Vi ser fram emot spelåret 2016

Vi har nu lagt ännu ett makalöst spelår bakom oss och det är dags att se fram emot vad 2016 har att erbjuda. Titlarna är många och åtråvärda men som bekant kan man inte få allt. Redaktionen har listat sina personliga favoriter inför det nya året. Vilket spel ser du fram emot mest?

No Man’s Sky (PS4, PC)

No Man’s Sky listade vi redan förra året som ett av de spel vi såg fram emot mest, men releasen sköts som bekant på framtiden. I juni räknar vi dock äntligen med att få sätta tänderna i brittiska Hello Games kommande stortiel. I No Man’s Sky får spelaren fritt utforska ett landskap som ser olika ut från spel till spel. Du tar dig an rollen som en rymdäventyrare som med hjälp av ditt rymdskepp kan besöka ett otal planeter. Leta uppgraderingar hos planeternas flora och fauna eller ta dig an fienden i episka rymdstrider.

Spelets slupgenerator gör det möjligt att utforska hela 18 triljoner olika planeter, så det lär dröja innan man kan säga att man sett allt i No Man’s Sky.

Far Cry Primal (PS4, Xbox One, PC)

Far Cry-serien ligger oss varmt om hjärtat, så vi blev alla lite smått till oss i brallan när Ubisoft helt oväntat släppte en trailer för sitt kommande Far Cry Primal, ett spel som handlar om överlevnad på stenåldern. Releasen är satt till februari, så vi behöver inte vänta speciellt länge på att ge oss in i episka strider med flintyxa och benklubba. Det återstår att se om avsaknaden av kraftfulla skjutvapen påverkar spelupplevelsen. Men vem behöver en stor pangare när man kan anfalla sina fiender med en sabeltandad tiger?

Hitman (PS4, Xbox One, PC)

I mars återvänder den rakade lönnmördaren Agent 47 till konsoler världen över. Danskarna på IO Interactive har åter igen fått förtroendet att skapa en stor AAA-titel. Hitman ser verkligen lovande ut och det verkar som valmöjligheterna blir fler än någonsin tidigare.

Gears of War 4 (Xbox One)

Som en av de många beundrarna till Epic Games kultförklarade megasuccé Gears of War så ser vi starkt fram emot Gears of War 4. E3-mässan i somras visade en levande spelvärld som satsar järnet på en mörkare framtoning av serien. Förvänta er mer skräck, mer snortajta eldstrider och fler otäcka monster som kommer göra allt sin makt att sätta stopp för våra tungt rustade hjältar. Att återuppta bekantskapen med den ökända motorsågsbajonetten och svina loss är ytterligare ett skäl att se fram till den stekheta fyran.

Uncharted 4: A Thief’s End (PS4)

Uncharted 3: Drake´s Deception lämnade en söt eftersmak när det sista kapitlet avslutades med buller och bång. Förhoppningsvis kommer den sista delen i serien – Uncharted 4: A Thief’s End – att fortsätta i samma spår med galet intensiva jakter, explosioner och spännande miljöombyten. Saken blir inte sämre med en ny relation som slängs in i bilden då Nathan berikas med en storebror. Redaktionen hoppas från djupet av våra förtappade själar att den fjärde delen ska vara en hejdundrade upplevelse och avsluta allt med flaggan i topp.

Mirror’s Edge: Catalyst (PS4, Xbox One, PC)

Mirror’s Edge var ett banbrytande och snyggt sammansatt spel som utförde luftakrobatik i ett raskt tempo när det släpptes 2008. I en dystopisk framtid där staten bestämmer allt får den unga Fatih uppdraget att ta sig an sina plågoandar och visa vem som är herre (eller drottning) på täppan. I den kommande uppföljaren förväntar jag mig kalasfin grafik, mer djuplodade hoppstarkar och litervis med klättring på väggar, järnräcken och annat tänkbart som en tränad parkourexpert kan få grepp om. Kan Digital Illusions finputsa bristerna från föregångaren har vi en smällkaramell av episka proportioner framför oss.

