Spelmode, del 37: Samus Aran (Metroid)

Samus Aran har medverkat i en hel del spel vid det här laget. Kulturellt har hon blivit en av våra främsta hjältinnor i spelvärlden. Med Metroid Prime 4 på horisonten tänkte jag att vi skulle ta en titt på allt vår hjältinna varit med om. Förbered er på ett mastigt avsnitt den här gången. En liten heads up, dock! Serietidningen är en manga och läses således från andra hållet; uppifrån och ned, från höger till vänster.

Klädesplagg: T-shirt
Spel: Metroid-serien
Motiv: ”The Bounty Hunter” av GodHand
Köpt: Qwertee

Hennes första fiende

K-2L. En planet som koloniserats av människor för sina stora källor av afloraltite.
Afloraltite användes som bränsle för rymdskepp. Med sin explosiva natur användes det även för att tillverka explosiva vapen. En av de som jobbade i dessa gruvor var Rodney Aran, projektchef. Tillsammans med sin fru Virginia levde de ett fridfullt liv på K-2L. 2055 fick paret en dotter. De döpte henne till Samus.

K-2L fick en dag oväntat besök från Zebes. Invånarna på Zebes var en uråldrig ras av fågelliknande varelser kallade Chozo. De var teknologiskt överlägsna och räknades till en av de ’högre raserna’. Under denna period var Chozo i färd med att skapa en ny organism som skapats av dem. Arbetet med denna organism var energikrävande och de behövde afloraltite för att fortskrida. De kallade livsformen Metroid och skapade den i syfte att hindra spridningen av en X-parasit. Metroid betydde ”ultimat krigare” på Chozos hemspråk.

Då de förhandlade om afloraltite råkade Samus krocka med Old Bird, en äldste från Chozo. Old Bird var en vänlig skäl och blev inte arg. Han började istället prata med Samus och de två blev vänner. Vad ingen av dem visste var att rymdpirater hade spårat Chozos resväg. Deras ledare Ridley var nyfiken på varför Chozo helt plötsligt bestämt sig för att besöka K-2L från ingenstans. På väg till K-2L bestämde sig Ridley för att de skulle raida kolonin.

Rymdpiraterna inledde sin raid och detta skulle komma att bli Samus första möte med Ridley. Hon mindes vad Big Birds sagt till henne och frågade om de kunde bli vänner, trots deras olika utseenden. Ridley såg detta som en förolämpning och försökte döda Samus. Virginia såg detta och drog till sig Ridleys uppmärksamhet för att rädda Samus. Ridleys plasmaandedräkt träffade Virginia och tillintetgjorde henne. Samtidigt offrade sig Rodney genom att detonera en stor mängd afloraltite för att förstöra Ridleys flaggskepp. Samus var tre år när detta hände. Vad Ridley inte visste var att hans möte med denna treåring hade skapat hans främsta fiende.

Att träna med Chozos

Samus var den enda som överlevde raiden på K-2L. Chozo snappade upp nödsignalen som skickades från Federationen och återvände till K-2L. De kom för sent, men hittade Samus ensam och strandad i den öde kolonin. Old Bird beslöt sig för att ta hand om henne. Tillsammans med Grey Voice lät de Samus följa med till Zebes och uppfostras inom Chozokulturen.

Vid ett tillfälle lyckades Samus vandra in i ett samtal mellan Old Bird, Grey Voice och en sfärisk dator designad av Chozofolket. Denna maskin var ett övervakningssystem som genom ett nätverk kunde kommunicera med andra enheter. Den klotformade datorn kallades för Moderhjärnan. Efter att tittat på en skrämd Samus beslöt sig Moderhjärnan att Samus var en svag varelse. Hon skulle inte klara sig mer än ett par dagar på Zebes. Och det var sant.

Zebes var en tuff planet att leva på. För en treårig människa skulle det vara nästintill omöjligt. Old Bird såg dock en lösning på detta och gav Samus Chozoblod för att stärka hennes DNA. Detta blod donerades av Gray Voice. Hennes adoption hade nu nått ett nytt stadie och hon var en del av familjen på mer än ett sätt.

Samus tränade med Chozo under många år. När hon fyllde 14 hade hon passerat de fysiska begränsningar en människa hade med råge. För att kunna vistas på planeten under mer säkra omständigheter byggdes en biomekanisk dräkt till henne. Moderhjärnan designade och konstruerade denna helt baserad på Chozoteknologi. Moderhjärnan bevakade hennes träning och gav henne tips på hur hon skulle kunna använda sin dräkt så effektivt som möjligt. Detta skedde inte utan en underton av hån mot den unga flickan.

Chozo var osäkra på hennes förmåga att bli en riktigt krigare. Detta förändrades när de såg hennes empati för en flock Iono Feria som blivit galna efter att ha exponerats för badger clovers. Samus lät bli att döda dem.

