Vi har testat Roccats nya gamingleksaker

I dagens gamingvärld så är ofta kringutrustningen minst lika viktig, om inte viktigare än specifikationen på den dator du spelar på. Ett bra tangentbord och en hyperkänslig mus kan avgöra en CS-match till din fördel. Detta har tyskarna på hårdvaruföretaget Roccat tagit fasta på. De har skämt bort gamers med högklassiga möss, tangentbord och headsets sedan 2007.

Kave XTD Stereo med fjärr

Kave XTD Stereo med fjärr

Vi på Varvat har lagt vantarna på Roccats senaste produkter, värstingmusen Tyon och headsetet Kave XTD Stereo och givetvis har vi testat dem ordentligt.

Headsetet Kave XTD kommer i två olika varianter. Ett med klassiskt stereoljud och ett med mer avancerat 5.1-ljud och ett eget, inbyggt ljudkort. 5.1-versionen bjuder på en hel del finesser, så som Bluetooth-koppling till din telefon och en avancerad fjärrkontroll som enkelt låter dig balansera ljudet efter tycke och smak. Vi har dock testat den mer klassiska stereolurarna som har ett betydligt enklare gränssnitt och som inte bjuder på direkt mycket överraskningar.

Roccats Kave XTD är precis som alla bra gaminghörlurar rejäla grejer. De två kåporna täcker utan problem även lite större öron och vadderingen är mjuk och väl tilltagen. Standard i branschen är att vaddera sina kåpor med fakeläder. Roccat har däremot valt ett mjukt tyg till Kave XTD. Ett smart drag, då min erfarenhet säger att just låtsasläder alltid spricker efter ett par års användning, något du förhoppningsvis slipper med dina Kave-lurar.

Det märks att Roccat lagt ner mycket energi på komfort. Kave XTD sitter perfekt på huvudet utan att klämma åt och det är inga problem att spela långa sejourer utan att uppleva obehag. Hela headsetet är väldigt lätt för sin väl tilltagna storlek. Det enda problemet är möjligtvis att du kanske får lite svettiga öron efter ett par timmar.

Löstagbar mikrofon

Kave XTD har en rejäl sladd på hela 2,5 meter. Lite långt i vissa lägen, men då de levereras med ett vanligt stereojack istället för USB så går det utmärkt att använda Kave XTD även till TV:n eller stereon. För att undvika trassel så kan du rulla ihop överbliven sladd och fästa den med den medföljande kardborreöglan. Kabeln delar sig i änden till en stereokoppling och en koppling för mikrofon. Mitt på sladden sitter en enkel fjärrkontroll som låter dig justera ljudet och även stänga av eller sätta på micken. Fjärren har även ett litet clip som gör det lätt att fästa den i kläderna.

När vi talar om hörlurar så är nog ändå ljudet viktigast. Med en 50 mm högtalare i varje lur ger Kave XTD ett knivskapt ljud som lär tillfredsställa även den mest kräsna gamern. Maximal ingångsstyrka är 32 ohms och 400mW, vilket räcker långt. De bekväma och robusta kåporna stänger effektivt ute oönskat bakgrundsljud och du kan koncentrera dig på att höra vad som händer i spelet. De är ofta inte de högsta ljuden som är de viktigaste i spel, tvärt om. Även minsta viskning eller vinddrag hörs klart och skarpt i headsetet.

Kave XTD Stereo levereras med en smidig, brusreducerande mikrofon som går att rotera hela 360°. Den är också böjbar, vilket gör att den lätt kan ställas in efter just ditt ansikte. Om man önskar så kan micken tas bort med ett enkelt handgrepp. Jag har testat det utgående ljudet både i spel och via Skype och jag skulle vilja påstå att ljudkvalitén är riktigt bra, om än inte den allra bästa jag hört. Brusreduceringen fungerar dock klockrent och stänger effektivt ute sådant som du inte vill att dina medspelare skall behöva höra.

Kave XTD Stereo går lös på ca 800 kr, vilket får ses som ett bra pris. Dock bör det påpekas att 5.1-varianten kostar ungefär det samma och skall man endast använda sina lurar till datorn så kan det vara ett bättre alternativ. Kave XTD Stereo bjuder inte på många finesser, men de gör sitt jobb bra. Ljudet och komforten är av högsta klass och visar att Roccat menar allvar med sina gamingprylar.

Kave XTD Stereo går att få antingen i svart eller i en kamouflagefärgad variant.

Roccats nya flaggskepp heter Tyon

Tyon gamingmus

Om Kave XTD Stereo är ett bra headset i mellanklassen så är Roccats nya mus Tyon det absolut bästa, eller kanske värsta man kan hitta på marknaden. Musen är utvecklad för gaming och då främst med Battlefield-spelen i tankarna.

Roccats flaggskepp har under många år varit musen Kone som de förfinat och förbättrat. Den senaste varianten kallade de Kone XTD. Nu är det alltså dags för en helt ny generation, Tyon. Tyon är en rejäl mus som känns lagom stor i handen. Med en vikt på 126 gram är den ganska lätt för att vara en så avancerad produkt, vilket gör den lättmanövrerad. Den har en plastöverdragen yta som gör att musen ligger stabilt i handen och det är svårt att förlora greppet.

Tyon kan stoltsera med hela 16 programmerbara knappar, varav två utgörs av en fena strax under det klickbara hjulet. Dorsal Fin Switch, som fenan kallas är designad för att kunna utföra snabba kommandon utan att behöva ändra fingrarnas position på musen. Den mest iögonfallande knappen är utan tvekanden analoga paddeln X-Celerator som sitter placerad på vänster sida. Med hjälp av den kan du med tummen styra gasreglage eller roder i Battlefield, en helt ny funktion på gamingmöss.

Oändliga möjligheter

Tyon fungerar givetvis direkt när du pluggar in den i datorn, men dess verkliga storhet får du tillsammans med Roccts konfigurationsprogram. Inställningarna för Tyon är oändliga och alla anpassningar kan sparas ner i olika profiler för olika ändamål. Du kanske vill ha en känsligare mus när du spelar som sniper än när du kör bil? Inga problem, lägg bara de olika inställningarna i olika profiler. Allt från känslighet till knappbindningar kan ställas in.

Hur vet man då viken profil som är aktiv? Enkelt. Man ger dem helt enkelt olika färgkoder. Tyon har två belysta delar, dels basen på musen och dels scrollhjulet. De kan tilldelas individuella färger och paletten ger dig upp till 16 miljoner kulörer att välja mellan. Som om inte 16 programmerbara knappar vore nog så har Tyon en EasyShift-knapp som med ett enda knapptryck dubblar knappuppsättningen. Och jag som bara brukar byta vapen och sikta genom siktet med min mus. Kanske på sin höjd slänga iväg en granat…

På musens undersida gömmer sig en Pro-Aim R3 lasersensor med en maximal upplösning på 8200 DPI. Responstiden är under en millisekund och hastigheten är hela 12000fps (10.8mp) med 30G acceleration, 3.8m/s och 150ips. Dessutom kan lyftavståndet ställas in mellan 1-5 millimeter. Eller kort sagt, det är en hyperkänslig och galet snabb mus.

Tyon är inget för dig som sitter och skriver Word-dokuemnt hela dagarna. Men är du en gamer som värdesätter mängder av funktioner och du inser att en snabb mus kan betyda skillnaden mellan liv och död, jag då är Tyon ett givet val.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.