Hänt i veckan på Kickstarter

Det är lätt att bli cynisk av allt som händer på Kickstarter. Den skära mängden projekt att ösa pengar över är en del, men det är faktumet att det numera oftare används som en förbokningsplattform för aktörer av alla storlekar, snarare än gräsrotsfinansiering. Trots att vi är många luttrade skeptiker är det dock ändå en plattform värd att hålla ett öga på. Särskilt den här veckan, när två intressanta projekt nått sitt mål, och ett litet indieprojekt satt av efter startskottet.

Till månen och vidare

To The Moon är själva definitionen av en indie darling och har gett upphov till flera portningar, uppföljare, sidoberättelser och nu ett helt eget brädspel med titeln To The Moon: Bestest Memories. Kickstarter-kampanjen gick i mål igår med nästan 700 % av efterfrågat belopp på 50 000 kanadensiska dollar. Landstigningen blev alltså hela 347 793 CAD.

Bestest Memories stöder mellan 2 och 5 spelare, tar 15–30 minuter och kan spelas med såväl bräde som med enbart korten i en mer portabel variant. Precis som i videospelsvärlden jobbar spelarna för minnesresenärsföretaget Sigismund Corp. Bestest Memories utgör en kul liten sidoberättelse där en av huvudpersonerna, Neil, råkat kvadda minnesarkivet. Upplägget ställer spelare mot varandra i en kamp om vem som samlar på sig flest och/eller bäst minnen.

Den ungefärliga leveransen av To The Moon: Bestest Memories är till jul i år. Om du som jag missade eller helt sonika struntade i Kickstarter-kampanjen kommer chansen att köpa från en brädspelsbutik troligen att dyka upp någon gång under kommande vinter.

Mask över bord

Även Worms tar steget till ett nytt medium och blir också till ett brädspel kort och gott döpt till Worms: The Board Game. Antal spelare är 2–6 och varje runda tar cirka 45 minuter. Kampanjen drog in hisnande 21,5 gånger det efterfrågade beloppet på 25 000 brittiska pund, vilket landade på 537 406 £. Och det var så sent som för några timmar sedan!

Worms: The Board Game har många taktila delar, framför allt 64 Worms-spelpjäser. Andra spelpjäser, kort och brickor spelar också en viktig roll i detta snabbringlade battle royale. Bakom själva brädspelet står studion Mantic Games, med många framgångsrika brädspelskampanjer under bältet (Warpath, Hellboy: The Board Game, m.fl.).

Leveransdatumet för Worms: The Board Game är inriktat mot augusti nästa år, men utvecklarna lämnar visst utrymme för förseningar. Redan i kampanjen fanns en detaljhandels-pledge, vilket innebär att Worms: The Board Game garanterat finns i en brädspelsbutik nära dig så småningom.

Runa & The Chaikuru


Runa & The Chaikuru Legacy är en 3-D-plattformare som bara precis tagit sina första, självsäkra steg till startlinjen och börjat springa. Utvecklarna är argentinska nybörjarna Fanny Pack Studios, som dock har bidat sin tid länge. De ber om den ändå rätt så realistiska summan som motsvarar 279 233 kronor. I skrivande stund har de fått in 15 246 kronor med 42 dagar kvar.

När inspirationskällorna stavas Zelda och Crash Bandicoot är det svårt att inte dra på smilgroparna. Du ska i rollen som Runa utforska Red Lands för The Company:s räkning. Med ett sådant namn kan de knappast ha rent mjöl i påsen, vilket snart lär sätta de tu på kollisionskurs.

Kickstarter nytt: GIF från Runa & The Chaikuru
Du-du-du-DUUUU!

Runa & The Chaikuru Legacy har en tidsplan att släppas till jul nästa år. Plattformen är PC, men även Xbox, PlayStation och framför allt Switch är alla på ritbordet också. Med allt redovisat förarbete låter ett år för grovpolering och finlir som ett rätt rimligt schema. En Early Bird-pledge på 10 dollar (cirka 112 kronor) kommer att finnas under kampanjens första två veckor. Använder du själv Kickstarter som en förbokningsplattform har du med andra ord ett hyfsat kap här, om du vill ha dina spel digitala.


Där har säkert hänt massvis med fler sevärda saker på Kickstarter den här veckan, men det var rätt länge sedan en trio av dem fastnade på så kort tid. Med Sea of Stars nyligen släppt och SacriFire förhoppningsvis inte alltför avlägset påminns i varje fall undertecknad ständigt om Kickstarters relevans som plattform för spel, oavsett kontroverser och moraliska tvivelaktigheter.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.