Kanske det mest puckade tillägget någonsin – Pokémon Sword & Shield Expansion Pass

Inte nog med att expansion pass kostar över 300 spänn styck, de är bundna till specifika versioner av spelen. Har du Shield och råkar köpa Sword expansionen är du torsk.

För en vecka sedan utannonserade The Pokémon Company två expansioner till det nyligen släppta Pokémon Sword och Pokémon Shield. Expansion Pass som det heter innehåller två tillägg: The Isle of Armor (som släpps i juni) och The Crown Tundra (slutet av 2020).

Expansion Pass kostar 312 SEK på Nintendo eShop.

Enkelt eller hur? Men så lätt att göra fel.

Vad som inte explicit sades i sändningen var att Passen är knutna till specifika versioner av spelet. Pokémon Sword Expansion Pass är bara kompatibelt med Pokémon Sword. För Pokémon Shield fungerar bara Pokémon Shield Expansion Pass. Bortsett från en handfull pokémon som sorterats till respektive version (som i grundspelen) är innehållet i expansionerna identiska. Köper du fel Expansion Pass kommer du inte kunna använda det. Och på grund av att Nintendos returpolicy inte tillåter returer kan du inte få pengarna tillbaka.

Gör du fel är du med andra ord torsk.

Felgardera dig

Hur gör du då för att få tag i rätt Expansion Pass? Jo det finns två sätt. Det ena är om du inte redan har ett exemplar av det senaste Pokémon att du köper paketerbjudandet med både grundspelet och rätt pass. Denna bundle som det kallas går på 911 SEK på Nintendo eShop, så det är ingen billig historia.

Alternativ två är att du köper Expansion Pass i själva spelet. Om du har ett uppdaterat Pokémon Sword eller Pokémon Shield öppnar du helt enkelt menyn och går in i den lilla annonsen i höger hörn. Den tar dig direkt till köpsidan för rätt Expansion Pass för din version.

Vad du än gör gå inte in manuellt i Nintendo eShop för att köpa Expansion Pass.

Äger du både Sword och Shield behöver du Expansion Pass för båda om du vill ha den fullständiga upplevelsen.

Borta är den tredje utgåvan

Vad innebär då det här för Pokémons framtid? Jo, detta skifte betyder att den klassiska tredje versionen av en generation är historia. Ända sedan begynnelsen har varje generation fått en tredje, raffinerad version av varje nytt spel (Pokémon Yellow, Pokémon Crystal, Pokémon Emerald och Pokémon Platinum) och på senare år även dubbla versioner (Pokémon Ultra Sun och Ultra Moon.) Den trenden går troligtvis i graven till fördel till dessa expansioner.

Det går att se på det här ur två perspektiv. Dels att det blir billigare för fans att uppleva de fortsatta äventyret (tredje utgåvan såldes ofta till fullpris medan Expansion Pass kostar mindre). En och samma generation kan hållas vid liv längre med fler expansioner och spelare kan stanna kvar i en sammanhängande och växande värld.

Det andra perspektivet är att The Pokémon Company tar betalt för att du som spelare ska få tillgång till äldre arter av pokémon (Sword och Shield begränsade den totala mängden pokémon drastiskt, men Expansion Pass tillför cirka 200, gamla och nya). I tidigare spel har fans kunnat överföra pokémon från äldre spel och på så sätt hålla sin samling intakt, men till fans förtret bröt The Pokémon Company den möjligheten med Sword och Shield.

Det blir möjligt för alla spelare att föra över de arter som blir tillgängliga i Expansion Pass, men utan Expansion Pass måste dessa pokémon bytas in eller överföras med Pokémon Home (en premiumapplikation).

Splittrade titlar ger potentiellt mer avkastning

Det största problemet enligt mig är att Expansion Pass säljs separat till respektive version medan den traditionella tredje utgåvan var komplett. Inte nog med att det blir rörigt med vilken version du behöver hålla rätt på, det blir dyrare för de fans som köper båda Expansion Pass för att få en komplett samling pokémon (inte alla tycker om att behöva byta med andra).

Jag förstår att The Pokémon Company vill maximera sina vinster, men som fan av serien blir jag lite irriterad. Varför finns det inte bara ett Expansion Pass? Varför kan jag inte köpa varje tillägg separat? Förändring är skrämmande och vid första anblick är jag skeptisk till Expansion Pass. Fast jag hoppas ändå att innehållet överträffar förväntningarna och ger mig valuta för pengarna.

Vad anser du om det hela?

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

1 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.