Glömda gamla spel: Army of Two

Army of Two var en liten udda uppstickare under det sena 2000-talets speldjungel. Att samarbeta och skjuta back-to-back kunde inte bli mer roligare än så här.

Militärinspirerad co-op shooter för 2000-talet

Slutet av 2000-talet var en liten gyllene period för actionspel, åtminstone för Xbox 360 och Playstation 3. Ett spel som stack ut extra mycket var Army of Two som släpptes våren 2008 av Electronic Arts. Den här oslipade diamanten gick ett kort tag varm i min Playstation 3.

Berättelsen kretsar kring de två legosoldaterna Salem och Rios, vars uppdrag är att bekämpa krigsherrar världen över. Mekaniken utgår från ett så kallat co-op-perspektiv. Här måste två spelare samarbeta för att slå sig från fienden. När en spelare drar till sig kombattantens uppmärksamhet kan den andra smyga åt sidan och attackera bakifrån. Detta sker genom en aggro-mätare som aktiveras när en spelare blir tillräckligt engagerad i en eldstrid. Då och då inträffade stand off-situationer när Rios och Salem ryggade varandra och sköt allt som rörde sig i slow motion.

Efter varje avklarat uppdrag kan spelaren uppgradera och modifiera arsenalen. Allt från det klassiska högkapacitetsmagasinet till kraftigare sköld fanns med på menyn. Det var buller och bång när skjutjärnen gick varma. Att dela få dela den upplevelsen med en kamrat var en unik upplevelse. Desto mindre roligare var den artificiella intelligensen som verkligen var nollställd redan på planeringsstadiet.

Eftersläntarna som Gud glömde

Army of Two fick två uppföljare. I Army of Two: The 40th Day hamnar Rios och Salem i hetluften när en terroristgrupp tar över Shanghai. Här märktes det att charmen från föregångaren började mattades av för att helt upphöra i Army of Two: The Devil´s Cartel.

I den sistnämnda delen har de båda gubbarna ersatts av två yngre förmågor som slaktar mexikanska knarkligor på löpande band. Satsningen blev ett komplett fiasko och EA lade serien på is under obestämd tid. Även om Army of Two var en intensiv, kort och andefattig upplevelse glömmer jag aldrig samarbetet där polaren gav order hojtandes till höger och vänster.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.