Sanna sprider spelhobbyn

Landskronabon Sanna Hedlund älskar spel i allmänhet och Magic i synnerhet. Under gårdagen var hon ledare på ett endagsläger för tjejer med muskelsjukdomar och hade självfallet med spel på schemat. Spelens hus träffade Sanna för en pratstund några dagar innan lägret – och fick lära känna en person som brukar smitta folk med sin nördighet.

Ett av de senaste inläggen på Sannas instagramkonto visar en bild på en stor bunke kladdkakesmet. Nästa vecka är det dags för Amonkhet-prerelease – favoritspelet Magic: the Gathering släpper nya kort – och Sanna tyckte att det behövdes “lite fika”. I inlägget innan det beskriver hon skämtsamt hur hon råkat förköpa sig på guldfärgade grejer – deltagarna uppmanas att komma utklädda till eventet.

– Jag blir väldigt lätt entusiastisk om något är kul och då går jag all in. Ibland säger folk att min nördighet är smittsam, skrattar Sanna.

Vi träffas på Spelens hus innan. Hugo, som känner Sanna, passerar förbi och hör vårt samtal. Hen flikar in:

– En del nördar blir totalt inbundna och läser bara om sin grej när de fastnat för något. Sanna är tvärtom. Hon blir jätteentusiastisk och berättar om sitt intresse. Det är jätteroligt att umgås med henne!

Viktigt att få träffa andra med liknande erfarenheter

Sanna hoppas att hennes entusiasm kommer till pass när hon är ledare på lägret för tjejer med muskelsjukdomar. Hon sitter själv i rullstol på grund av en muskelsjukdom och tycker det är viktigt med sammanhang där personer kan träffa andra i samma situation:

– När jag var yngre kände jag knappt någon som hade en normbrytande funktionsvariation. Vissa saker behöver man nästan ha varit med om för att förstå. Genom det här sammanhanget kan man träffa andra med liknande erfarenheter.

Hon tystar en stund och poängterar:

– Därmed är det inte sagt att man går bra ihop med alla som har en funktionsvariation. Jag är inte min muskelsjukdom, även om den är en del av mitt liv. En del människor ser bara rullstolen och tycker synd om en. Det är inte det minsta synd om mig.

Fördomar kring tjejers spelintresse

Lägret går av stapeln under en heldag i Lund. Deltagarna är tjejer från Skåne i åldrarna elva till fjorton år. På förmiddagen står pyssel och bakning på schemat. Under eftermiddagen blir det spel med Malmö Brädspelscafé och fotografering. Sanna tycker det är viktigt att ha blandade aktiviteter på lägret:

– Det finns till exempel en del fördomar kring att tjejer inte är lika intresserade av spel som killar. Jag tycker att det är en jättekonstig utgångspunkt att ha. Om man utgår från det så gör man det ju också svårare för spelintresserade tjejer att känna sig hemma inom spelhobbyn.

Om tjejerna tycker att spelandet är kul kommer Sanna att berätta mer om var man kan spela mer.

– Om de inte bor nära Malmö så kommer jag att kolla upp vad det finns för spelföreningar i deras stad. För dem som bor i Malmö eller i närheten kommer jag definitivt att rekommendera Spelens hus. Det är ett väldigt trevligt ställe och lokalerna är bra ur ett tillgänglighetsperspektiv.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Louise heter jag och jag bor någonstans söder om Stockholm med en vild katt och spenderar dagarna med jobb, kaffedrickande och en massa twittrande. Spel har varit ett intresse för mig så länge jag kan minnas och det har bara fortsatt att växa. Spel med stora världar, levande karaktärer och spännande historier är favoriterna. Bioware är för alltid min stora kärlek, men även Zelda, Tales of-serien och Persona-serien ligger mig varmt om hjärtat. Förutom spel så är jag en stor konst- och filmnörd. Seriöst, få mig inte att prata om film eller konst. Eller Biowares spel. Jag rabblar på i timmar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.