Moderhjärnan, kalkylerande och rationell, bestämde att det vore säkrast att utplåna dem. Hon beordrade jobbrobotar att elda upp dem istället. Om detta var helt rationellt visste de inte. Det kunde mycket väl ha varit ett sätt att medvetet provocera Samus. Old Bird kände sig stolt över att se Samus växa upp till att bli en rättfärdig och stark individ.

2071 fyllde Samus 16 år och lämnade Zebes för att ansöka till Federationen.

Federationen

Samus anslöt sig till Federationens poliskår där hon presterade långt mycket bättre än de andra kadetterna. Efter ett tag befordrades hon till Star-Trackers, en elitgrupp som bara en på miljonen kunde kvalificera sig för. Under ledning av Hardy beordrades hennes team att observera planeten Jigrad.

Jigrad var befolkad av människor och rymdpirater hade nyligen slagit till där. De hade påbörjad en konstruktion som än så länge var okänd för Federationen. Samus skickades dit tillsammans med sina kamrater Kreatz och Mauk. När piraterna hotade att avrätta barnslaven Damara, enbart för att vara olämplig för arbete, attackerade Samus och hennes team utan order.

Detta ledde till Federationens första tillfångatagande och förhör av en rymdpirat. Förhören involverade även militärbefälet Adam Malkovich. Förhören avslöjade att rymdpiraternas handlingar på Jidrad var en distraktion från deras invasion av Chozos hemplanet Zebes.

Att återvända till barndomshemmet

Efter att Galaktiska Federationen mottagit en nödsignal från Zebes ville Samus genast ge sig iväg och hjälpa sina vänner. Hardy beordrade Samus att vänta på armén, men Samus och hennes team ignorerade ordern. De tre reste till Zebes för att hjälpa Chozo. Efter att ha sprungit in i Adam fick hon höra att hon fått en tidsfrist på 48 timmar. Två dygn, sedan kommer armén.

Samus, Kreats och Mauk anlände på Zebes. De fick reda på att rymdpiraterna försökte lägga beslag på all kunskap Chozo skaffat sig. Detta inkluderade produktionen av Metroider. Alla Chozos har antingen flytt eller gett upp och de uppvaknade Metroiderna flyger nu runt fritt i basen. Samus får reda på att Moderhjärnan har deserterat och, tillsammans med Gray Voice ingått i en pakt med rymdpiraterna.

I denna relation är Moderhjärnan den nya ledaren för rymdpiraterna, vilket skulle förena galaxen. Moderhjärnan erbjöd Samus att bli en general inom rymdpiraterna, men hon tackade nej utan att tveka. När Ridley anlände började han provocera henne om hennes döda föräldrar och oförmåga att ansluta sig till rymdpiraterna. Med alla återvändande minnen skapade detta en chock för Samus. Hon fick ett anfall av posttraumatisk stress.

Samus räddades av hennes kamrater. Den nyligen räddade Chozon Platinum Chest hjälpte Samus komma över sin posttraumatiska stress. Ridley attackerade gruppen, men Samus använde sig av sina tillgångar från Chozo och försvarade gruppen. Det visade sig senare att Gray Voice hade andra planer än vad han förtäljt. Ridley återvände och försvarade Moderhjärnan från en attack från honom. Samus lärde sig om Gray Voices roll av Platinum Chest. Trots att hon ville hjälpa till och slåss vid Gray Voices sida beslöt hon sig för att evakuera de resterande Chozo och hennes team.

Medan de flydde kunde Samus känna av Gray Voice och hans kamp. Detta genom deras delade DNA. Genom denna koppling hörde hon hans sista önskan:

Samus, jag lämnar resten till dig. Du har blivit stark, så stark! Samus, jag vet att ditt öde är grymt, men det finns många som behöver din hjälp. Universum behöver din styrka. Jag vill att du ska rädda dem, det spelar ingen roll om det bara är en eller många – jag vill att du ska hjälpa dem. Min sista önskan är att du hjälper dem. Du har blivit stark, mitt barn.

Efter att de lämnade atmosfären i ett gammalt Chozoskepp räddades de av Federationens armé, ledd av Adam Malkovich.

Efter infiltrationen på Zebes samarbetade Samus med General Adam Malkovich på skeppet VIXIV. Här träffade hon Anthony Higgs och Adams yngre bror, Ian Malkovich. Hon tjänade i Adams team tillräckligt länge för att få känslor för Anthony, Ian och Adam. Adam avslutade alltid sin order med ”några invändningar damen?” som ett sätt att förstärka den tillit de båda hade för varandra. Samus kände det som att Adam var den enda personen som verkligen förstod henne. Med tiden skulle Samus börja se honom som sin bästa vän och surrogatfar.

Prisjägaren

Under ett uppdrag offrade Adam sin bror för att rädda 300 oskyldiga på Lusitania. Efter detta lämnade Samus VIXIV. Hon försvann helt och hållet och lämnade sin post hos den Galaktiska Federationen. Samus dök inte upp förrän några år senare. Vid det här laget hade hon blivit en välkänd prisjägare genom att på egen hand jagat ned ett gäng olika rymdpirater.

