Vi ser fram emot spelåret 2014

Ännu ett år har gått och vi står nu i höga förväntningar fram emot vad 2014 kan bjuda på. Med nya generationens konsoler färska i våra hem – och de gamla still going strong – väntar vi både på efterlängtade storspel och den ena och andra glada överraskningen. Här är några av spelen redaktionen väntar på, samt några spekulationer och farhågor.

Dark Souls II

Dark Souls II

Ända sedan utannonseringen på VGA december 2012, har uppföljaren till det mordiskt svåra Dark Souls legat i en dunkel dimma av misstänksamhet. Den snygga men mainstreamaktiga videon som visades 2012, nyheten om att serien bytt director och ord om lättillgänglighet har under det gångna året oroat fans. Ändå tycks spelet generera otroligt mycket hype, även bland oss på Varvat. Dark Souls II ser inte ut att introducera så mycket nytt utan lägger mest till mer av vad föregångaren hade. Det är ju det vi trots allt vill ha, sadistiskt svåra monster, eller hur?

Nintendo

NintendoDirect-IwataLuigiHat

2013 var Luigis år. Vilket gav oss Luigi’s Mansion: Dark Moon, en hard core expansion till New Super Mario Brow. Wii U och lite annat smått och gott. Men förutom stjärnskotten Super Mario 3D World och The Legend of Zelda: A Link Between Worlds bjöd det stora N:et inte på särskilt mycket. Dessutom börjar de året med stora tekniska problem i deras onlinetjänster. Men Iwata är orubblig. Och för 2014 ser det ut som om Nintendo kanske kan öka sina aktier. Ett nytt Mario Kart, Smash Bros, Donkey Kong, ett obskyrt Zelda-spel och förhoppningsvis några ess i skjortärmen och kanske detta blir Nintendos år. Vi håller tummarna.

Star Wars: Battlefront

star wars battlefront
Den svenska studion Dice får äran att skapa nästa Star Wars: Battlefront.

Stora öppna spelvärldar är något som alltid har tilltalat mig och under 2013 blev vi bortskämda med titlar som Grand Theft Auto V, och Assasin’s Creed IV: Black Flag. Det kommande året ser inte ut att bli så dåligt det heller med riktigt maffiga titlar så som Watch Dogs, Tom Clancy’s: The Division och Destiny. Alla dessa spel ligger oss varmt om hjärtat men det finns inget, absolut inget som kan mäta sig med kärleken till Star Wars. När Disney gick ut med att de köpt rättigheterna blev vi väldigt glada då vi gillar deras jobb med The Avengers, för att ge ett exempel. Men hur skulle det bli med spelen? Jo det blev exakt så som de flesta gissade, Elecrtonic Arts fick rättigheterna och bara själva tanken av att svenska Dice skulle sitta bakom rattarna vid skapandet av nästa Battlefront fick oss att dregla av förtjusning. Även nästa generations spelkonsoler är här och det är minst sagt dukat för ett fantastiskt spelår. Elaka rykten talar tyvärr om att spelet inte kommer att släppas förrän 2015. Den som lever får se.

Watch_Dogs

Watch_Dogs_55876

Få spel har varit så uppsnackade som Ubisofts Watch_Dogs. Redan tidigt förra året började det läcka ut bilder från spelet på nätet och de trailers som släpps har minst sagt varit häpnadsväckande vackra. Tänk dig själv att du besitter förmågan att styra all elektronik i din omgivning. Genom att avlyssna mobiltelefoner och hacka övervakningskameror får spelets huvudperson Aiden Pearce tillgång till information som självaste NSA endast skulle kunna drömma om. Det faktum att man redan skjutit på releasedatumet bådar gott i våra ögon. Det visar att Ubisoft inte vill släppa något halvfärdigt.

Murdered: Soul Suspect

murdered_soul_suspect_08.0_cinema_640.0

Med taglinen att det svåraste mordet att lösa är ditt eget imponerade Murdered: Soul Suspect stort på oss när vi fick se en förhandsvisning av spelet på Gamex 2013. En kuslig stämning tycks omsvepa hela spelet som utspelar sig i Salem där huvudpersonen tidigt blir mördad av en okänd gärningsman. Som en vandrande vålnad blir det sedan upp till dig att lösa denna komplexa mordgåta. Märkligt nog verkar det som att Square Enix endast planerar att släppa spelet till Xbox 360 och Playstation 3. Men det visar samtidigt att det finns mycket gott att se fram emot till de gamla konsolerna.

The Elder Scrolls Online

The-Elder-Scrolls-Online

 – Neeej! Inte ett MMO!