The Last Guardian (PS4)

Efter att ha tagit världen med storm med ICO och det efterföljande Shadow of the Colossus satt vi spänt och väntade på vad nästa spel skulle bli. När The Last Guardian nämndes blev vi eld och lågor och förväntningarna flög i taket. När spelet sedan verkade ha runnit ut i sanden blev en stor del av spelvärlden otroligt besvikna och ledsna över att nästa generations Team ICO-spel hade gått i graven. Men sedan, från ingen stans, återuppstod spelet och det fick sin beskärda del av E3-mässan i år. Jag vet många som skrek av glädje över att spelet äntligen tagits upp igen.

Dark Souls III (PS4, Xbox One, PC)

Från ett spel som bygger på upplevelse till ett som har fullt fokus på gameplay. Dark Souls-serien är en speciell sådan och världen som vi introducerades till i första delen i serien skapade ett enormt community som hjälpts åt att måla upp bilden av den värld vi utforskar. Att tredje och sista delen i serien utvecklats till PS4 med Bloodbornemotorn gör knappast saken sämre. Efter att ha testat demon på Gamex i år får vi bara bekräftat varför vi kommer älska det här spelet lika mycket som resten av Souls-serien och Bloodborne.

Deus Ex: Mankind Divided (PS4, Xbox One, PC)

Vi älskade atmosfären i Human Revolution och Michael McCanns magiska soundtrack fångade tidseran och klimatet på ett nästan irriterande snyggt sätt. Spelet fick ett ljummet mottagande, men det är och förblir ett av mina absoluta favoritspel och ett otroligt bra komplement till Metal Gear-serien när det kommer till att smyga runt och smygmörda folk. Att Mankind Divided kommer till PS4, med Michael McCann som kompositör gör oss otroligt glada.

Horizon: Zero Dawn (PS4)

Det här spelet vet vi inte så mycket om än, men efter att ha sett trailern som såg ut som kärleksbarnet till Dino Riders och Michael Bays Transformersfilmer kände jag att det här kan bli grymt häftigt. Det faktum att det är en ny IP och inte ytterligare en del i någon serie som börjar kännas stagnerad var väldigt uppfriskande (ironiskt, med tanke på att mina mest efterlängtade spel nästa år är just uppföljare). Jag brydde mig inte om Final Fantasy VII-remaken, inte heller Kingdom Hearts 3. Det var inte mycket som gjorde mig genuint exalterad från E3 i år, men när Horizon: Zero Dawn dök upp och jag fick se något som verkligen var helt nytt blev jag riktigt glad.

Som en bubblare vill vi nämna Matterfall, ett spel jag inte vet någonting om alls, men efter att ha sett trailern där man blandar Vanquish-estetik med vad som kan bli ett riktigt schysst tempo i tredje person känns det som något jag kan komma att älska, förutsatt att allt blir rätt.

Zelda! (Wii U)

Det spelar ingen roll vilket år det kommer eller till vilken konsol – jag ser alltid fram emot nästa The Legend of Zelda! Däremot önskar jag att serien faktiskt tar och förändras lite nu, testar något nytt, vågar göra något annat. Varför inte göra ett fulländat rollspel, typ som The Adventure of Link, eller ge karaktärerna röster? Det är på tiden att Link säger något annat än ”hyaa”. Eller vända upp och ner på hela skiten och göra Link en tjej. Vi ser tecken på förändringar i 3DS-versionen av Hyrule Warriors där Linkle introducerats, så vem vet vart framtiden bär oss?

En HD-version av Twilight Princess (näst bästa Zelda-spelet imho) kommer ändå snart och det är något att glädjas över. Men tyvärr betyder det också att det Zelda-spel vi fick smakprov på i förra året förmodligen försenats rejält. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, sägs det.