Hon hade även stoppat ett avrättningsförsök under en ceremoni med Chairman Keaton. En stor del av hennes liv var dolt i mysterier och allmänheten trodde ofta att det var en manlig cyborg. Inte den kvinna som en gång tagit examen som toppelev i sin klass hos GF-polisen.

Samus var fyllda 20 år och året var 2075. Hon bestämde sig för att återvända till Zebes och avsluta vad hon en gång påbörjat några år tidigare. Hennes träning med Old Bird, Gray Voice och Moderhjärnan hade gjort henne mer än kapabel att ta hand om svåra situationer. Tillsammans med den dräkt som alltid var med henne hade hon blivit en kraft att räkna med, även på egen hand.

Hon hade tagit emot en akutorder från GF-polisen: ”Utrota alla Metroiderna på planeten Zebes och förstör Moderhjärnan, den mekaniska livsformen.” Samus reste till Zebes och påbörjade sitt uppdrag.

Hon reste genom planetens fientliga, inre regioner, fyllda med märkliga varelser och dödliga omgivningar. Hon tog sig igenom den välvuxna regionen Brinstar och de lavafyllda territorierna i Norfair. På sin väg mötte hon en av rymdpiraternas generaler – Kraid. Då hon tog sig djupare in i Zebes mötte hon även sin nemesis – Ridley.

Efter att ha besegrat dem lyckades hon öppna en passage till planetens mest dolda delar av Zebes. Samus skulle för första gången besöka Tourian. Här mötte hon Metroider som genast attackerade henne, men hon lyckades utrota dem, som ordern lydde. Det enda som fanns kvar efter det var Moderhjärnan.

Moderhjärnan använde rymdpiraternas arméer för att nå sina egna mål. Hon hade planer på att låta dem slåss mot den Galaktiska Federationen, tills båda styrkor var avsevärt decimerade. Efter detta skulle hon söva ned de överlevande. Efter att ha ”startat om” universum från noll skulle hon hjälpa dem nå en intellektuell nivå som hon ansåg acceptabel för att förtjäna liv.

Hon planerade även att använda en utvecklad form av Metroider, en intelligent sådan. Med dessa skulle hon styra över universum. Hennes syn på andra livsformer, allt från Ridley och rymdpiraterna, till den Galaktiska Federationen, som bestar. I slutändan skipade Samus poetisk rättvisa då hon förstörde Moderhjärnan genom att använda samma dräkt som denne konstruerat till henne.

På sin väg från Zebes blev hennes skepp attackerat av rymdpirater och hennes dräkt skadad. Hon var tvungen att kraschlanda på rymdpiraternas moderskepp. Hon infiltrerade deras skepp med endast en icke-dödlig paralyzer som vapen och sin zero suit som enda skydd. Denna infiltration gick dock inte osedd förbi och hon drog till sig uppmärksamhet från en okänd varelse. När hon nästan tagit sig i säkerhet attackerades hon av en enorm robot föreställande Ridley.

Rymdpiraternas ledare var inte bara arrogant, men även full av sig själv, så han designade roboten efter sig själv. Då Ridleyroboten inte var färdigkonstruerad saknades både ben och vingar, så den enorma roboten tog sig fram med armarna. Ridleyroboten hade dock tillgång till moderskeppets nätverk, så det var inte svårt att upptäcka Samus när hon kraschlandat. Samus förstörde dock Ridleyroboten. Detta aktiverade dock en självförstörelsemekanism. Samus såg inget annat val än att kapa en av rymdpiraternas stridsskepp för att ta sig därifrån.

Phazon-krisen

Tallon VI var en gång ett hem för Chozos som emigrerat från Elysia för 700 år sedan. De övergav sin teknologi och fokuserade på deras andliga utveckling istället. Runt 2025 var Tallon IV en av fem planeter som träffades av, och assimilerades, av en Leviathan. En Leviathan var en levande meteor, med ursprung från Phaaze. Phaaze var en parasitisk, tänkande planet, där en giftig gas kallad Phazon härrörde ifrån. Phazon assimilerar livsformer och Leviathans var värdar som ”pollinerade” universum med denna gas.

Efter Leviathans nedslag lämnade många planeten för en destination vi inte känner till. Alla Chozos som stannade antingen dog eller förvandlades till vålnader av den korrumperande gasen. Innan Leviathan slog ned beskrevs planeten som ett biologiskt paradis. Det var över nu.

Ett år efter Samus uppdrag på Zebes tog hon emot en signal från Tallon VI. Rymdpiraterna hade bestämt sig för att utnyttja krissituationen och farma Phazon för att använda i sin krigföring. Samus upptäckte även de Chozos som bosatt sig på Tallon IV, men flytt sedan krisen kring phazon och Leviathan. Chozos lyckades isolera källan till phazon och de som överlevde flydde världen. Det fanns dock profetior som talade om en räddares ankomst.

