Retrospelsmässan 2024 är ett återtåg med besked och snabb åtgång

En comeback som slog hårt.

Under 2024 har vi haft ett RetroMania i Örebro (som återkommer i september redan i år, denna gång till Västerås), ett 25-årsjubileum för Norrtäljes stolthet Spel & Sånt med ett gigantiskt parti retrospel att väcka ha-begäret, och nu slutligen – äntligen – Retrospelsmässan 2024.

Vare sig det fortfarande är post-covid eller det fina vädret så törstar gamers efter live-evenemang. Är det inte ren och skär spelglädje är det köpsug och sällskapssjuka som lockar fram folk i sommarvärmen. För fans av gamla videospel har det varit extra torrt, när bland annat Retrospelsfestivalen i Malmö gått i graven. Visst fick vi ett Retrogathering 2023, men annars var året rätt skralt. Nu vänder det dock, på allvar.

Retrospelsmässan skulle egentligen återvända redan 2022, men evenemanget ställdes av olika skäl in. Således missade vi ett tioårsjubileum vars hajp kan vara extremt jobbig att ersätta. Det gäller kanske extra när Retrospelsmässan 2024 utannonserades med knappt sju veckors varsel. Och visst finns mycket att säga om planeringen, men vilket evenemang det blev!

Tvådagarsregeln

Elefanten i rummet stavas att Retrospelmässan fortfarande är en två dagar lång mässa, till skillnad från de allra flesta retrospelsevenemang i sitt slag. Det gör att när marknadsplatsen är utplockad, ja nästan länsad efter några timmar, är det svårt att veta var man ska ta vägen. Lägg på det till att marknadsrummet i år hade en snittemperatur på säkert en bit över 30 grader och det blir uppenbart att här måste finnas annat att vänta på.


Att kalla venyn rymlig är en uppenbar överdrift, men på Ringöarenan fanns både en inomhusdel med flipper- och retrospel uppradade samt den så attraktiva marknadsplatsen (som trots väskförbud som sagt tömdes i rask takt). Utomhus fanns i stället förtäring i form av ett portabelt Asien-kök (LYN’S Kitchen) och ett tält med arkadmaskiner och indiespel. Men bland det mest oväntade var en scen. En scen som borde göra reklam med slogan som ”större på insidan”.

Plats på scen

På scenen gick två musikarrangemang av stapeln: LinKeyla tog scenen på lördagen klockan 15 och Gothia Connectus vid samma tid på söndagen. Själv missade jag tyvärr LinKeyla, och det grämer mig när jag nu efteråt hör hur duktig hon är! Förhoppningsvis kommer det en nästa gång.

Gothia Connectus vägrade jag därför missa, om inte annat för att en orkester på 40 pers (eller fler!) skulle fylla en yta som kändes rätt lagom för en en-person-show. Imponerande nog fick alla plats och scenen fylldes rätt snabbt med både folk och välljud. Det var Harry Potter, Sagan om Ringen, Narnia, Undertale, Zelda: A Link to the Past och min personliga favorit, Octopath Traveler. Och något mer jag säkert glömt. Min hjärna blev nästan lite matt efter en väldigt bra rendering av OTs titeltema och en odyssé med Olberic. Zelda-medleyt gav kårar med en kontrabas så träffsäker att jag hade anlitat den till en remake av soundtracken. I utbyte fick bleckblåset kämpa mot utomhusakustiken lite, men på det här intima avståndet lät allt riktigt, riktigt bra.

Nu blir det blogginlägg?

Undertecknad gjorde av med lite drygt 2 500 på bara spel. Det bästa köpet blev dock inte på mässan, utan på lokala second hand-butiken Mackapär. Det är första gången jag besöker den, och en snyggare butik i sitt slag får man leta efter bra länge. Jag rekommenderar den varmt.

Lika varmt rekommenderar jag restaurangen Blackbird, som verkligen satte knorr på lördagskvällen. Toppen efter en sån där varm dag där man lätt glömmer att både äta och dricka.


Men den absoluta höjdpunkten med helgen var ändå sällskapet. Med två vänner med i bilen och sovplats hos en tredje hade vi en perfekt spelkvartett för att lira en del av nyförvärven. Det gjorde vi inte, utan spenderade tid framför TMNT: Shredder’s Revenge och Zelda: Four Swords. Den sistnämnda blev den japanska versionen, för att köra lite Navi’s Trackers ~ det Japan-exklusiva minispelet. Att få se för mig helt nytt innehåll i ett av mina favoritspel var lika mängder bisarrt som förtjusande. En vacker dag maxar vi det – må denna dag komma snart!

Tills nästa gång vi ses

Och det är nog just där som är passande att avsluta: I mersmakens lustfulla sinnesstämning. RSM 2024 blev en fantastisk tillställning som jag vill ha mer av. Jag hade mina tvivel om att besöka mässan även på söndagen, men de tvivlen är nu utkastade. Jag hoppas dock på lite fler försäljningsargument till eventuella kommande mässor om tvådagarsregeln ska fortsätta. Finge jag komma med tips skulle jag, efter visst överläggande med sällskapet, ge dessa:

  • Försäljare som bara står på söndagen
  • Turneringar på söndagen (kanske dagen som kan ha turneringsfokus?)

Men i största allmänhet bryr jag mig mest om att det blir av igen! Tills dess fortsätter vi varva spel.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.