Destiny 2 (PS4, Xbox One, PC)

Eftersom jag (Daniel) är en stenhård Destinynörd vore det ju helt fel av mig att inte längta till uppföljaren, vilket gör det lite skämmigt att jag faktiskt höll på att glömma bort det. Bungie har inte sagt ett knyst om Destiny 2 annat än att de har stora planer för 2016. Jag får helt enkelt sammanställa mina önskningar och förhoppningar till vad spelet kan innehålla. Eftersom uppföljaren med största sannolikhet kommer följa samma struktur som originalet önskar jag att de till uppföljaren expanderar spelvärlden flerfaldigt. Jag vill se flera destinationer på nya planeter och gamla, större variationer i miljöerna. Bungie har ett otroligt talangfullt team av art designers och jag misstänker att de sitter på en guldgruva av konst som bara väntar på att implementeras.

Jag önskar också bra sociala funktioner, att kunna kommunicera i spelet och inte behöva vända mig till internetsidor eller appar för att skicka meddelanden och inbjudningar. En öppen men begränsad röstchat skulle underlätta för främlingar att bli bekanta. För som det är nu är det ett jäkla meckande. Sedan behöver Destiny 2 installera loren i spelet, i form av ett digitalt bibliotek eller som berättelser ditt Ghost kan berätta. För om jag inte var en Destinynörd, hade jag aldrig brytt mig om att läsa grimoirekorten på nätet.

Mass Effect: Andromeda (PS4, Xbox One, PC)

Shepards berättelse är slut – och vilken berättelse det var! Det bästa som kan hända 2016 är att Mass Effect: Andromeda ligger under min julgran. Det kommer vara värt väntan av ett helt år. För BioWare gör de bästa rollspelen i världen enligt mig och jag längtar efter att få åka bortom stjärnorna, samla en intressant besättning och utforska främmande planeter. Tyvärr har det inte snackats mycket alls om Andromeda och sannolikheten att det släpps 2016 är ganska liten. Men, vafan, jag kan ju alltid hoppas.

XCOM 2 (PC, Mac)

Jag är en ganska simpel människa att tillfredsställa när det kommer till uppföljare, då jag varken kräver massiv innovation eller en massa nyheter i spelmekaniken. Det önskas bara två ting, att spelet är lika bra som sin föregångare samt mer utav allt det föregångaren gav. XCOM 2 ser redan ut att ha uppfyllt dessa krav, då vi har mer fiender, fler banor och framförallt, större valfrihet när det kommer till skapandet utav dina soldater. Jag har redan, två månader bort, suttit och skissat på alla de karaktärer som ska in i köttkvarnen. Längtan efter att få förkovra mig i detta system är nästintill olidlig. Sedan så har vi ju allt annat.

Total War: Warhammer (PC, Mac)

Om man frågade en tioårig Philip vars dåvarande liv bestod utav Shogun: Total War samt Warhammer, hur dennes drömspel skulle se ut, hade svaret troligtvis varit blandningen utav dessa två. Mer än tio år senare är drömmen sann. Det finns självklara orosmoment när det kommer till Creative Assembly och SEGA, Rome 2’s bräckliga lansering stampade in detta i skallen på oss, men i ett läge som detta är jag naiv. Möjligheten att få erövra The Old World i en serie med såpass bra grund får mig att kasta bort all oro för att istället ersätta den med tro. Det lilla vi har sett utav Total War: Warhammer talar om att Creative Assembly verkligen har gjort sin läxa. Allt från enhetstyper till kampanjkartan osar Warhammer och ser autentiskt ut. Dagen då jag får marschera ut i strid med Karl Franz är alldeles för långt borta.

World of Warcraft: Legion (PC, Mac)

I all ärlighet är jag trött på World of Warcraft. Nästa höst så har jag spenderat tio år på spelet, men trots allt kommer jag tillbaka, framförallt när det vankas expansioner. Warlords of Draneor började fint men slutade upp lite som filler, där väldigt lite hände rent historiemässigt men även spelmekaniskt. Legion tar oss tillbaka till ruinernas brant där Azeroth åter en gång behöver bekämpa The Burning Legion. Detta är ensamt intressant nog, lägg till ett nytt system för PVP samt en helt ny klass och du har en expansion som onekligen får det att vattna i munnen.