Profetiorna berättade om Samus specifikt och de lämnade därför färdigheter åt henne att hantera phazon med. Efter att ha samlat ihop alla gåvor lämnade av Chozo och besegrat Meta Ridley bröt hon förseglingen kring kratern och konfronterade Metroid Prime, källan till phazon på Tallon IV. I sin sista döende stund absorberar Metroid Prime Samus phazondräkt, vilket gav liv till Dark Samus. Samus lyckas besegra sin phazonvålnad och befriar planeten från phazon.

Detta var dock inte slutet på phazon-krisen. Kommande år, 2077, skickades Samus till en annan planet drabbat av en Leviathan. Planeten ifråga var Aether. Nedslaget på Aether var lite allvarligare. Den katastrofala reaktionen mellan phazon och planetens  unika typ av energi hade rivit upp en dimensional reva mellan ett parallellt universum.

Denna reva skapade en direkt kontakt mellan Aether och Dark Aether. Dark Aethers atmosfär var otroligt fientlig och farlig för vem som helst från den ”ljusa” dimensionen. Om en satte sin fot på planeten skulle de snabbt dö, eller slå ut teknologiska verktyg. Det fanns dock undantag för detta.

Dark Aether var bara tillgängligt via Aether och dess mörka portaler. En del av dessa portaler var skapade av Luminoth. Luminoth var en extremt teknologiskt framskriden ras, precis som Chozo. De var den sista av de kända högre raserna, då både Chozos och Alimbics tros vara utdöda. Dark Aether var hem till Ing, en aggressiv ras med intelligenta skuggvarelser. Ing kunde dock skapa en portal av ren vilja. På det viset kunde de invadera sina motsvarande planeter i det ljusa universumet.

Efter att kommunikation med Galaktiska Federationens skepp Tyr försvann ville de utforska detta. Det var då de skickade uppdraget till Samus. Samus hittade bara rester. Inga överlevande. De hade dödats av en mängd olika varelser, men det gick att hitta en gemensam nämanre – Ing. När Samus träffade överlevande Luminoth som fortfarande fanns på planeten. En av dessa var U-Mos. Samus lärde sig då om Aethers öde. Samus gav sig sedan iväg för att besegra Ing, tillsammans med Dark Aether. På sin väg fick hon även återse Dark Samus, den energi som Metroid Prime absorberat ur hennes dräkt. Dark Samus besegrades och återigen kunde ”Aethers ljus” tändas.

Samus fick inte vila länge. Året efter fick hon en order att, tillsammans med tre andra prisjägare, laga Aurora-enheter och utforska rymdpiraternas operationer. Piraterna hade attackerat en närliggande planet, Norion, under uppdragsbeskrivningen. Samus och de andra prisjägarna lyckades laga försvarskanonen innan Leviathans korruption kan avfyras av Dark och rymdpiraterna. Trots deras försök korrumperas de andra prisjägarna av Dark Samus.

En månad passerar och Samus får en ny PED-dräkt och ett uppdrag – att förstöra återstående Leviathans och ta reda på vad som hände med de andra prisjägarna som Federationen har tappat kontakten med. Samus gav sig iväg för att utforska de tre återstående planeterna, Bryyo, Elysia och piraternas hemvärld.

Tiden var knapp då Samus kämpade emot sin egen korruption. Hon hittade till slut de andra prisjägarna. De hade slukats av korruptionen och Samus var tvungen att döda dem. Efter detta reste hon till Phaaze, ursprunget till phazon. Hon lyckades förstörde både källan till korruptionen och Dark Samus. Detta rensade världen från phazon i hela universumet.

Den sista Metroiden

Strax efter phazonkrisen fick Samus ett meddelande från Galaktiska Federationen. De hade bedömt Metroiderna ett för stort hot mot galaxen. De skulle utrotas. Efter deras egna misslyckade försök hyrde de Samus att göra jobbet. Hon reste till Metroidernas hemplanet, SR388. Hennes uppdrag var att utplåna alla återstående Metroider.

Samus hade inte bara tidigare erfarenhet av dessa varelser, men lärde sig otroligt mycket nytt när hon väl var på SR388. Metroider utvecklades biologiskt genom sex olika faser. De Metroider hon hittills träffat var fortfarande bara i det första, vuxna stadiet. Efter detta följde alfa, gamma, zeta och omega. Vissa kunde bli drottningar. Dessa variationer föddes ur de ägg som drottningen lade.

Samus utforskade SR388s grottsystem och utrotade alla Metroider hon hittade. Till slut stod hon öga mot öga med drottningen. Hon lyckades besegra henne, men såg att hennes uppdrag inte var helt klart efter detta. I samma rum som drottningen hittade hon ett ägg som ännu inte kläckts.

Samus förberedde sig på att skjuta sönder det och rensa världen från Metroiderna, men då hon tog sikte kläcktes ägget. Ut kom en liten Metroidbäbis som trodde att Samus var hennes mamma. Samus bestämde sig för att låta bli att ta livet av larven och begav sig tillbaka till sitt skepp. På vägen märkte hon att Metroidlarven följde efter henne. Hon tog larven med sig och gav den till den Galaktiska Federationen för forskning.

