Intryck: Captain Tsubasa: Rise of New Champions

Snabbt och actionpackat, Captain Tsubasa: Rise of New Champions är ett animespel i fotbollsskor som underhåller.

Tidigare i veckan utannonserade Bandai Namco Captain Tsubasa: Rise of New Champions, ett fotbollsspel baserat på mangan och animen med samma namn. Varvat har haft nöjet att testa spelet och kan glatt meddela att spelet överraskade, men många detaljer är ännu otydliga.

Captain Tsubasa

Omslaget från Weekly Shōnen Jump (1981)

Captain Tsubasa är ursprungligen en manga skriven av Yōichi Takahashi 1981. Serien handlar om Tsubasa Oozoras fotbollskarriär och kännetecknas av häftiga skott och actionfylld dramatik. Serien slog igenom och blev kort därefter en anime. Här i norden är serien nästan okänd, men i de södra delarna av Europa var det många 70-talister som växte upp med Tsubasa.

Under årens gång har serien tuffat på i hemlandet Japan och har fått ett par speladaptioner på mobil. Men nu är Tsubasa redo att sparka boll på de stora konsolerna igen. Captain Tsubasa: Rise of New Champions är planerad för 2020 på Playstation 4, PC och Nintendo Switch.

Arkad i blodet

Captain Tsubasa: Rise of New Champions är inte ditt vanliga fotbollsspel. Det är ett orealistiskt, actionbetonat och dramatiskt sportspel med animeinfluenser. Det har mer gemensamt med Mario Smash Football än med FIFA 20. Rise of New Champions är ett snabbt spel, med korta matcher, snabba mål och lättillgänglig spelmekanik. Centralt för varje lag är dess karaktärer som var och en har olika egenskaper och talanger som lämpar dem för olika uppgifter på plan.

Utöver snabba matcher för upp till fyra spela lokalt eller online, har Rise of New Champions även ett storyläge och ett onlineläge. Detaljerna kring dessa är ännu oklara, men kommer diskuteras allteftersom spelet närmar sig release.

Engagerande matcher

Under provspelningen av Captain Tsubasa: Rise of New Champions var det bara versus-matcher som fanns tillgängligt, men då det troligtvis är stommen av spelet ger det oss en fingervisning för känslan av spelet. Tack vare de enkla kontrollerna (till skillnad från något som exempelvis dagens FIFA-spel) är det lätt att komma in i matchen och börja skruva den som Beckham. Tack vare det tar det inte många minuter innan du kan njuta av spelets sprudlande action.

De häftiga effekterna i Rise of New Champions skapar en känsla av spänning i de ögonblick sekvenserna äger rum. Blir det mål eller räddar målvakten den brinnande bollen? Hjärtat sätter sig i halsgropen mer ett par gånger under en match. Sekvenserna, tillsammans med spelets snabba tempo, gör matcherna underhållande att spela. Att se sin back tackla anfallaren så att de fladdrar iväg får mig att vilja skrika som en i klacken – trots att jag vanligtvis avskyr fysisk sport.

Däremot kan vi inte avgöra om sekvenserna blir långtråkiga efter hundratals matcher, men eftersom de verkar inbakade i spelets tempo och inte är något som skulle kunna gå att skippa, är det en risk.

Underhållande potential

Med bara ett par matcher under bältet är det svårt att sia om spelets övergripande innehåll och kvalitet. Matcherna var roliga i stunden och enkla nog att begripa att spelet har potential som sällskapsspel. Ett visst mått av strategiskt djup går att ana bakom karaktärernas egenskaper och talanger, samt mätarna som visar varje karaktärs ’spirit’ (som i praktiken motsvarar deras energi och dikterar sannolikheten att lyckas med anfall, försvar osv.).

Men huruvida Captain Tsubasa: Rise of New Champions har potential att slå igenom och hålla långsiktigt beror helt på omfattningen av dess andra spellägen. Storyläget är ett stort mysterium och utsträckningen av onlineläget är ännu inte presenterat. Kärnan i Rise of New Champions, det vill säga matcherna, är däremot initialt roliga och något som även skulle kunna gå hem hos icke-fotbollsintresserade.

Under året kommer vi med säkerhet få mer insikt i Captain Tsubasa: Rise of New Champions, så öronmärk Varvat och håll utkik på vår Facebooksida för de senaste nyheterna.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.