Hundra Dagar Master System #59: Fantasy Zone: The Maze

Fantasy Zone: The Maze är en ohelig kombination av Pac-Man och Fantasy Zone. Det släpptes som Opa-Opa 1987 i arkadhallar och kom följande år till SEGA Master System. Det är en av de udda fåglarna som undgått de allra flesta omsläpp. Minus en inkludering i AGES-kompileringen på PlayStation 2, Fantasy Zone Complete Collection, finns spelet bara på plug’n’play-konsoler av ifrågasättbar kvalitet. Är det ett (så) dåligt spel?

Den första överraskningen är att Fantasy Zone: The Maze går att spela med en vän – samtidigt. Jodå, Opa-Opas yngre bror, den palettskiftade Upa-Upa, är beredd att hjälpa till. Efter att ha bekantat mig lite med spelet känns 2-spelarläget näst intill oumbärligt. Nu är jag långt ifrån ett underbarn på Pac-Man, men Fantasy Zone: The Maze är svårt! Du får dessutom bonus för att klara banorna snabbt, vilket är snudd på omöjligt som ensam spelare.


Jag tror det är just den här biten som känns lite sur för de som spelade Fantasy Zone: The Maze när det begav sig. Att ständigt behöva oroa sig för att ”mästarhålet” i mitten föder farligare fiender är lite drygt, men är ni två kan en köra ”crowd control” på fienderna. Det lär vara så spelet är roligast. Ensam är det verkligen inget Pac-Man, men systemen med olika typer av fiender och tillfälliga uppgraderingar som likt originalspelet kan köpas för de ansamlade pengarna är en riktigt givande egenhet med Fantasy Zone: The Maze.

Ett vettigt klagomål ensamma spelare kommer med är att Opa-Opa (och Upa-Upa) är för långsam(ma), och det kan jag verkligen gå i god för. Det är dessutom värre i PAL-versionen, som nästan verkar anti-optimerad, om något sådant finns. Musiken lider i vanlig ordning mest av den reducerade hastigheten, vilket gör att den europeiska/australiensiska utgåvan är den utan tvekan sämsta. Som ofta förr är det den japanska utgåvan du vill ha. Här finns ett FM-soundtrack som låter en hel del bättre än PSG-varianten, i de flesta fall. Hela soundtracken är dock ett rent omarrangemang av musiken i Fantasy Zone, och samtliga spår är faktiskt rätt bleka gentemot sina original.

Är det bara jag eller är virveltrumman i otakt på första spåret?
0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.