Inte långt efter att hon lämnat forskningsstationen på Ceres fick hon ett nödlarm från samma ställe. Hon misstänkte vad detta innebar och skyndade tillbaka, bara för att hitta forskningscentret i spillror. Forskare låg döda överallt och allting kändes lite väl bekant. Tuben som Metroidlarven varit i var sönderslagen och spåren ledde henne till en lastkaj. När hon anlände såg hon Ridley hålla i en tub med Metroidlarven.

Samus försökte besegra honom, men misslyckades. Ridley flydde, men Samus var honom hack i häl. Hon följde efter honom till deras återbyggda bas på Zebes. Rymdpiraterna hade skuggat henne från att hon lämnade SR388 och hade egna planer för Metroidlarven. De tänkte klona den och använda den för att bygga en armé av biovapen. Samma plan som Moderhjärnan hade två år tidigare.

Ännu en gång fick Samus resa tillbaka till sin hemvärld. Hon kämpade sig genom de olika biomerna som utgjorde planetens inre. Denna gång hade rymdpiraterna utökat sitt försvar och deras generaler var flera. Efter att ha slagits mot Brinstars egna fauna, bland annat den gigantiska blomman Spore Spawn, lyckades hon hitta sin till en av generalernas gömställe.

Hennes första sammandrabbning var med en gammal bekant. Den drakliknande, treögda Kraid, men denna gång förbättrad och otroligt mycket större. I ett törnsnår uppenbarade han sig och sträckte sig mot himlen, överväldigande stor och mer än kapabel att utplåna Samus där hon stod.

Hon fick även slåss mot en spökliknande varelse vid namn Phantoon i ett övergivet, kraschat skepp. Phantoon var en av de högre uppsatta generalerna hos rymdpiraterna, för tillfället frossande på spökskeppets elektricitet. Phantoon var en mystisk vålnad som bara kunde materialiseras i vår dimension med sitt öga. Rykten sa att det bara var huvudet vi fick se, att Phantoon var en jätte från en annan dimension.

Hans förmåga att dematerialisera sig visade sig användbart för rymdpiraterna och var troligtvis en av anledningarna till att han blev en general. Phantoon levde på elektricitet och hade även livnärt sig på Moderhjärnans negativa energi. Om Phantoon kontrollerades av Moderhjärnan eller hade sin egen vilja vet vi inte.

I undervattenbiomen Maridia mötte Samus Draygoon. Hon var en enorm vattenvarelse av släktet Evir, en ras som anslutit sig till rymdpiraterna. Till skillnad från andra Evir var Draygoon enorm. Antingen var hon fullvuxen, eller så hade hon genomgått experiment utförda av rymdpiraterna för att göra henne starkare. Som en av de fyra generalerna kändes det sistnämnda fullt möjligt, särskilt med tanke på rymdpiraternas tillvägagångssätt. Av de fyra generalerna var det dock bara Draygoon som besegrades för gott.

När hon tog sig fram genom Zebes olika passager mötte hon även outvecklade, nykläckta Metroider. Dessa var rymdpiraternas försöksobjekt och det blev tydligt att tid var något hon hade ont om. Experimenten hade redan startat och snart skulle rymdpiraterna ha sin armé. Metroiderna var svaga och inte fullbordade, så det fanns en gnista av hopp. Hon skyndade sig vidare, ned i djupet av Zebes. Hon anlände till slut i Norfair.

Efter att ha besegrat två elitsoldater som vaktade deras befäl mötte Samus till slut Ridley. Det här var sjätte gången hon mötte sin nemesis. Det skulle dock inte vara sista gången hon var tvungen att konfrontera honom.

Denna gång hade rymdpiraterna förstärkt sitt skydd till Tourian. Det enorma låset som isolerade territoriet från resten av planeten hade inte längre bara två lås från Kraid och Ridley. Det var nu fördubblat med Phantoon och Draygoon.

Dessa fyra var de främsta generalerna hos rymdpiraterna och chansen att ta sig in i Tourian var allt annat än lätt. När hon väl besegrat de fyra generalerna öppnades låset till Tourian. Nu kunde hon äntligen avsluta det hon påbörjade på SR388.

På sin väg genom Tourian mötte hon fler Metroider, Fortfarande i den initiala fasen, men fullvuxna. Hon hittade torra, tomma skal av rymdpirater och varelser från Zebes. Stora varelser. När hon rörde vid ett av skalen föll det sönder i damm. Det som dödat dem är något annorlunda. Något starkare. Innan hon hann avsluta tanken attackerades hon av en enorm Metroid. Den klängde sig fast på Samus och började suga ut hennes energi, med Samus på gränsen till att dö släppte Metroiden greppet. Den svävade runt framför Samus som om den granskade henne. Efter en märklig paus utbrast den i några ångestfyllda skri innan den flög iväg.

