Artikeln är ett betalt samarbete:
Så hittar du den bästa VPN-tjänsten

Det finns många VPN-tjänster att välja på. Det stora flertalet presterar allt ifrån dåligt till acceptabelt.

Men det finns samtidigt ett fåtal VPN-tjänster som presterar riktigt bra, och dessa berättar vi om i denna artikel. Vi ger dig även information om alla viktiga faktorer som gör att du kan skilja på bra och dåliga VPN-tjänster. 

Snabbt svar: De 3 bästa VPN-tjänsterna

  1. OVPN, som du kan läsa om i denna recension av OVPN. De har bra VPN-appar på svenska, och de har även kundsupport på svenska. OVPN är även riktigt bra på att låsa upp streaming. 
  2. Cyberghost, som är en VPN-tjänst som ger dig mycket för pengarna. Deras VPN-appar finns på svenska, men supportpersonalen talar bara engelska.
  3. Private Internet Access, som är en bra allt-i-allo-VPN med ett lågt pris och begripliga VPN-appar.

10 faktorer som avgör om en VPN är bra eller inte

1. Kill switch ska finnas tillgängligt 

Kill switch är en säkerhetsfunktion som bryter din internetuppkoppling om exempelvis din VPN-app skulle krascha. Det är inte kul att bli utan internet när kill switch-verktyget gör sitt jobb, men det är ovanligt att kill switch-verktyget ens behöver aktiveras.

Detta verktyg ser till att du inte får några dataläckor när du är uppkopplad med din VPN, vilket är mycket viktigt för din anonymitet. Tumregeln säger att om VPN-tjänsten erbjuder ett kill switch-verktyg för alla enheter så gör de en bra insats. Mindre än så ska du inte acceptera.

2. VPN-appar ska finnas tillgängliga för alla vanliga enheter

När du skaffar en VPN-tjänst ska du begära att appar ska finnas tillgängliga för iOS, Android, Windows och MacOS. Det är ett måste. Du borde även försäkra dig om att VPN-apparna är användarvänliga, vilket du kan göra genom att läsa recensioner om VPN-företaget på nätet.

3. VPN-tjänsten ska inte spara känsliga loggar

VPN-tjänster som sparar känsliga loggar är inte säkra. Den mest känsliga loggen som finns är din IP-adress, alltså din personliga identifierare på internet. Om VPN-tjänsten sparar din IP-adress eller något annat känsligt ska du välja en annan VPN. 

Alla bra VPN-tjänster är loggfria, så något annat än en loggfri VPN ska du inte acceptera.

4. Du ska få en bra hastighet

Dåliga VPN-tjänster har långsamma servrar som sänker din internethastighet med upp emot 50 %, i värsta fall mer än så. När du skaffar en VPN ska du se till att inte få en hastighetsminskning som ligger på mer än några procent. 

Just hastigheten är en faktor där du enkelt kan skilja bra VPN-tjänster från dåliga VPN-tjänster då hastighersresultatet är så enkelt att mäta.

5. Du ska kunna låsa upp alla tv-portaler

I princip alla tv-portaler använder sig av DPI-teknik (deep packet inspection-teknik) för att kunna skilja på personer som ska få tillgång till tjänsten och vilka som försöker ”lura systemet” med en VPN.

För att överlista streamingtjänsternas DPI-skydd måste du ha en VPN-tjänst som klarar av det. Olika tv-portaler är olika duktiga på att ”slänga ut” VPN-användare. Amerikanska Netflix är superduktiga på det, medan SVT Play är ganska dåliga på det. 

Detsamma gäller för VPN-företagen. Vissa är duktiga på att låsa upp streaming medan andra är riktigt dåliga på det.

Allt som allt är det bara omkring 10 % av alla VPN-tjänster som klarar av att låsa upp alla viktiga tv-plattformar. Men du ska samtidigt veta att din tillgång till tv-plattformarna skiftar beroende på om/hur/när tv-plattformarna uppdaterar sina DPI-skydd.

6. Alla viktiga krypteringsprotokoll ska finnas tillgängliga

Det är OpenVPN och WireGuard som är de bästa säkerhetsprotokollen just nu. Så du ska begära att båda av dem ska finnas tillgängliga hos din VPN-tjänst. 

7. Du ska kunna fildela anonymt

Det finns ett fåtal VPN-företag som väljer att inte tillåta fildelning, och någon av dem ska du inte välja. Du ska även se till att VPN-företaget låter dig fildela anonymt, vilket de också gör om de inte sparar några känsliga loggar. 

8. Ett stort servernätverk är ofta att föredra

Det är en stor fördel om VPN-tjänsten erbjuder ett stort servernätverk, alltså många VPN-servrar i många länder. Men du ska samtidigt veta att servernätverkets storlek inte är allt.

Så länge man får tillgång till snabba och stabila servrar i Sverige, USA, Storbritannien brukar det vara bra nog för i princip alla svenskar som skaffar en VPN. 

9. Du ska få bra kundsupport

Kundsupport via chatt är alltid att föredra, så det ska du begära att få. Du ska även fundera på hur viktigt svensk kundsupport är för dig.

Om svensk support är ett måste är det OVPN som är det självklara valet. Men om så inte är fallet är det en bra idé att jämföra dem mot andra alternativ såsom Cyberghost och Private Internet Access.  

10. Du ska kunna koppla upp många enheter på samma VPN-abonnemang

Det är vanligt att få koppla upp omkring 4 till 6 enheter på samma VPN-abonnemang. Men ju fler enheter du får koppla upp på samma abonnemang desto bättre är det. Du ska inte acceptera att bara få koppla upp 3 enheter eller mindre än så. Då kan du lika gärna välja en annan VPN-tjänst.

0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.