarna när de gick till jobbet och hade spelaren inte fler simmar att leka med under arbetspasset fick denne gott vänta på att simmen skulle komma hem igen innan det gick att interagera med den igen. Med denna expansion får spelaren möjlighet att följa med sina simmar till de nya arbetsplatserna och ha en aktiv roll i deras karriärer.

I läkarkarriären börjar en sim som sköterska och arbetar sig upp till kirurg. Arbetsuppgifter innefattar att diagnostisera sjuklingar, behandla patienter och förlösa barn! För första gången kommer spelare inte bara hjälpa andra föda små simmar, utan även bevittna när de egna simmarna föder barn. Äntligen blir denna livsakt ett naturligt inslag i The Sims och inte bara ett underligt trolleritrick.

TS4_435_EP01_BOP_01_003b

Som doktor är det viktigt att diagnostisera patienterna rätt, annars kan tråkiga saker hända…

Som polis gäller det att patrullera gatorna, förhöra vittnen, undersöka brottsplatser och arrestera skurkar. På polisstationen finns en rad verktyg för den aspirerande polisen, men viktigast är nog anslagstavlan där utredningen tar form av en karta. När tillräckligt med bevis är insamlat blir det möjligt att försöka gripa den misstänkte! Gör inte som jag bara och grip fel sim, det är otroligt pinsamt…

Om din sim satsar på forskning är det istället viktigt att experimentera och analysera ämnen för att nå brytpunkter inom vetenskapen. Forskaren kommer kunna uppfinna och bygga häftiga prylar som öppnar upp för roliga rackartyg, men som också vidgar spelupplevelsen. Det är nämligen bara genom forskning som en sim kan uppfinna den portal som tar spelaren till en annan planet. Just det, en annan planet! Mer om det lite längre fram.

Välkommen åter
Skulle varken polis, läkare eller forskare intressera dina simmar går det alltid att öppna eget istället. Inred och dekorera din egna butik, ta sedan hand om kunder och hjälp dem med att hitta varorna som skulle passa just dem. Men glöm inte att sköta ekonomin, annars riskerar dina simmar att konka!

Att driva en butik är ett åtagande som kan vara en heltidssysselsättning för en sim, eller som någon de har vid sidan av. Verksamheten är relativt bred och spelare kan driva ett kafé, klädbutik eller konstgalleri. Med de nya färdigheterna bakning och fotografi kan simmarna till och med göra mycket av produkterna själva. Om inte annat är det skoj att ta en selfie då och då – och ja, det går att använda fotofilter.

Nöjda kunder är bra kunder, eller hur?

Nöjda kunder är bra kunder, eller hur?

De kommer i fred, eller?
En överraskning med Dags att Jobba är rymdvarelserna. Som nämnt tidigare kan forskarsimmar bygga portaler till en annan värld, rymdvarelsernas värld. På den främmande planeten går det bland annat att hitta främmande föremål och snacka upp rymdisar. Skulle din sim inte ha tillgång till en portal kanske de får närkontakt på andra sätt. Till exempel blev min sim bortrövad mitt i natten…

Det finns även rymdisar på jorden, som i hemlighet lever bland simmarna. Det kanske är din sims granne eller chef, vem vet? Inte nog med det, spelare kan dessutom skapa sina egna rymdvarelser, klä ut dem till simmar och låta dem leva under täckmantel på jorden! Förutom att rymdisar ser lite annorlunda ut och har en särskild egenskap, verkar de inte skilja sig inte så mycket från vanliga simmar. Med andra ord är de lika knasiga.

Har du sett min källare?
I samband med Dags att Jobba släpptes en patch till The Sims 4 som gjorde det möjligt för spelare som byggt på hela sin tomt att bygga lite mer. Patchen introducerade nämligen funktionen att bygga källare. Skulle inte det räcka? Bygg en källare till och om det mot förmodan inte skulle räcka, bygg då ytterligare en våning på ditt trevåningshus. Patchen, som är gratis, tillåter alltså hus med sex våningsplan, två källare och fyra våningar. Så skriv in den-inte-så-hemliga-koden och börja bygg!

Speldesign som underminerar expansioner
Under mitt test av The Sims 4 Dags att Jobba kände jag genast att expansionen gjorde The Sims 4 till ett mycket bättre spel, ett mycket-mer spel. Förutom rymdvarelserna, färdigheterna och de interaktiva yrkena, med sina arbetsuppgifter, kollegor och verktyg, breddar Dags att Jobba spelets ”yta” med fem nya områden. Polisstationen, sjukhuset och forskningslabbet är alla områden där respektive jobb utspelar sig. Utöver det finns rymdvarelsernas hemplanet vars yta är en av de större. Hurra, säger jag.

Däremot är det nya kvarteret med tre affärer en besvikelse. Det är litet och har bara tre butiker (eller två, om spelaren själv äger en). Området är dessutom så dåligt genomtänkt att det enbart går att besöka en butik i taget. Ska spelarens simfamilj ut och shoppa är alla illa tvungna att hänga i samma butik och när de sedan ska besöka nästa butik måste spelet ladda upp den. Jag är väl medveten om att The Sims 4 är designat på så sätt att spelaren bara kan vara aktiv på en plats åt gången, men att begränsa shoppingkvarteret med avgränsade butiker gjorde mig bara irriterad.

Att bara kunna vara aktiv på ett område i taget påverkar också jobbfördelningen negativt. När jag testade The Sims 4 Dags att Jobba skapade jag ett hushåll med två simmar, en forskare och en polis. När dessa sedan skulle till jobbet gick det bara att spela en sim åt gången per arbetsdag. Valde jag att följa med polissimmen kunde jag sedan inte byta till forskarsimmen. Istället hamnade jag tillbaka i huset som var tomt. Det gick inte att förflytta aktiviteten till forskaren, då jag från början hade valt att påbörja arbetsdagen med polisen. Det jag kunde göra var antingen att vänta i huset på att mina simmar skulle komma hem, eller så kunde jag återgå till polisen som jag lämnade.
Att det är laddningstider mellan områden förstår jag, men att inte kunna hoppa mellan mina simmars arbetsplatser under samma arbetsdag känns bara fattigt.

Ingen ny garderob?
I min testomgång kunde inte materialisten i mig undvika att söka igenom alla listor på kläder och föremål. Underligt nog fanns det inte så mycket nytt som jag hade förväntat mig. En handfull nya frisyrer för kvinnliga simmar, en för manliga, några nya plagg kläder och en och annan accessoar. Bland föremålen fanns det betydligt fler, tack och lov, och spelaren som vill ha den allra mest exotiska inredningen får gott låsa upp dem genom bragder och färdighetsutveckling.

Ett växande spel
The Sims 4 Dags att Jobba är en del av en större vision, en byggsten i ett pågående verk. Att börja spela The Sims 4 efter att ha haft flera expansioner till The Sims 3 känns lite som att bli bestulen på sin frihet, något andra Sims-spelare förmodligen känner igen sig i. Det är så mycket som går förlorat när det inte finns årstider, inte finns någon skola, inte finns några resmål eller roliga husdjur. Det är bara du, din sim och ett hus. Dags att Jobba öppnar upp en av de stängda dörrarna, ger lite mer frihet, lite mer liv. Det gör The Sims 4 roligare att spela, trots dess strukturella begränsningar.

The Sims 4 Dags att Jobba finns ute nu till PC.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.