Samus tog sig utmattat vidare och hittade till slut ett rum fullt med zebetite. Denna energikälla var bekant för Samus. Det var samma organiska material som Moderhjärnan använde för att livnära sig själv två år tidigare. Samus tog sig förbi alla staplar av den organiska energikällan. I slutet av korridoren hittade hon Moderhjärnan. Precis som sist befann hon sig i en glastank, men Samus förstörde henne snabbt. Efter att ha sett den livlösa livsformen falla död till marken var det äntligen över.

Men Moderhjärnan har lärt av sina misstag. Plötsligt hade den korrupta superdatorn rest sig på två ben och attackerade Samus igen. Samus, som inte alls var förberedd på detta kämpade tillbaka så gott hon kunde, men Moderhjärnan var för stark. Hon kämpade för att ta sig upp, men blev bombarderad av dödliga attacker. När Moderhjärnan laddar ännu en plasmastråle för att avsluta Samus kom den enorma Metroiden och attackerade henne.

Samus, som knappt kunde stå såg hur den enorma Metroiden envist höll sig fastklamrad på en panikslagen och hysterisk Moderhjärna. När det var slut på energi släppte Metroiden taget och gav denna energi till Samus istället. Är detta den Metroid som Samus räddade tidigare? Är det hennes ”barn”?

Då Metroiden försåg Samus med energi började dock Moderhjärnan vakna till igen. Den mekaniska livsformen reser sig upp och började ursinnigt attackera Metroiden. När Samus till slut var återställd släppte Metroiden greppet, nu med en tillstymmelse av liv kvar. I ett sista försök attackerade Metroiden Moderhjärnan, men förintades. Samus reste sig, revitaliserad och starkare än tidigare. Med ny kraft besegrade hon Moderhjärnan och flydde rymdpiraternas bas innan planeten exploderade. Med den sista Metroiden förintad, tillsammans med rymdpiraterna, har galaxen äntligen nått fred.

Det förflutna kommer ikapp

Med den sista Metroiden död och Moderhjärnan satt ur spel gick Samus igenom en rehabilitering. De senaste åren hade tärt på henne och nu när allt var över fick hon äntligen en chans att bearbeta allt. Samtidigt hade forskare andra planer vad gällde Metroiderna. De lyckades hitta DNA från Metroidlarven Samus hittat tidigare och återskapade därigenom Metroidrasen.

Tre år passerade och hennes rehabilitering var klar. Efter att ha fått ett nytt uppdrag lämnade Samus basen. Några veckor senare plockade hon upp en nödrop med kodnamn Baby’s Cry. Det var en SOS-signal som skulle dra till sig så mycket uppmärksamhet som möjligt, därav namnet. Samus kände på något vis att det här nödropet var riktad till henne. Hon gav sig genast iväg och upptäckte att signalen kom från kosmosregion A47. I detta område hittade hon en nedlagd rymdstation vid namn Bottle Ship. Samus gav sig genast iväg dit.

Strax efter att Samus landat på den tillsynes övergivna stationen mötte hon Galaktiska Federationens sjunde pluton. Hon möttes av Anthony Higgs, en gammal bekant från hennes tid i Federationens armé. Befälet för gruppen var ingen mindre än Adam Malkovich, hennes tidigare befäl. Adam ville inte berätta varför de var där, men Samus bestämde sig att stanna kvar för plutonens skull.

Villkoret för att hon skulle få stanna var att följa Adams order. Samus hade inte befogenhet att ta del av uppdraget, men Adam gav henne tillåtelse ändå. Han visste vad hon gick för, men samarbetet krävde att hon följde order, precis som alla andra. Hennes vapen och utrustning skulle således vara låsta. Om Adam tillät användning av viss utrustning skulle det göras tillgängligt för henne.

När plutonen började utforska skeppet upptäckte de att Bottle Ship var till för forskning av biovapen. Detta hade blivit olagligt inom Federationen. De lärde sig även att personen som höll i projektet var Dr. Madeline Bergman.

Samus mötte på sin väg en liten luden varelse som aggressivt åt av något på marken. Det var en liten fågelliknande varelse som forskarna hade döpt till “little birdie”. Plutonen blev senare attackerad av en stor, ödleliknande varelse. När Samus kom för att hjälpa dem började den skoningslöst attackera henne. De skadade varelsen, men den hann fly innan de hann döda den. Efter sammandrabbningen såg Samus en grön vätska på marken. Hon följde spåret och hittade, bakom en bil, ett ömsat skinn. Det var samma typ av skinn som den lilla ludna varelsen Samus träffat tidigare. Samus fick order att följa efter varelsen.

När Samus senare hittade en av soldaterna död märkte hon att någon iakttog henne. Hon såg en kvinna i ett fönster och följde genast efter henne. Hon lyckas fånga in henne för att ta reda på mer om stationen. Innan de hann komma någon vart blev de attackerade av en soldat som bar en dräkt med Galaktiska Federationens insignia. Under kaoset separerades Samus från kvinnan. Samus misstänkte att det fanns en förrädare i plutonen.

