Nintendo Direct september 2023 – en sammanfattning

Med en knapp dags varsel hölls en Nintendo Direct-presentation för september 2023. Nog var vi många som laddat upp inför en sådan sändning; september är en väldigt vanlig, rentutav överrepresenterad tid att hålla Nintendo Direct. Det är ju trots allt perfekta läget inför vintersäsongen och därmed den kommersiellt så eftertraktade julen.

I vanlig ordning är det en blandning av förväntade utannonseringar och överraskningar, varav de sistnämnda var klart välkomna. Men vi tar det hela i ordningen de kommer att se dagens ljus som spelbara, alltså efter release-datum.

F-Zero 99

När folk skanderat efter F-Zero:s återupplivning är det antagligen inte som battle royale de hade i åtanke. Men så blir det, i samma anda som Tetris 99 och Super Mario 99 före det (må det sistnämnda vila i frid). Veteraner har redan spelat det här, fast då med 29 motspelare i stället för 98. Death Race-läget har ju trots allt funnits sedan F-Zero X på Nintendo 64. Oavsett du är ny eller återkommande kan du dock spela det redan nu!

Detective Pikachu Returns

Ny trailer med nya detaljer väntade för Detective Pikachu Returns. Redan den 6 oktober är det dags för villiga att lösa mysterier i Pokémon-världen.

WarioWare: Move It!

Ännu en minispelssamling med antihjälten Wario i huvudrollen. Bland dessa finns en del som utnyttjar den så underanvända infraröda kameran på JoyCon. Bara det är en bedrift i sig! WarioWare: Move It! släpps den 3 november.

Super Mario RPG

En efterlängtad remake, som entrar med både gammalt och nytt. Släppdatumet är nu bekräftat till 17 november i år.

Mario Kart 8 Deluxe – Booster Course Pass Wave 6

Den sista vågen av nedladdningsgodis till Mario Kart 8 Deluxe anländer någon gång under vinter 2023 och innehåller förutom de åtta sedvanliga banorna även fyra nygamla karaktärer: Diddy Kong, Funky Kong, Peachette samt Pauline. Den enda banan avslöjad är än så länge Daisy Circuit från Mario Kart Wii. En fysisk utgåva kommer den 6 oktober – den där dock en code-in-a-box med extra lull-lull.

Another Code: Recollection

Ett passande namn på en samlingsvolym. Denna innehåller de två spelen Another Code: Two Memories och Another Code R, från början släppta på Nintendo DS och Wii respektive. Förutom omritad grafik och förmodligen omgjorda pussel kommer spelet ha fullt röstskådespel. Another Code: Recollection släpps den 19 januari 2024.

Mario vs. Donkey Kong

En remake av originalet på Game Boy Advance som förnyar grafiken till högupplöst och ännu färggrannare 2,5D-stil. Släpps den 16 februari 2024.

Princess Peach: Showtime!

En nytolkning av Peach som hjältinna. Här bär vår kära Toadstool olika dräkter för att använda förmågor som tar spelaren vidare inom spelets olika områden. Det verkar vara en action-plattformare, måhända med lite utforskningsmoment som extra krydda. Eller är det här rentutav ett Peach-temat metroidvania? Vi lär få se mycket mer innan releasen som är den 22 mars 2024.

Splatoon 3: Expansion Pass: Side Order

Nytt nedladdningspaket som innehåller en ny enspelarkampanj med nya förmågesystem och släpps under våren 2024.

Luigi’s Mansion 2 HD

Remastern av Luigi’s Mansion 2 med HD-epitetet fick en ny trailer och ett release-fönster: sommaren 2024. Det är inte riktigt lika vackert som sin uppföljare, men ser aningen hetare ut än sin förfader på 3DS. Nu dessutom med online multiplayer.

Paper Mario: Thousand Year Door

Ett av de mest efterfrågade nysläppen, antagligen någonsin, får äntligen bekräftelse. Det så älskade Gamecube-spelet får äntligen sin revansch på Switchen, någon gång under 2024.

Tredjepartsstödet

Förutom dessa 1st-party-titlar från Nintendo själva och deras närmaste partners, fick vi även ett dussin utannonseringar från andra utgivare. Dessa följer nedan.

 • Horizon Chase 2 (ute nu!) (arkadracing-uppföljare)
 • Trombone Champ (ute nu!) (rytmspel med udda kontroll)
 • Wartales (ute nu!) (strategirollspel i öppna landskap)
 • Wargroove 2 (5 oktober) (uppföljaren på ”Advance Wars: Fantasy Edition”)
 • Dave the Diver (26 oktober) (DIY-Sushi-simulator – från scratch)
 • Among Us Fungle Map (oktober 2023) (ny GRATIS karta att hugga vännerna i ryggen på)
 • Song of Nunu: A League of Legends Story (1 november 2023) (LoL-stickling i pulkabacken)
 • Super Crazy Rhythm Castle (14 november 2023) (rytmspel från Konami)
 • Eastward: Octopia (vinter 2023) (DLC med somrigt tema)
 • Prince of Persia: The Lost Crown (18 januari 2024) (metroidvania-hacka-slå)
 • Tomb Raider I–III Remastered Starring Lara Croft (14 februari 2024) (”Indiana Johannas” återkomst)
 • Unicorn Overlord (8 mars 2024) (Vanillaware-skapat strategirollspel)
 • Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes (23 april 2024) (JRPG med sprites, domedagskör och massor av fyrverkerier)
 • Contra: Operation Galuga (tidigt 2024) (original-Contra för nyare smaklökar, från skaparna bakom seriens fjärde spel)
 • Battle Crush (Våren 2024) (MOBA, alltså Smash sett snett ovanifrån; betatest från oktober)
 • SPYxANYA: Operation Memories (2024) (har du inte sett animen; se den!)
 • SaGa Emerald Beyond (2024) (JRPG med många olika karaktärsberättelser)
 • Bandle Tale: A League of Legends Story (2024) (LoL-stickling med pixlad resurshantering)
Vanillaware? Det var länge sedan!

Amiibo-uppdatering

De nya Zelda- och Ganandorf-amiibo-figurinerna kommer att släppas den 3 november. Xenoblade 3:s Noah och Mio följer den 19 januari nästa år. De sistnämnda släpps enbart som dubbelpack. Kingdom Hearts-Sora släpps som amiibo under nästa år, och blir då den sista från Super Smash Bros. Ultimate-serien.

Och… Nintendo öppnar nytt museum nästa år – i Kyoto

Nintendo öppnar ett nytt museum i hemstaden Kyoto, med planerad start i mars 2024. En söt trailer med visionen presenterades för tittarna. Denna kan ni hitta nedan. Mer information kommer att släppas i framtiden.


Förutom allt detta vill Nintendo så klart också påminna oss om att Pikmin 1+2 får sin fysiska release mycket snart (den 22 september). Och, så klart, elefanten i rummet: Super Mario Wonder släpps den 20 oktober och fick en alldeles egen Direct bara för någon vecka sedan.

Vintern är rätt välspäckad för Switch-ägare, med andra ord. Mycket av det är remakes och remasters i vanlig ordning, men mycket finns här! Dock inget nytt om Metroid Prime 4, som nog snart kan komma att skifta målplattform till switchens uppföljare, om jag får killgissa. Eller vad tror ni? Nåja, även spelare som strikt håller sig till Switch-releaser lär ha massor att spela till dess.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.