Halloweenspecial: Sex läskiga favoriter

Halloween stundar för dörren och vad passar inte bättre än några läskiga rysare? Robert listar sina favoriter.

Halloween är en högtid som avslutar oktober månad och lämnar dörren öppen för november att kliva in genom entrén. Men vad vore inte avslutet utan läskigt rysmys framför dumburken? Här kommer några tips som kommer förgylla din kväll i skräckens tecken.

Dead Space (PS5/Xbox S/X)

Jag kan fortfarande inte släppa taget om Dead Space som gav hela spelbranschen akut hjärtinfarkt den där oktoberdagen för femton år sen. Nyutgåvan som släpptes i vintras gjorde ett grymt läskigt spel ännu grisigare. Att mosa necromorpher i bländande ljuvlig modern grafik är en fröjd för ögat. Men se upp så att illbattingarna inte hoppar fram bakom ryggen på dig från en ventilationstrumma eller två.

Resident Evil 4 (PS5/Xbox S/X)

”Ett Resident Evil-spel kan inte bli bättre än så här” minns jag hur jag resonerade när Capcom släppte sin megahit till Nintendos blåkantiga spelbox för en herrans massa år sen. Så fel jag hade. När bolaget utannonserade en remake av sin klassiker stod lyckan högt i taket. Skräcken är fortfarande intakt – nu än mer till perfektion som Leon S. Kennedys rysliga äventyr levererade från topp till tå. Spanska infekterade bönder på landsbygden är ingen tebjudning, speciellt ett givet laboratoriemonster som visste hur hjärtat skulle pumpa lite extra.

Outlast

På ett övergivet mentalsjukhus som tagits över av psykotiska patienter kan ingen höra dig skrika. Det var premissen för Red Barrels äventyr som tog dig in mörkrets hjärta – bokstavligen! Fly från dina fiender, göm dig och se till att ingen hör dig andas. Outlast har några år på nacken men levererar fortfarande en upplevelse utöver det vanliga – om du törs omfamna den.

Until Dawn

”Upplägget är klassiskt. Karaktärerna är stereotyper. Skräcken är äkta.” som Jonas skrev om Supermassive Games juvel. Nästan ett årtionde senare orsakar fortfarande Until Dawn skrämselhicka när ett gäng tonåringar får bekanta sig med en fasa värre än döden i Kanadas mörka skogar. Tänk efter och välj klokt. Minsta lilla snedsteg kan innebära en man färre i leden. Totempålarna gav åtminstone en liten hint om vad som komma skulle bakom hörnet.

Condemned 2: Bloodshot

Condemned: Criminal Origins var en oslipad diamant som gav nytändning åt FPS-genren under 00-talet. I rollen som FBI-agenten Ethan Thomas skulle spelaren investera en rad mord som skett under ockulta förhållanden. Uppföljaren gjorde föregångarens fotspår så mycket bättre med finare grafik, ökad variation och mer rysliga inslag. Bara björnjakten i den där stugan fick pulsen att stiga till tvåhundra slag i sekunden. Skräck med ficklampa, alkoholpåverkat sikte och järnrör kan inte bli bättre än så här.

Alien: Isolation

Alien-filmerna var nog så nervkittlande att titta på men ingenting i jämförelse med Amanda Ripleys kamp mot den där alienvarelsen som hemsökte skeppet Sevastopol. Under några få timmar var det katt-och-råtta lek på blodigt allvar. Var man än gömde sig kunde undertecknad känna andetaget av xenomorphen som strök förbi med smattrande fotsteg. Överraskninen blev därmed total när den svarta illbattingen plötsligt – från ingenstans – hoppade fram och satte sina tänder i din lekamen. Alien: Isolation skrämde musten ur mig och gör det fortfarande på min åldrande Xbox 360.

Thumb-bilden är tagen från denna sajt.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.