Samus och Anthony hittade senare ett tomt skal av den ödlelika varelse de slagits mot tidigare. Varelsen, som nu fått vingar, hade ömsat skinn igen. Anthony och Samus försökte se varelsen med det var för mörkt. Samus sprängde bort en lucka och släppte in magma för att lysa upp rummet. När hon såg varelsen framför sig blev hon stel av skräck. Det var hennes gamla nemesis Ridley.

Hon trodde att han var utplånad tillsammans med Zebes. Samus posttraumatiska stress kom tillbaka och hon blev lamslagen. Anthony försökte komma till undsättning, men han besegrades lätt av Ridley. Samus, fortfarande lamslagen, kunde bara stå och se på när Anthony kastades ned i magman under dem. Samus ilska lyckades bryta hennes katatoniska tillstånd och hon konfronterade sin fiende. Efter en intensiv strid lyckades dock Ridley fly.

Strax efter traumat med Ridley sprang Samus in i kvinnan igen. Hon visade sig vara Madeline som de letade efter. Hon berättade att det fanns en AI på skeppet vid namn MB, designad efter Chozofolkets superdator Moderhjärnan. Denna AI hade skapats för att kunna kontrollera de Metroider som de hade avlat fram.

 

MB och Metroiderna förvarades i sektor noll. När Samus tog upp detta med Adam avslöjade han att han hade planerat att ta sig in i sagda sektor för aktivera dess självförstörelsemekanism. Detta skulle få den att separera sig från Bottle Ship. Adam gjorde precis det. Han offrade sig själv genom att spränga kapseln. Innan han gav sig iväg bad han Samus att ta hand om en överlevande. När Samus nådde platsen som Adam nämnde hittade hon en Metroiddrottning. Hon slogs mot drottningen och besegrade henne.

Samus lyckades sedan möta upp med Madeline Bergman igen. Men denna gången var det den riktiga Madeline. Hon förklarade att den kvinna Samus träffat tidigare var MB i en androidkropp. Till en början lärde sig androiden fantastiskt snabbt. Den visade tecken på ett medvetande och en relation med Metroiderna. Som om hon fick en själ. MB utvecklade även en mor och dotter-relation med Madeline. Men hon blev strax medveten och självständig. MB började ifrågasätta forskarna så till den grad att de övervägde att ändra hennes programmering. MB kände sig då förråd och hämnades genom att släppa ut alla forskningsexemplar på stationen. Detta lämnade Bottle Ship i sitt nuvarande, ödelagda tillstånd.

Samus och Madeline konfronterades sedan av MB själv. Madeline försökte förhandla med MB. Trots tappra försök kunde hon inte nå fram och henne. MB blev sedan nedfryst av en grupp marinsoldater från Federationen. Detta varade inte länge då MB snabbt tinade sig själv. Madeline lyckades dock frysa MB igen och innan hon fick chans att tina en andra gång förstördes hon av marinsoldaterna.

Madeline, förkrossad över MBs tillintetgörelse, blev genast satt i fängsel. Generalen beordrade en soldat att föra  henne tillbaka till deras skepp. Till allas förvåning visade sig soldaten vara Anthony. Han och Samus fick senare tillåtelse att ta Madeline med sig. Trion återvänder till Galaktiska federationens högkvarter.

”Stirra ned i avgrunden…”

Ett år hade passerat sedan hon mötte Adam på Bottle ship. Året var 2081 och Samus, då 26 år gammal, var anställd som livvakt. Hon skulle skydda ett forskningsteam på SR388. Utan Metroider där var planeten mindre fientlig, men rekommenderades inte att besökas utan väpnat skydd. När en hornoad attackerade dem tog Samus snabbt itu med det.

När hon dödat varelsen såg hon en gul, geléaktig massa komma ut ur varelsen. Den gula massan angrep snabbt Samus rustning. Samus hade blivit infekterad av X-parasiten. Chozo skapade Metroider för att kunna begränsa tillväxten av X-parasiter, men nu när Metroiderna var utplånade förändrades biologin. X-parasiten hade inte längre en naturlig fiende och kunde föröka sig obehindrat.

De organiska komponenterna i Samus dräkt hade integrerats så att den inte skulle gå att avlägsna om hon var medvetslös. När de försökte rädda henne fick de avlägsna stora delar av hennes rustning på kirurgisk väg.  Detta förändrade utseendet på hennes dräkt avsevärt. Dessvärre hade X integrerat sig i Samus centrala nervsystem och gick inte att avlägsna. Samus chans att överleva var mindre än en procent.

Läkarna såg bara ett sätt att bota Samus på. De tog några av cellerna från Metroidlarven som funnits på Samus dräkt och skapade ett X-vaccin. Serumet förbereddes och injicerades utan fördröjning. Detta utplånade X-parasiten i Samus. Vaccinet hade dock en större inverkan än väntat.

Med X-parasiten neutraliserad hade den istället blivit en del av henne. Hon kunde inte längre skadas av X-parasiter och kunde till och med absorbera dem. Hon hade dock även fått Metroidernas svaghet mot kyla. Samus var nu en amalgamering av Chozo, X-parasit och Metroid.