Divinity: Original Sin 2 (PC)

Divinity: Original Sin var tveklöst 2014’s bästa rollspel och det gjorde allt Bioware misslycakdes med. En intressant historia kantades med ett makalöst underhållande stridssystem och möjligheten att uppleva hela äventyret med en kompis. Tvåan ser ut att ge oss mer utav allt, där bland annat samarbets-capen nu är upphöjd till 4. Man har även lagt till möjligheten att spela fler raser än människor, vilket för första gången sedan Baldur’s Gate, ger mig möjligheten att skapa delar utav ringens brödraskap.

Overwatch (PS4, Xbox One, PC)

Efter att ha fått provspela Overwatch i den stängda betan kan jag sammanfatta min åsikt med tre ord: Ge mig mer. Utöver att det är ett av de mest solida shooterspel jag någonsin spelat så har det även en grafisk stil som är både extremt charmig samt tidlös nog för att spelet ska åldras väldigt bra. Att Blizzard dessutom verkar satsa mycket på material även utanför själva spelet i formen av serier och videos gör mig extremt glad då jag vill se mer av detta universumet. Vissa har klagat på att se valt att köra med klassisk betalmodell istället för free-to-play men detta är inget jag personligen har några problem med. Trots att det drar viss inspiration från dem så är detta inget MOBA. Du får allt på en gång och trots att jag inte spelat mycket så är jag villig att betala för den kvalité som jag upplevde i betan.

Monster Hunter X (3DS)

Det var ganska tidigt förra året som jag recenserade det vid tillfället senaste spelet i Monster Hunter-serien. Trots att jag aldrig rört serien tidigare och gick in utan några som helst förväntningar slutade jag som en fanatiskt monsterjägare som har svårt att få nog av spelet. Monster Hunter är långsamt och metodiskt, fienderna är svåra men rättvisa och varje strid är extremt tillfredsställande att klara av. Monster Hunter X har än så länge bara släpps i Japan, men med populariteten från det förra spelet är det troligtvis bara en tidsfråga innan det släpps i resten av världen. Än så länge ser det ut att bara bygga vidare på det senaste spelet men det är precis vad vi vill ha: Mer!

Street Fighter V (PS4, PC)

Som redaktionens självutnämnda fightingspelsfanatiker så vore det nästan helgerån att inte lägga in något från genren på önskelistan. Street Fighter är med stor sannolikhet den mest ikoniska spelserien på området och har varit startskottet för många av de grundläggande mekaniker som vi annars ser som standard inom fighting idag. Femman verkar hoppa framåt några år i tiden både mekaniskt och med storyn. Karaktärer har åldrats och spelar avsevärt annorlunda från varandra till skillnad från tidigare spel där halva karaktärsbåset var variationer på samma moveset. Det är höga förväntningar på spelet, men då de dels satsar på en PC-release med en gång samt har en regelbunden och välbesökt beta så kommer de med hög sannolikhet lyckas leva upp till detta.

Övrigt

2015 var ett otroligt bra spelår, men det ser ut som att 2016 kan bli ännu bättre. Bara genom att kolla på de rollspel som (troligtvis) släpps är nästa år redan fullspäckad. Vi har Tom Clancy’s The Division, Final Fantasy XV, samt en remake på bästa Final Fantasy VII, Cyberpunk 2077 och Persona 5 bara för att nämna några. Alla kommer nog inte hinna se ljuset 2016, men de får oss att längta framåt.

Vi hoppas som vanligt på att Rockstar skall överraska oss med ännu ett grymt spel under året. Sen får vi inte glömma spel som FIFA och NHL som alltid säljer bra.

Vilket spel ser ni mest fram emot under 2016? Har vi missat något på vår lista?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.