Tillståndskrav för arkadspel skrotas

Resultatet av sjutton år i strid
originalkabinetter på sidorna (fanns även ett House of the Dead).

I dag skrev Centerpartiets Rickard Nordin i glada ord på Facebook att lagen om tillståndskrav för ”förströelsespel”, den typ som flipper- och arkadspel tillhör, ska upphöra. Det innebär ett avgörande steg bort från den förlegade lag som rör verksamheter som arkadhallar och lancaféer. Dessvärre kommer övergången inte att bli friktionsfri. Som många kommentarer har poängterat så kommer spelautomater att lyda under kassalagen från den 1 juli i stället – om lagändringen går genom.

Enligt kassalagen måste spel som betalas kontant gå att spåra via den mytomspunna ”svarta lådan” som (nästan) varje aktör som hanterar kontantbetalning måste ha. I lagen finns viss möjlighet till undantag, och frågan om var gränden går för hobbyverksamhet är också föremål för diskussion.

Lagändringen är vare sig genomklubbad eller helt färdigutformad. Förslaget är för närvarande i remiss och inväntar svar från remissinstanser så som myndigheter och – relevant för bland andra Varvats intressen – berörda aktörer. Promemorian och en liten lista på remissinstanser kan du hitta på regeringens hemsida. Värt att notera är att många kommuner står med på listan, således även namn som Sverok, Tekniska Museet och Liseberg. Här finns med andra ord ett tydligt engagemang.

Spelhobbyns kamp mot automatspelslagen, kommuner och Lotteriinspektionen är en lång och mödosam sådan. Den har nedskrivits med stor flit i en mycket läsvärd artikelserie av Thomas Arnroth på sajten ComputerSweden. Denna serie i tre delar har redan hunnit få 4½ år på nacken och det är dags att fråga sig: Vad har hänt sedan dess? Ett enkelt svar är väl att det inte är så värst mycket, men bevisligen är något i görningen. Förhoppningsvis något avgörande.

Flipperspel i en lång rad och i en mindre sektion. Kanske snart en verklighet om tillståndskravet för arkadspel skrotas.
Kanske en vanligare syn om tillståndskravet för arkadspel skrotas? Bild: Min egen tagen på Retrospelsmässan 2019.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.