Spelmode, del 14: När Kabr blev något nytt (Destiny)

Destiny har en lika fantastisk lore som dålig presentation av densamma. Du får rota, utforska och utreda för att hitta det mesta och vi ska inte ens gå in på avsaknaden av story i spelet. Detta till trots så har det universum som befolkas av Traveller, guardians och de olika raserna en fantastisk bakgrund som är mer än lovligt intressant.

Klädesplagg: Hoodie
Spel: Destiny
Motiv: Titanlogo
Köpt: Gamer’s Heaven

Det här är berättelsen om Kabr den legionlösa. Ljusets sköld och fiende till Vex.

Kabr beskrivs av de flesta som en känslokall Titan. Andra skulle nyansera det med att han är orubblig i både tal och handling. Den lärdom vi kan hämta från Kabr är en berättelse om stolthet och olycka. Detta är några av de viktigaste läxor som lärs ut till guardians. Kabr var en av de sex som bröt sig in i Vault of Glass i hopp om att stänga ned Vex och deras intranät, för att sedan återvända till den sista staden på jorden i ära och segerrop. Tyvärr är verkligheten ofta annorlunda från önskningar och förhoppningar. Kabr och hans team skulle komma att falla offer för de mardrömslika upplevelser som det digitala valvet hade att erbjuda.

Kabr mötte Templar, men denna enorma hydra hade en alldeles för stark sköld för teamet att förstöra. De flydde vidare, längre in i valvet och efter att ha vandrat långt in i Venus inre nådde de en labyrint. Där mötte de Gorgons, specialprogrammerade harpies som i princip förstenade sina offer. Utplånade deras syfte och existens på plats. De föll sakta offer för de olika hot som det digitaliserade innanmätet erbjöd och Kabr skulle vara den sista av dem att falla. Han blev dock inte besegrad av Vex. Han blev assimilerad.

För de som träder in i Vault of Glass finns det minnen av Kabr och hans team som ekar vidare. Tyvärr känner vi inte till allt som hänt, men vi kan försöka utstaka ett scenario med hjälp av den information som Kabr har lämnat oss. Kabr slogs mot Vex på egen hand. Trots dessa odds dödades han inte. Under hans period som fånge i valvet blev hans fascination för maskinerna starkare. Nyfikenheten utvecklades snart till en besatthet. Utan att tänka på det blev han precis vad han ville hindra från första början – uppslukad och assimilerad av Vex.

Kabr den legionlösa påminner oss om Osiris av Praxicordern, en person som badat i våra fienders vetenskap och teknologi. Dessa uppoffringar kommer dock inte med en belöning. När Kabr precis besegrat en Vex talade denne till honom, från döden. Han började forma sin rustning och sina vapen efter liken från de maskiner han besegrat. Vad han inte visste var att Vex var en fiende att akta sig för, även efter döden. Deras protokoll fortsatte och deras mål att konsumera och infektera var alltjämt aktivt.

Vad är Vex?

Vex är, i sin naturliga rena form, en marin mikroorganism – radiolariaceller. Den ”mind-fluid” som finns inuti deras mind-cores är en komposition av en mjölkliknande substans där dessa celler flyter runt. Denna mind-core är även en lokaliserad mottagare för varje individuell Vex i Nexus, deras centrum. Detta skapar ett intranät där de kan kommunicera mellan solsystem. Vexceller är enteogener och kan skapa allvarliga konsekvenser vid beröring. Enteogener är en hallucinogent ämne som används i naturmediciner och droger. Det betyder ungefär ”att känna gud” och kan framkalla känslor av gudsnärvaro hos den som exponerats för dem. Att direkt kontakt med Vex kan få psykologiska effekter och personlighetsförändrande resultat är alltså inte ovanligt. När Vex behöver byta ut sina skal reser de till Floating Gardens där de återvinner sina skal.

Att förvandlas till något nytt

Vi har blivit varnade av de mer erfarna. Använd inte teknologi från Vex! Den rustning du klär dig i kommer kännas som din egen hud, med en perfekt passform. Den kommer anpassa sig till dig och sakta men säkert börja bryta ned dig inifrån. Den infekterar och konsumerar. Den komfort du upplever är hur teknologin sakta börjar ta över dig och din genetiska konstruktion.

