Spel jag minns: Super Mario 64

Det var i mars 1997 på ett köpcenter i Trollhättan. Nintendo hade nyligen släppt sin konsol Nintendo 64 i Europa och med det sitt flaggskepp Super Mario 64. Med 3D-tekniken tog Mario språnget ut i den virtuella verkligheten där världen var obegränsad. Något helt nytt låg framför den plufsiga rörmokaren vars kostym hade blivit för trång i sina föregående äventyr.

I en demostation satt spelet och väntade med en handkontroll uppställd. Det första jag minns när mitt 9-åriga jag lade labbarna på den grå plasttingesten var styrspaken. Mario kunde springa, hoppa, smyga, gå och allt däremellan. Rörelsefriheten var total. Att kameran kunde bli lite bångstyrig kunde jag leva med.

Det andra momenten jag minns är när portarna öppnades till prinsessan Peachs slott. Till tonerna av den första titelmelodin välkomnades jag in i härligheten. Det var där och då det stora äventyret började. Den första dörren till vänster öppnades. Ett djupt andetag togs innan Mario tog sats och hoppade in i den första tavlan med ett rejäl trippelvurpa.

Resten är så att säga historia.

Super Mario 64 är och förblir en milstolpe i spelindustrin. För mig var det intåget i den moderna spelunderhållningen som vi känner den idag. Än idag minns jag tonerna till Dire, Dire Docks och mössan som gav Mario vingar på Bob-Omb Battlefield.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.