HeatoN och Potti startar Svenska Elitserien i e-sport

Sveriges första elitserie inom esport – två av landets största esportprofiler står bakom satsningen

Emil “HeatoN” Christensen och Tommy “Potti” Ingemarsson meddelar idag att de startar Svenska Elitserien i e-sport. Serien första säsong inleds med Counter Strike: Global Offensive och har en avsevärd prispott. Syftet med satsningen är att skapa en struktur för esport, likt annan ungdomsverksamhet, att skapa fler lokala lag och minska avståndet mellan gräsrotsrörelsen och den professionella scenen.

HeatoN och Potti är välkända namn inom e-sporten, där båda vunnit åtskilliga internationella tävlingar världen över. Den tidigare aktiva stjärnduon arbetar numera för att svensk e-sport ska växa och bli mer organiserad. Varje dag spelar 310 000 personer Counter Strike och 370 000 personer i Sverige tittar på e-sport, men idag saknas fungerande strukturer och organiserade serier. Andra mer traditionella sporter har länge haft organiserade ungdomsserier och en struktur som sträcker sig från gräsrötterna och upp till proffsnivå, något Tommy och Emil nu vill möjliggöra för ungdomar som intresserar sig för e-sport. Det skriver Svenska Elitserien CS:GO i ett pressmeddelande.

– Min vision är att Svenska Elitserien i e-sport ska spegla det SHL gör för hockeyn och det Allsvenskan gör för fotbollen. Avsaknaden av organisation, lokala lag och lokala serier gör att miljontals talanger och spelintresserade världen över är hänvisade till att enbart spela i sovrummet, istället för att få ledare, ett sammanhang och en seriös struktur för sitt spelande. På sikt ska lagen kunna leva på e-sport, precis som många kan leva på att spela i division ett i fotboll, säger Tommy ”Potti” Ingemarsson.

 Svenska Elitserien i e-sport startar i höst med Elitserien i Counter Strike: Global Offensive, ett spel som redan har alla förutsättningar en serie av den här sorten behöver. Redan idag har serien knutit till sig en rad samarbetspartner och sponsorer, som bidragit till att ge serien en bra struktur, en plattform och incitament för spelare att delta. Elitserien har under första året priser till ett värde av 750 000 kronor i form av prispengar, utrustning och annat.

Svenska Elitserien i e-sport är ett seriekoncept som kommer spelas två säsonger per år och omfatta en huvudserie samt fyra regionala underserier: syd, nord, öst och väst. I augusti kommer tre kval att spelas för varje region där topplagen från varje region tar en plats i huvudserien och resterande lag kommer att göra upp i en underserie. Serien kommer att spelas på, och agera flaggskepp för, esportals nyutvecklade automatiserade turneringsplattform.

Så, kära läsare, tänker ni anmäla ert lag till Elitserien? Drömmer ni om att en dag kunna försörja er på e-sport?

1 Kommentar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.