Kabrs slutgitliga ord kan hittas av de guardians som kliver in i Vault of Glass. De visar hans hopplösa, långa och utdragna strid han inte kan vinna, där han slutligen faller offer för sin fiende.

 

 


Jag har förintat mig själv för att kunna göra det här.
De har tagit min Ghost.
De är i mitt blod och i min hjärna.
Men nu finns det hopp.

Jag har skapat ett sår i valvet.
Jag har penetrerat det och släppt in ljuset.
Bada i det och låt er rensas.
Se det och förstå.

Från mitt eget ljus och från det tänkande köttet från Vex har jag skapat en sköld.
Skölden är er frigörare. Det kommer bryta det obrytbara.
Det kommer förändra ert öde.
Förena dig med skölden. Förena dig med mig.
Om du sviker din uppgift, låt valvet konsumera dig som det konsumerade mig.

Nu är det gjort.
Om jag talar igen är jag inte längre Kabr.

Kabr har infekterats och enteogenerna har spridit sig i hans blodomlopp och hans hjärna. Detta har förvandlat honom till något odefinierbart, något vi inte kan förstå. Han upphörde att vara en guardian. Han blev något mindre än det, men samtidigt något större. Oavsett analyser och definitioner så är inte Kabr levande längre.Men han är med oss.

Kabr byter form

Hans sista uppoffring var att skapa skölden Aegis. Ett verktyg av oförneklig kraft, använd för att penetrera den annars oförstörbara sköld som Templar har. Utan Kabrs handling skulle andra guardians onekligen gå samma öde till mötes. De skulle alla falla in i assimileringen, förvandlas och konsumeras för att bli ytterligare en trofé för Aethon, den Vex som tros ansvara för Vault of Glass. Atheon anses vara den som leder Vex projekt att integrera sig själva med verkligheten själv, bortom tid och rum.

I valvet grillas tiden och en nål rör sig genom den. Denna nål är Atheons vilja.
Jag känner inte till namnet på den form som kommer efter nålen.
Ingen kan öppna valvet själv. Jag öppnade valvet, men det var ingen där med mig.
Jag var dock inte ensam.

Du kommer möta Templar på en plats som är före eller efter stjärnorna.
Samma stjärnor kommer vandra runt dig, sjunga för dig, för att avgöra om du är sann.
Jag drack av dem. De smakade som havet.
Detta är allt jag kan minnas.

Kabr berättar om när han öppnade valvet. Vissa tror att det bara är bildliga omskrivningar om vad som faktiskt hände. När han klev in i Vault of Glass var han i sällskap med sitt fireteam. Rykten säger att han var där med Praedyth, Osiris och även Pahanin. Ingen kan dock bekräfta detta. Ingen har sett Osiris på länge och inga arkiv talar om en person vid namn Praedyth. Kabr var nog inte ensam på det bildliga sättet, men ensam på ett mentalt plan. Hans vilja att utvecklas och blir starkare fick honom att ta avstånd från vänskaper då dessa kan orsaka ett fördunklat omdöme och logik.

Kabr och hans arv

Lärdomarna vi kan få från Kabr den legionlösa kan tolkas på många sätt. En av dessa lärdomar kan vara om våra fienders teknologi. Vi vet väldigt lite om de bestående effekterna av att använda Vexrustning. Flera rapporter om märkliga syner, ojämn puls och tankar som leder till vansinne har uppdagats. Dessa enteogener kan vara det som blev Kabrs slut.

Den andra lärdomen kan vara den om vänskap. Som en guardian möter vi flera olika hot, möter hopplösa odds och hinder som verkar omöjliga att överkomma. I slutändan var Kabr utan några vänner. Utan några som kunde stötta och grunda honom. Denna lärdom är tidslös och kan appliceras på alla, oavsett om det är exos, awokens eller människor.

I slutändan står vi på kanten, toppen av mänskligheten har sedan länge passerat, men Kabr visste. Han visste att ensam kan en guardian förändra ödets regler. Förändra vad som var meningen att vara. Kabr kunde uträtta det här på egen hand, genom att bli nästan oövervinnerlig av oförneklig kraft från att att böja universums lagar..Tänk bara vad vi skulle kunna uträtta tillsammans.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.