Spelmode, del 33: Kändisar i spel (Brütal Legend)

Om en spelar mycket spel kommer rösterna till slut bli väldigt bekanta och vi känner igen dem från det ena spelet till det andra. Vi har fantastiska röster som Ashley Burch i Horizon: Zero Dawn och Jennifer Hale i Mass Effect-serien. David Hayter med sin karaktäristiska röst till Snake i Metal Gear Solid-serien. och Liam Obrien i World of Warcraft.

Nu har förvisso David Hayter både regisserat och agerat i film, men många av de röster vi hör är just röster. Men sedan har vi även de kändisar som byggt sin karriär i Hollywood på ett mer ”traditionellt” vis – genom film. En del av dem lånar sitt ansikte till sina karaktärer och andra ger bara rösten till en karaktär. Jag tänkte tipsa er om några kända röster som medverkat i spel.

Klädesplagg: T-shirt
Spel: Brütal Legend
Motiv: Eddie Briggs i 80-talsneon
Köpt: Loot Crate Gaming

Jack Black – Brütal Legend

Jack Black är främst känd som en excentriske halvan av Tenacious D. Tillsammans med Kyle Gass skapar de skitknäpp men genial musik. Jack Black har dock förgrenat sitt kändisskap med filmer som School of Rock, Nacho Libre och King Kong. Han medverkade senast i den kritikerrosade nyversionen av Jumanji. I Brütal Legend ger han röst åt Eddie Briggs, en roadie som hamnar i en knäpp värld befolkad av rockmänniskor.

Han får sällskap av bl.a. Jennifer Hale (Sheperd, Mass Effect-serien) och Tim Curry (It, Rocky Horror Picture Show). Men ett rockspel är inte komplett utan riktiga rocklegender. Vi får även höra Rob Halford (Judas Priest) som General Lionwhyte, Lemmy Kilmeister (Motörhead) som Kill Master (haa haa) och Ozzy Osbourne (Black Sabbath) som Guardian of Metal. Hans vapendragare Kyle från Tenacious D dyker även upp som Kage the Kannonier.

Hayden Panettiere – Kingdom Hearts

Många av oss minns nog Hayden bäst från Until Dawn som boomade när det kom. Där ger hon inte bara röst åt sin karaktär, men porträtterar även modellen till denne. Tillsammans med vår egen Peter Stormare och Rami Malek (Mr Robot) får vi se fler kändisar porträtteras och röstas av desamma. En annan roll som inte är lika självklar är Kairi från Kingdom Hearts-serien.

Christoffer Walken – True Crime: Streets of LA

Mannen med den ikoniska rösten. Eller ska vi säga talet? Hursom så är Christoffer Walken en av de mer kända personerna i Hollywood, med filmer som Deer Hunter, Pulp Fiction och live action-versionen av Djungelboken under bältet. I True Crimes: Streets of LA låter han dock rösten göra hela jobbet som FBI-agenten Gabriel Whitting.

Sir Patrick Stewart – Castlevania: Lords of Shadow

Mannen som gav face palm ett ansikte i den virala världen. Sir Patrick Stewart är särskilt känd för sin roll som Kapten Picard i Star Trek: The Next Generation. För den yngre generationen är han nog mest bekant som Professor Xavier från X-men-filmerna. Han ger även röst till Zobek, Gabriels mentor, i Castlevania: Lords of  Shadow. Han repriserar sin roll som denne i uppföljaren, men denna gång (som ni ser på bilden) som en odödlig vampyr.

Robert Carlyle – Castlevania: Lords of Shadow

Glasgow-sonen Robert har medverkar i en hel bunt filmer, bl.a. Trainspotting (samt uppföljaren) och 28 Veckor Senare. Ni kan även se honom i The Full Monty och Bondfilmen The World is not Enough. Han har även spelat Adolf Hitler i miniserien The Rise of Evil. Tillsammans med Sir Patrick Stewart ger han röst till huvudpersonen och protagonisten Gabriel Belmont i Castlevania: Lords of  Shadow. I uppföljaren spelar han samma karaktär, men med en lite mörkare betoning då saker blivit lite…”komplicerade”.

