Hundra Dagar Master System #11: Ecco the Dolphin

Här ekar allt annat än lovord. Nästan.

Ecco the Dolphin har alltid varit en vanesmak. Spelen är än idag unika för sina format, och det gäller inte minst för 8-bitarsversionerna på Game Gear och Master System. Överlag är det något att vara förtjust i: Ett lite lugnare spel om en delfin som chillar i havet. Storyn är dock lite oväntat mer än så.

Efter bara första skärmen blåser Eccos flock iväg när hela havet stormar. För att rädda dem tvingas Ecco inte bara utforska havets botten ända bort till närmsta arktiska zon – han skickas till Atlantis, sedan tillbaks i tiden, för att slutligen göra upp med utomjordingar. Det är så ljuvligt skumt att man inte kan annat än le åt hela alltet.

Överlag är Master System-upplagan av Ecco förbluffande trogen sin förlaga på Mega Drive/Mega CD rent grafiskt. Områdena är stora och Ecco löjligt välanimerad, med en otippat varierad bakgrundsgrafik därtill. Musiken är mysig, men på ett stockholmssyndromskt sätt; jag hade aldrig lyssnat på det utanför spelet. Särskilt inte om jag råkar ut för samma bugg som nu låste mig på en enformig ton. Faktum med att Ecco the Dolphin på Master System är rätt fullt av buggar, så till den milda grad att jag undrar om de ens har speltestat möget.

Under mina dryga två timmar med Ecco the Dolphin råkade jag ut för följande:

  • Ljudet låser sig
  • Jag fastnar i en vägg
  • Jag kan snabb-simma förbi flera hinder som inte ska gå att passera
  • Viktiga nyckelföremål och andra sprites försvinner. Oklart varför.
  • En boss består av så många sprites att spelet laggar på i 2 fps och vägrar kännas vid attack-kommandot som krävs för att klara sagd boss.

samt

  • Enorm besvikelse.

Jag vill innerligt att Ecco ska vara en oslipad diamant, men de blessyrer – ja rena katastrofer – ovan gör att jag snarare ser en hög kol. Visst glänser det lite från rätt vinkel, men det är fortfarande kol.

Det är så jag undrar om min konsol eller kassett är trasig. Är kanske PAL-versionen den enda som blir ospelbar efter halva vägen? En vacker dag kanske jag tar reda på det. Ikväll nöjde jag mig dock med att gå in i debug-läget och köra igång God Mode. För inte fan tänker jag lämna Eccos polare i sticket hos aliens!

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.