Julspecial: bisarra incidenter i spelbranschen

Incidenter i spelbranschen händer med jämna mellanrum, men vissa av dem är så pinsamma att de aldrig glöms bort. Vi på Varvat glömmer aldrig och här är några av de största pinsamheterna industrin bjudit på genom åren.

Atari begraver sin skapelse i öknen

1982 släpptes filmen E.T. av filmregissören Steven Spielberg. Historien kretsar kring en pojke som ”hittar” en utomjording och hjälper denna tillbaka till sitt rymdskepp – efter att ha gömt kraken i sitt hem. Filmen blev en succé. Spelbolaget Atari bestämde sig för att profitera på framgången genom att göra ett spel till konsolen Atari 2600.

Bolagsledningen ställde ultimatum till utvecklingsteamet: de fick fem veckor att färdigställa spelet. För att göra berättelsen kort blev E.T. the Extra Terrestrial en dunderkatastrof, både tekniskt och försäljningsmässigt. Kritiken haglade hur uselt spelet var. Kvar stod Atari med miljoner osålda exemplar och kliade sig i huvudet. Plötsligt fick ett ljushuvud snilleblixten: ”Vi begraver eländet någonstans långt, långt bort.”

Sagt och gjort blev idén verklighet. I september 1983 vräker Atari ned en drös med kassetter på en soptipp i staden Alamogordo i delstaten New Mexico. Händelsen ”glömdes” bort från företagets sida. 2015 upptäcktes några av de begravda spelen, däribland E.T. Sen tog det stopp.

Fortfarande ligger resten av Ataris produkter begravda i den där ökengropen. Kanske får kommande generationer chansen att upptäckta den bedrövliga spelskatten i en avlägsen framtid?

E3-värden från helvetet

E3 var länge världens största spelmässa. Det är här de stora drakarna pumpar ut sina nyheter och vill visa sig från sin bästa sida. Att anlita värdar som behandlar både gäster som publik professionellt är lite av ett måste. Tyvärr sker det inte alltid.

Skådespelaren Jamie Kennedy – känd från filmerna Malibu’s Most Wanted och Son of the Mask – gjorde allt som kunde bli fel under E3-mässan 2007. Uppenbart påverkad lufsar han in på scenen och drar skämt som inte verkar tas emot väl. Som lök på laxen (efter att ha förolämpat publiken och skatelegenden Tony Hawk) blir han indirekt idiotförklarad av en av gästerna på scenen.

Än idag räknas Kennedy på E3 som en av de mest pinsamma händelser som inträffat under hela mässans historia.

FöregåendeSida 2 av 3 Nästa

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.