Mark Hamill – Batman: Arkham City

De flesta känner igen Mark Hamill som Luke Skywalker från den första, klassiska trilogin av Star Wars. I samband med den nya trilogin (The Force Awakens, The Last Jedi) får vi återstifta bekantskap med Luke, men denna gång som en grådaskig och stenhård superjedi. Sitt kändisskap som Luke Skywalker till trots är det hans karriär som röstskådespelare där han gjort sig mest känd. Han gör en oförglömlig prestation som Jokern i den tecknade Batmanserien och står som obestridd mästare när det kommer till att rösta den högfunktionella psykopaten i smink. Han har även gett en jokerlik röst till The Watcher i Darksiders, men det är som  Jokern i Batman: Arkham City där allt klaffar perfekt.

Kit Harington – Call of Duty: Infinite Warfare

Trots att han inte vet någonting är Jon Snow en av de mest kunniga om kaoset som väntar i HBOs tv-serie Game of Thrones. Hans karriär kanske inte är nystartad, men det är som Jon Snow i tidigare nämnd tv-serie som han blivit ett namn och ett ansikte i Hollywood. När jag såg trailern för Call of Duty: Infinite Warfare blev jag förvånad över att se densamme spela Admiral Salen Kotch. Det enda jag såg var en arg Jon Snow i rymdkläder. Det där är inte Westeros, Jon! Lägg av!

Kevin Spacey – Call of Duty: Advanced Warfare

Jag vet inte vad det är med Kevin Spacey, men han lyckas alltid få roller där han är kalkylerande psykopater. I The Usual Suspects har han en helt fantastisk introduktion som pågår under hela filmen. Det är i den sista scenen som det verkligen framgår vem han är (om du inte är uppmärksam) och det är hur häftigt som helst. Vi har även sett honom som obehagligt förnuftig psykopat i Se7en, där han gör en lika lysande introduktion. Psykopatvågen fortsätter med Francis Underwood i House of Cards och hans roll som Doc i den sanslöst snyggt regisserade filmen Baby Driver är ingen mysfarbror att skriva hem om heller. Såvida du inte vill varna dina nära och kära och be dem ringa polisen åt dig. Hans roll som Jonathan Irons i Call of Duty: Advanced Warfare följer temat och kommer nog inte röstas fram som en svärmorsdröm av juryn.

Ellen Page – Beyond: Two Souls

Känd som den titulära huvudpersonen i Juno, Kitty Pryde i X-Men: Days of Future Past och Ariadne i Inception har Ellen tagit en stadig plats i Hollywood. I spelväg har vi än så länge bara sett henne som Jodie Holmes i Beyond: Two Souls. Vi ser dock fram att se mer av henne då hon är en talang att räkna med.

Lance Reddick – Horizon: Zero Dawn

Lance är en rutinerad skådespelare från Hollywood som medverkat i kanonfilmerna John Wick. Han har även tagit rollen som Ra’s Al Ghul i tv-serien Beware the Batman. För oss gamers är han nog mer bekant som den känslomässigt förstoppade och humorlöse Zavala från Destiny-serien. Vi har även sett honom som Sylens i det fenomenala Horizon: Zero Dawn. Seriöst, om ni har en PS4 och inte spelat det än, gör er själv en tjänst och plocka upp det. Aloy är en grym protagonist och hela spelet osar skönhet.

Elijah Wood – Spyro

Om jag söger Frodo kommer nog de flesta av er tänka på vår (numera vuxne) pojk Elijah Wood och hans förtvivlade ögonbryn. Hans roll som Kevin i Sin City är allt annat än en orolig liten hob som springer runt och ser förfärad ut. Här är han ett tvättäkta kannibalpscho av kaliber vilket gör det svårt att föreställa sig att det är den snälla lilla gossen vi sett i Sagan om Härskarringen. När han tar rollen som den titulära lilla draken i Spyro kan det också vara problem att känna igen honom. För han är inte en lila drake.

