Årets indiespel 2012: The Dream Machine

Ibland kommer det ett sådant där spel vars inneboende kreativitet man helt enkelt inte kan sluta förundras över. I år var det spelet The Dream Machine, från grabbarna på spelstudion Cockroach, Anders Gustafsson och Erik Zaring, som lyckades trollbinda mig på det viset. Spelet är nämligen helt och hållet uppbyggt i lera, kartong, snöre och annat pyssel som skaparna sedan har filmat och lagt in som spelgrafik, vilket ger en total känsla av realism och detaljrikedom som känns unikt och ovanligt för spel. Att designen dessutom är av en mörkare och kuslig ton, sätter en extra spets till det visuella helhetsintrycket.

När det nyinflyttade paret Viktor och Alicia börjar märka att det försiggår skumma saker i deras hyreshus, så börjar Viktor undersöka saken närmare. Detta leder honom på ett äventyr av drömlikt slag, med starka intriger, mystik och faror som aldrig upphör att bjuda på både överraskningar och bisarr humor. Ett klassiskt pusselspel, men likväl konstruerat med sådan originalitet och fantasifullhet så det räcker och blir över.

Hedersomnämnande: Datura Datura

Denna nedladdningsbara titel till PS3 förvandlar move-kontrollern till en virtuell hand som man kan känna med och ta i saker på ett sätt som står svårslaget bland liknande spel. Till det får man utforska en surrealistisk och subjektivistisk värld där grisar, karnevalvagnar och påtagliga hot utlöser minnen för huvudkaraktären, som tar en vidare i ens äventyr och samtidigt sakta avslöjar vad, vem och varför man är. Datura är en pärla bland indiespel till konsol.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag har två stora passioner i livet: Att spela och att skriva. Anser att spel är en uttrycksform och inte leksaker vilket jag försöker förmedla genom en strävan efter känslomässigt engagemang i spel. Pluggar till Technical Artist i Spel på Blekinge Tekniska Högskola och ser fram emot ett framtidsyrke som spelutvecklare.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.