När Samus väl återhämtat sig skickades hon att utforska en explosion på BSL (Biologic Space Laboratories). BSL var en forskningsstation för X-parasiten, där de förvarade forskningsmaterial från SR388 och hennes rustning. När Samus anlände begav hon sig direkt till karantänområdet.

Samus talade med datorn i hennes nya skepp, som var kusligt lik en gammal bekant. Hon gav datorn smeknamnet Adam. Hon hade inte tagit order på länge, då hon jobbat som prisjägare, men nostalgin i att den påminde henne om Adam gjorde det uthärdligt.

Hon fick snart reda på att de djur som fanns på stationen blivit infekterade med X. Parasiten kunde använda DNA från sina offer och skapa en perfekt klon. Detta betydde att allt liv på stationen var potentiellt en X-parasit. När hon fortsatte utforska stationen upptäckte Samus att X använt resterna av hennes dräkt.

Eftersom den var så djupt integrerad med Samus fanns det gott om DNA att använda sig av. X hade skapat en klon av Samus. Klonen fick namnet SA-X. Eftersom SA-X växte fram från Samus fullt uppgraderade dräkt hade den alla hennes förmågor. Detta blev tydligt då den använde en power bomb för att fly från karantän.

På sin väg hittade Samus stationens avgränsade labb. Här hittade hon dussintals Metroider i olika mognadsstadier, allt från foster till fullvuxna. alfa till omega. Alla befann sig dock i stasis. Detta var en station avsedd för kloning av Metroiderna. Strax därefter försökte SA-X förstöra sin enda naturliga fiende, men det gick inte som den tänkt.

Metroiderna släpptes lös och sektorns nödlås aktiverades. Samus lyckades nätt och jämnt fly från sektorn innan den stängdes ned helt och hållet. När hon var säker kunde hon se den sakta försvinnande sektorn explodera i SR388s omloppsbana.

Efter incidenten med det avstängda labbet försökte Samus får ytterligare information från Adam. Datorn var dock upprörd över upptäckten, och förstörelsen, av Metroiderna. Datorn förklarade att Federationen hade forskat på detta i hemlighet. Ett avelsprogram för Metroider. Detta skulle användas i ”fredliga ändamål”.

Adam berättade även att stationens SRX-atmosfär, en återkonstruktion av SR388s atmosfär, var ideell för att avla fram alpha-, gamma-, zeta- och till och med omegavarianter av Metroiderna. Tyvärr hade SA-X spårat Samus och följt efter henne till labbet. Till Samus förvåning och tillika fasa hade SA-X fortplantat sig asexuellt och det fanns nu inte mindre än tio stycken ombord på stationen.

Adam sade att Samus har orsakat tillräckligt med skada och säger åt henne att lämna resten av utredningen till Federationen. Samus, som sett den destruktiva kapacitet SA-X och parasiten ifråga har, var emot det. Som ett alternativ bestämde sig Samus för att aktivera stationens självförstörelsemekanism för att utplåna X.

Detta med hennes eget liv som insats. Adam föreslog att om hon kunde ändra stationens omloppsbana skulle hon kunna få med sig planeten i explosionen. På så vis skulle de garantera förstörelsen av X på både stationen och planeten. Vid det ögonblicket insåg Samus att skeppets dator verkligen var Adam Malcovich. Hans personlighet hade digitaliserats och var uppladdad som persona till hennes skeppsdator.

När Samus nådde kontrollrummet mötte hon en SA-X. Hon lyckades besegra den, men desss X-kärna lyckades fly innan hon hann absorbera den. Hon ignorerade dess flykt och startade stationens självförstörelsemekanism innan hon skyndade tillbaka till sitt skepp. När hon kom fram såg hon att hamnen var tom och hennes skepp borta. Innan hon hann reagera på situationen blev hon attackerad av en omegametroid.

Hon hade inga vapen som kunde skada Metroiden och ett enda slag från Metroidens klor räckte för att hennes liv skulle hänga på en skör tråd. När Metroiden skulle till att döda Samus kom SA-X tillbaka. Den attackerade Metroiden och skadade den, men fortfarande skadad av dennes strid mot Samus var dock till Metroidens fördel. Ett slag dödade SA-X.

Denna gång lyckades Samus absorbera X-kärnan och återfick sitt genetiska tillstånd innan vaccinet. Med hennes återfunna färdigheter kunde hon slåss mot Metroiden. Hon besegrade den och såg strax därefter hennes skepp komma tillbaka till hamnen, kontrollerat av Adam.

Med sig hade Adam samma Etecoons och Dachoras som hon räddat tidigare. Både på Zebes för ca fyra år sedan, men även här på forskningsstationen. När Samus flydde kunde hon se rymdstationen störta ned mot SR388 och utplåna både sig själv och planeten i explosionen. Planeten där allt startade. Hemvistelse för X-parasiten och dess konstruerade rovdjur, Metroiden. Borta, rör alltid.
Galaxen har slutligen nått fred. På riktigt.

Eller?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.