7 tips för solospelare i The Elder Scrolls Online: Morrowind

Spelade du det första Morrowind 2002? Det går minst lika bra att uppleva Morrowind ensam i The Elder Scrolls Online, som det gick offline.

Gillar du rollspel? Då är chansen stor att du spelat ett singelplayerrollspel, till exemepl The Elder Scrolls III: Morrowind från 2002 eller något av alla Skyrim-utgåvor. I så fall är kanske du oroar dig för att Morrowind i The Elder Scroll Online inte är något för dig. Men du kan slappna av. Enligt ZeniMax och Bethesda är The Elder Scrolls Online först och främst ett Elder Scrolls-spel, vilket betyder att spelet är gjort för fansen.

Personligen spelar jag The Elder Scroll Online många gånger på egen hand och bara njuter av världen. Jag älskar att utforska Tamriel och hennes hemligheter, förlora mig i en bra quest och plocka blommor i vildmarkerna. The Elder Scrolls Online har mycket att erbjuda för den ensamma äventyraren som bara vill uppleva världen. Nedan följer några tips på hur du som ensam spelare kan få ut det mesta ur The Elder Scrolls Online: Morrowind.

Är du fortfarande osäker kan du läsa vår senaste recension.

1. Med klass

Om du planerar att spela Morrowind på egen hand är det viktigt att du konstruerar en stark karaktär. Visst kan alla av ESO:s klasser stå sin fot mot Tamriels vidunder och specialisera sig i en av tre arketyper (tank, healer, dps). Men för att maximera din effektivitet behöver du en balanserad karaktärsklass med överlevnadsegenskaper.

Den nya klassen som introduceras med Morrowind-expansionen, The Warden, är precis en sådan. Många av dess offensiva egenskaper kan modifieras för att ge skyddande effekter som healing. Dessutom får den relativt tidigt en krigsbjörn, en så kallad Feral Guardian, att kalla till sin sida.

Självklart är du inte begränsad till att spela The Warden. Många andra klasser har överlevnadsknep. Den tjuvaktiga Nightblade kan dränera livet från sina fiender och stärka sig själv; heliga krigare som Templar kan mäktiga helande magier; och magikern Sorcerer kan frammana flera mystiska väsen att strida åt henne. Dessutom har flera vapentyper effekter som skyddar karaktären.

2. Ta genvägar

Morrowind är en stor och farlig värld, full av intressanta platser att utforska. Även om resan många gånger är målet så kan det ibland vara ganska tröttsamt att ta sig över långa sträckor – för att inte tala om farligt! Som tur är finns det ett flertal sätt att ta sig runt på som är både säkert och tidseffektivt.

Till att börja med finns det Silt Striders, jättelika tama insekter som likt droskor kör dig mellan de större städerna i Vvardenfell. Sedan finns det även båtsmän som via floder och kusten tar dig mellan hamnstäder och byar. Med hjälp av dessa två färdmedel kan du för en handpenning enkelt ta dig till outforskat land på ett säkert och enkelt sätt.

Precis som i övriga Tamriel finns det också utspritt i Morrowind flertalet Wayshrines, små helgedomar med vilket du kan teleportera till och från. Allteftersom du utforskar Vvardenfell skapar du ett nätverk av Wayshrines att teleportera mellan. Ett tips är att ta dig till nya områden med hjälp av Silt Striders eller båtsmän och sedan aktivera närliggande Wayshrines. Då kan du enkelt ta dig tillbaka när du behagar.

3. Skaffa ett jobb

Vill du ha story och loot måste du skita ner händerna och göra uppdrag. Morrowind har mängder med arbete för dig, både stora och spännande uppdrag och små jordnära arbeten. Men vare sig det är för att hjälpa tanten över gatan eller sänka brottssyndikatet så kan du vara säker på att erfarenhetspoäng och guld väntar dig. Samt en och annan schysst pryl att klä dig i.

I klass med andra Elder Scrolls-spel kan du förvänta dig röstskådespel och valmöjligheter när du äventyrar. Intressanta och roliga karaktärer korsar din väg, vissa vänliga, andra hotfulla. Den mystiska och dödliga lönnmördaren Naryu återvänder efter att ha fått en trogen skara beundrare.

4. Fyll fickorna

Plocka allt du ser. Är det inte fastspikat är det till för att tas. Ingenting i The Elder Scrolls Online är utan värde. Växter och andra material du plockar i vildmarkerna går att brygga magiska drycker på, eller hamra till vapen. Även små, till synes värdelösa ting går att kränga för lite guld. Och råkar det vara så att du har tummen mitt i handen kan du alltid sälja materialen.

Självklart är dina förvaringsutrymmen begränsade, så det går inte att bära hur mycket som helst. Men har du aktiverat Wayshrines är det sällan långt till civilisationen och en köphungrig handelsman. I städerna kan du också köpa större ryggsäckar och bankfack, så att du kan hamstra ännu mer prylar!

5. Sätt dig i sadeln

När du lagt vantarna på allt i din närhet i några timmar kommer du ha samlat en mindre förmögenhet. Men bli inte köpgalen för det! Du kan vara säker på att rustningar du hittar på monster och i skattkistor är bättre än de grundläggande skydden handelsmännen säljer. Spara istället till en trogen springare – de skyndar på dina resor, bär lite av din packning och går att kalla på nästan var som helst (utomhus). Den allra grundläggande hästen kostar visserligen 10,000 guld, med det är en investering. På stallet kan du också träna din häst i snabbhet, styrka och uthållighet.

6. Biffa upp dig

I ett lag med andra spelare finns det oftast en person som buffar och helar dig och de andra, men solospelare har bara sig själva att lita på. Därför är det viktigt för ensamma äventyrare att utnyttja varje möjlighet till förstärkning. Många av de resurser du springer på kan användas till matlagning som kan buffa hälsa, stamina och magicka, eller brygder som kan hela dig eller förtrolla dig med tillfälliga egenskaper så som osynlighet.

Runtom i Tamriel finns även Mundusstenar som kan välsigna dig i olika stjärntecken. Dessa ger långvariga buffar till diverse passiva egenskaper så som återhämtning, magisk resistens eller tålighet. Se till att hitta och kartlägga dem så att du lätt kan återvända när du behöver en specifik effekt.

Skattjakter kan många gånger leda till att du hittar utrustning som är delar av ett set. Enskilda kanske de inte ser så imponerande ut när det kommer till skydd eller attack, men ett fullt set kan frigöra kraftfulla effekter som gör det väl värt att söka upp dem.

7. Ropa på hjälp

Skulle det skita sig totalt finns en hjälpande hand oftast inte långt bort. The Elder Scrolls Online är ett onlinespel som delas med tusentals andra människor – många av dem är till och med schyssta! Vare sig det gäller tips på ett uppdrag, eller en mäktig boss kan andra spelare som råkar passera din väg vara precis det situationen behöver. Efteråt är det bara att stänga av alla yttre chattkanalen och djupdyka i singelplayerupplevelsen.

Lycka till!

Med dessa sju tips hoppas vi kunna förbereda dig för vad som väntar i Morrowind. Må du hitta många värdefulla skatter och en och annan vän på vägen.

0 Delningar
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

1 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.