Det var mångas reaktion när man avslöjade att nästa del i den älskade Elder Scrolls-serien skulle bli ett multiplayerspel. Men när man låter tanken sjunka in lite så är det kanske inte så dumt. Ingen kan väl argumentera mot att miljön i Tamriel är ideal för just ett MMO. Tänk dig själv att få köpslå med andra spelare och tillsammans besegra de elaka drakarna. Personligen tror vi att The Elder Scrolls Online kan bli ett av årets absolut bästa spel och många makar kommer förmodligen att förlora sin äkta hälft till detta omfattande spel.

En buffé av indieutforskning

[youtube id=”RRpDn5qPp3s” width=”600″ height=”350″]

Med den hägrande nya generationen är det inte bara nya blockbusters vi ser fram emot. Indiemarknaden verkar vilja bjuda på ett otroligt spännande år, och verkar fokuserat på temat “utforskning”. Braid-skaparen Jonathan Blow sitter för tillfället och arbetar med The Witness, ett pusselspel i en atmosfärisk öppen värld som osökt påminner om Myst, med en unik visuell stil och läcker design. Rime, ett äventyrsspel från Tequila Works, verkar bli en spirituell uppföljare till kultklassikern Ico med en ung pojke i huvudrollen, plattformande och pussellösning.

Trots att deras studio översvämmades i julas och all deras datorutrustning gick förlorad, hoppas vi att Hello Games lyckas slutföra sitt ambitiösa projekt No Man’s Sky, som av vissa har kallats “rymdspelet vi alla väntat på” och går ut på att utforska planeter med ett rymdskepp, samla resurser och överleva i en mörk, oändlig galax. Det ser oerhört intressant ut. Sist men inte minst har skaparna bakom Dear Esther ett nytt spel i ugnen med det obskyra namnet Everybody’s Gone to the Rapture, där spelaren drömlikt får bekanta sig med världen runtom sig under apokalypsens sista timme.

Ground Zeroes, Second Son och Deep Down

Deep Down

Just nu är det ganska magert på PS4-fronten. Killzone: Shadow Fall är den tillfälliga huvudattraktionen medan indiespel som Contrast och Resogun kämpar tappert för att hålla konsolen vid liv till dess att de större titlarna börjar droppa in. Men vi behöver inte vänta länge.

Redan i mars släpps både Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (prologen till Phantom Pain som sägs släppas i juni) och inFamous: Second Son, det tredje spelet i inFamous-serien. Det är svårt att inte hoppa upp och ner över tanken på att få äventyra runt med Snake i en öppen värld, och grafiken i Second Son får smaklökarna att dansa. Förhoppningsvis ser vi även en release av Deep Down som verkligen ser ut att tänja gränserna för den nya generationen med sin dystra, Dark Souls-liknande atmosfär fylld med drakar, rostiga svärd och mystik.

Broken Age

Broken Age

Tim Schafer är spelvärldens motsvarighet till en rockstjärna. Klart man blir taggad när han sätter sin stämpel på en ny titel. Länge har vi väntat på en uppföljare till ett av tidernas bästa spel, Grim Fandango. När Broken Age, en ny peka-klicka pusslare nu släpps kommer förväntningarna vara skyhöga. Vacker grafik och en annorlunda story är vad som visats hittills. Tims nya bolag Double Fine har inte rosat marknaden nämnvärt sedan Psychonauts. Kanske är tiden inne för Schafer att värpa ännu ett guldägg.

Titanfall

Titanfall

Gigantiska mech-suits och parkour. Det låter som nyckelord från en marknadsundersökning av vad som är populärt i dagsläget. Ändå är det svårt att låta bli att drömma om hur bra detta spelet kan bli. Den strategiska delen har enorm potential. Användandet av sina robotar för att t.ex. överbelasta fiendens flank och användandet av parkour för att nå och överta vitala kontrollpunkter. FPS-genren har varit på nedgång inom e-sporten efter sin dominans med klassikern Counter-Strike 1.6. Detta kan vara spelet som får en ny generation gamers att blodtörstigt leta frags återigen och återställa balansen i spel-universum.

Vilket år det kommer blir

Det ser onekligen ut som  att vi är på väg in i ett bra spelår och då har vi bara skrapat på ytan här. Till listan hade man lätt kunnat lägga till tjugo andra titlar som också är värda att nämna, men vi ser hellre att ni glatt återkommer till Varvat med jämna mellanrum. 2014 ser intressant ut och vi här på Varvat kommer att hålla er uppdaterade med det senaste!
God fortsättning på det nya spelåret!

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.