Hundra Dagar Master System #58: Olympic Gold

Olympc Gold är ett såntdäringa olympiskt spel som släpptes i cirka alla regioner. Det kan man åtminstone tro. Mega Drive-versionen syntes till i Nord- och Sydamerika, Japan samt Europa – med en limited edition, till och med! Game Gear-versionen delar det mönstret (minus den begränsade utgåvan). Master System-spelet visade sig dock bara i Europa, Sydamerika och Korea. Med tanke på att en alternativ titel på Olympic Gold är Olympic Gold: Barcelona ’92 är det rätt lätt att förstå varför. Mega Drive var två år gammal vid det här laget, Super Nintendo var sprillans ny och Game Gear en obskyr liten batterislukare längst bak i butikshyllorna.


Själv var jag tre år gammal när OS i Barcelona gick, och mitt minne från perioden sträcker sig väl ungefär så långt som till vilka lekplatser vi var på mest. SEGA var en viskning i framtiden och sport över huvud taget var nog knappt en prioritering för mig ens på den tiden. Så vad missade jag?

Olympic Gold bär den lömska loggan från U.S. Gold, denna guldgruva till kalkonutgivare. Det är dessutom utvecklat av Tiertex Design Studios, som redan hunnit göra mig besviken, förbannad och förbannat besviken med Gauntlet och Strider. Var inte mina öron indragna redan, är de garanterat det nu.

Kontrollerna är betydligt enklare än California Games, den saken är säker. De flesta grenar är uppbyggda kring s.k. buttonmashing, och då knapp 1 och 2 om vartannat. Jag trodde att jag skulle vara bättre på det här än jag faktiskt är, men kraven var visst högre på den här tiden än senare års OS-spel. De som inte grundar sig på snabba knapptryckningar, bågskytte och simhopp, är på sätt och vis de jävligaste grenarna. Simhoppet är värdelöst med de ”kontroll kuddar” jag har.


Överlag får jag nog ändå säga att Olympic Gold är över all förväntan. Kontrollerna är rätt lätta att förstå sig på, trots manualens knasigheter, grafiken gör vad den ska och oftast rätt snyggt också – till och med musiken är rätt okej. Flerspelarläget är dock tråkigt, för ni tävlar bara mot varandras tider – aldrig öga mot öga i samma heat. Bara det gör att Olympic Gold ändå inte lär åka fram igen på rätt länge.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.