Stana Katic – Batman: Arkham City

Innan hon fick rollen som Detektiv Kate Beckett i Castle var hon med i Heroes. Hon har även medverkat i James Bond-rullen Quantum of Solace där hon spelar Corrine. I spelvärlden har hon gett röst till Talia al Ghul i Batman: Arkham City.

Gary Oldman – Call of Duty: Black Ops

Så många fenomenala roller! Vi har sett honom som Vlad Tepes i filmatiseringen av Bram Stokers Dracula med samma namn. Han har spelat excentriska galningar i både Leon (Stansfield) och Fifth Element (Zorg). Han har gett oss den bästa porträtteringen av James Gordon i Batmantrilogin avChristofer Nolan . Han har gestaltat Sirius Black i Harry Potter-filmerna och varit trött agent i Tinker, Taylor, Soldier, Spy.  Listan kan göras lång, men han är här få han tar rollen som Viktor Reznov och Dr. Clarke i Call of Duty: Black Ops. Han repriserar även sin roll som Reznov i Call of Duty: World at War.

Samuel L. Jackson – San Andreas

Samuel L Jackson har ett gäng filmer i ryggen. Av blandad kvalitet. Han har bl.a. medverkat i den du 14 år gamla Pulp Fiction som Jules Winnfield och Elijah Price i Unbreakable. Han krävde att han skulle få en lila ljussabel som Mace Windu i Star Wars, episod III (vilket är hur coolt som helst) och har spelat den läspande favoritantagonisten Valentine i Kingsman: The Secret Service. Han är dessutom officer Frank Tenpenny i  en av de mest älskade delarna i GTA-serien, San Andreas.

George Takei – Red Alert 3

Mest känd som Zulu i dengamla Star Trek-serien där allt var i matta färger och byggt av flyttkartonger och green screen. Har på senare år blivit en profil i sig själv, men har även spelat Emperor Yoshiro i Command & Conquer: Red Alert 3. Att det är live action i spelet får en osökt att tänka på Night Trap och andra rokastliga spel där de använde filmsekvenser i spelen. Red Alert 3 har dock fått bra betyg och bryter den idag generande trenden som en gång fanns i spelvärlden. Oh my…

Liam Neeson – Fallout 3

Dels har han spelat den stenhårda och samlade kickass-pappan Bryan Mills i Taken-trilogin, men har även lekt myspappa som Daniel i Love Actually. Han har även gestaltat Ducard i Batman Begins, med mycket mera. Han har en sån där perfekt len och varm röst för att göra ljudböcker. Denna honungslena stämma har även gett liv till James i Fallout 3.

Kiefer Sutherland – Metal Gear Solid 5: Phantom Pain

Jag känner främst igen honom från gamla godingar som Lost Boys, där han spelar tuffingledaren David. När vi ändå är och kravlar bland 30 år gamla filmer kan det vara värt att nämna hans roll som Ace Merrill i Stand By Me. Hoppar vi fram lite i tiden har vi även sett honom som Doc Scurlock i Young Guns. Han har även medverkat i klassikern L.A. Confidential som detektiv Jack Vincennes. Kasta in hans roll som Ben Carson i Mirrors och Jack Bauer i 24 så har ni i princip hela min lista med honom. Ja – vi ska inte glömma att han var Big Boss i Ground Zeroes och Phantom Pain heller.

Max von Sydow – The Elder Scrolls V: Skyrim

Den f.d. svensken som emigrerade till Frankrike och blev inte svensk. Det tar inte bort det faktum att han medverkat i ett helt gäng svenska filmer av rang. Han startade runt slutet på 40-talet(!) och har bl.a. spelat Antonius Block i Det Sjunde Inseglet, Han har håvat in mer än 20 priser för sina prestationer och fortsätter sin karriär på ett internationellt plan.

Bland de mer aktuella prestationerna kan han krediteras med sina roller som Lor San Tekka i Star Wars: The Force Awakens och the Three-Eyed Raven i Game of Thrones. Han har spelat in film de senaste 69 åren, vilket är mer än de flesta kan påstå. Karln är gammal som gatan men kör stenhårt för det. När det kommer till spelvärlden har han gett röst till Esbern i Skyrim, en av de sista från Bladeorden.

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.