Gamex Failex?

Då var det kommersiella jippot över för i år. För att vara en tillställning född och närd av industrin den försöker sälja verkade det som att entusiasmen ruttnat sakta. Årets mässa kändes ihopslängd för sakens skull och för att det faktiskt sker ett generationsskifte. Som Freddie Mercury sjöng så måste showen fortsätta, men Gamex saknade den döda sångarens övertygelse. Där Queen ger mig stålpäls känner jag efter mässan enbart en bitter eftersmak, som om jag cyklat förbi en ladugård med öppen mun. De här är rösten från en rakt-igenom spelnörd och det är ord som tog mig hela mässan att formulera.

Jag kände det nästan omgående när jag klev in på mässans golv och tvingades jämföra mässan med mina inneboende förhoppningar. Man brukar säga att det är lättast att ljuga för sig själv och det ligger nått i det för jag intalade mig själv att den var toppen. Försvarsmekanismen blev dock svagare var morgon jag vaknade för att lunka iväg till mässan. Efter förnekelse kommer ilska, ni vet. Den ilskan gjorde sig ständigt påmind varje gång jag passerade det spännband där Nintendo stod i fjol.

Konstgjord Andning

På mässan gick det inte att känna någon puls, detta trots den höga volymen och de många lampor som skulle sätta stämningen. Istället synliggjordes en livsuppehållande apparat med stor grön logga. I mina ögon såg det ut som att Gamex hade klamrade sig fast på internetleverantören CDON, dess sponsor och livbåt. Många bås hade riggats med datorer från Thor som CDON tydliggjort sitt bidrag av med stora högar av Thor-förpackningar. Någon representant från Thor gick dock inte att finna.

Desto mer tiden gick och desto fler jag pratade med, kom insikten att tomrummen utvecklare och utgivare lämnat efter sig hade fyllts med inget annat än luft. Den uppenbara desertören Nintendo lämnade många kvadratmeter matta att fylla och är förmodligen anledningen till att övriga utställare haft så mycket: det fanns helt enkelt massor med yta som ingen ville ha. Även Blizzard, med kommande Hearthstone, var m.i.a. och Bungie med deras hett efterlängtade Destiny saknades. Konami och Capcom lika så. The Evil Within, Wolfenstein, The Elder Scrolls Online, Witcher 3, listan på kommande storspel som inte representerades är lång. Det man såg mest av var det som redan fanns ute på marknaden: Battlefield 4 och Assassin’s Creed IV: Black Flag och lite mer Battlefield 4.

DSC_0485
Ursäkta, vad kan man spela här? BF4? Bara? Jaha…

Nu ska ni inte tro att jag inte förstår vikten i att visa aktuella spel och nödvändigheten i sponsorer, för det gör jag. Det är i avsaknaden av annat innehåll som det utställda materialet förlorar sin attraktionskraft. Mest av allt är denna kritik grundad i en rädsla av att mässan är döende redan på dess fjärde år. Det finns så många spel att visa men tyvärr är den svenska marknaden inte tillräckligt lockande för att de ska kriga om Kista Mässans begränsade yta.

Anledningarna är många, men när det kommer till kritan handlar det om pengar och jag är rädd att trenden kommer fortsätta. I rådande spelklimat där konkurrensen är stenhård gäller det att göra taktiska uppvisningar av produkterna. Ett kryptiskt meddelande över Facebook, en skärmdump här, en blogg där. Metoderna är många och de flesta billigare än en mässa i nordligaste Europa. Resultatet blir mindre Gamex och mer ett hopkok av kommersiella gamar från diverse branscher. Nästa år ser vi kanske ett Gamex och Telge Energi Expo, med utställare både från 3 och Mobilizera. Otroligt kanske du tänker. It is happening säger jag.

Läs vad besökarna tyckte om Gamex här.

0 Delningar

1 Kommentar

  1. D: Tråkigt… Jag kan tycka att mycket nu för tiden är billigt upplagt…

    Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.