Hundra Dagar Master System #28: Kenseiden

剣聖伝

Jag har sett fram emot att få bita tag i Kenseiden igen. Det är ett gediget actionspel med härliga detaljer och ett fenomenalt, nästan metroidvania-aktigt upplägg. Att det var ett så tidigt spel i Master Systems liv (1988 i samtliga regioner; möjligen 1989 i Europa) och på en futtig 2 Mbit-kassett får en bara mer att fantisera om det som kunde varit – tänk om fler spel av den här kalibern hade kommit till!

Kenseiden: Manual.
Kenseiden är ett tidigt MS-spel och har därmed manual översatt av Dennis Bergström Elektronik AB, SEGA:s första svenska distributör. Intressanta översättningsval.

Kenseiden utspelar sig i ett Japan någonstans mellan Muromachi-eran och Azuchi-Momoyama-epoken, minus Hokkaido och Okinawa. De historiskt benägna uppskattar nog den gamla länsindelningen med namn som Iga, Yamato och (så klart) Edo. Nästan varje län/provins/prefektur/bana innehåller något viktigt, vare sig det är en boss som väntar på stryk, eller tempel med prövningar som du kan klara för att utöka hälsa och försvar. En seger över bossar ger dig en ny förmåga som låter dig komma vidare, inte sällan över något du utan förmågan skulle få stora problem med.

Det här är en titel som verkligen är skapt med omsorg. Här finns många, välanimerade sprites, varav huvudpersonen Hayato har en av de häftigaste. YouTube-kanalen Game Sack har tidigare gjort mig uppmärksam på att karaktärsspriten inte är speglad. Det innebär att man i stället för att spara på dyrbart minne på kassetten, faktiskt bemödat sig med att låta Hayato vara konsekvent högerhänt. Det kan man kalla fingertoppskänsla.

Kenseiden: Alex Kidd i Nagato
Ouch, vad hände med Alex Kidd här? Kul referens!

Kenseiden kanske inte är ett under av välljud, men soundtracket bidrar helt klart till känslan av att Hayato, alltså du, står ensam mot en armé av monster, mitt i ondskans mörker. PSG:n låter riktigt bra och verkar faktiskt vara propert hastighetsanpassad till PAL-maskiner. Här finns dessutom ett FM-soundtrack som låter ännu bättre, inte långt ifrån senare delar ur Shinobi-serien på Mega Drive.

Alla de här detaljerna ger ju onekligen känslan av att Kenseiden är ett påkostat spel, men får en också att undra vad sjutton alla andra utvecklare sysslade med. Det här är en skatt som fler borde få chansen att spela. För här pratar vi verkligen om en gömd (och ofta glömd) juvel.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.