Årets spel 2023, enligt Varvat

Varvats redaktion listar sina personliga favoriter nu när vi avrundar 2023. Det har verkligen varit spridda skurar bland våra recensioner samt ett par som vi inte kommit till skott att utvärdera än. Med dessa tar vi farväl av 2023 och blickar framåt. Gott nytt år!

Varvats redaktion utser sina favoriter för 2023

2023 har bjudit idel besvikelser men också många bra titlar. Det har skrattats, gråtits och förvånats bakom skärmen när Varvats hårt arbetande hobbynördar slitit både tummar och tår för att plöja oss igenom flodvågen av speltitlar. Men oavsett hur roliga de är måste vi ändå utse en favorit. Härmed presenterar vi årets spel!

Karuchi-Daniel

Jag har inte spelat i närheten av så mycket nytt som jag skulle vilja, men man tager vad man haver. Och vad jag haver är två tiopoängare: Super Mario Bros. Wonder och Advance Wars 1 + 2 Re-Boot Camp. Dessa är ju så klart främst fullträffar för mig; jag har full förståelse för att framför allt online multiplayer i båda titlar lämnar lite i övrigt att önska. Och eftersom jag diskriminerar remakes för dessa rader, är valet Super Mario Bros. Wonder helt uppenbart. Om jag får sia om framtiden så tror jag inte att Wonder är samma tidlösa klassiker som många andra i serien, utan att det kommer att ses som ett lite mer fancy New Super Mario Bros. Det är däremot min bestämda åsikt att det har sin plats i Nintendos panteon.

Så här nöjd är man genom hela spelet.

Pappa Daniel

Om det finns ett spel som upptagit min fritid såväl som mina tankar i år så är det Baldur’s Gate 3. Den belgiska utvecklaren Larian Studios har flera fenomenala spel under sitt bälte, men Baldur’s Gate 3 är sannerligen i en klass för sig. Produktionsvärdet är fenomenalt, berättelsen med dess många förgreningar är dramatisk och karaktärerna är älskvärda! Vare sig det gäller spelets taktiska strider, filmiska dialoger eller utforskande är jag engagerad. Baldur’s Gate 3 är ett spel jag dröjer kvar i, drömmer mig in i och vill ha mer av.

Jag har inte tagit mig tid att recensera Baldur’s Gate 3 då det är ett otroligt åtagande att försöka summera och förmedla detta mästerverk. Handen på hjärtat är det här utan tvekan årets spel 2023! Baldur’s Gate 3 är ett spel vi kommer att minnas!

Äventyr i Grymfortge i Baldur's Gate 3, Larian Studios 2023.
Baldur’s Gate 3, Larian Studios 2023.

Fritidsfröken Robert

Nintendo satsade onekligen friskt med sitt vågade alster Super Mario Bros. Wonder. Det senaste kapitlet i Super Mario-sagan visade återigen den där charmiga lekfull- och nyfikenheten som Nintendo gärna strösslar sina Mario-titlar med. Det var färgglatt, vackert, roligt och utmanande – inte en död sekund försnillade japanerna i det här makalöst episka äventyret som var en enda stor, rosa bubbla av glädje. Super Mario Bros. Wonder har inte samma innovativa sprängkraft som Super Mario 64 hade men bjuder likväl på en hejdundrade avskedsfest för Switch med flaggan i topp.

Ett andra hedersomnämnade vill undertecknad även ge till Dead Space-remaken som visade hur en remake ska gå till i modern skrud. Maken till genomarbetat skräckpiller får vi gamers leta efter, speciellt när ruskpricken var så vacker och och full av liv från topp till tå. I rymden kan ingen höra dig skrika, i synnerhet med en necromorph flåsandes i nacken.

Professor Hampus

Bland de stora elefanterna på spelens världsmarknad sällar jag mig till kören som håller en faktisk elefant om ryggen. Super Mario Bros Wonder gick på knock redan på releasefesten på Lisebergs nya knasiga hotell och sen dess har hela familjen (ålder 5-42) spelat med emfas. Andra pretendenter till platsen som årets spel har vi emellertid inte befattat oss med.

Ett hedersvrål vill jag förläna indiemästerverket Laika: Aged Through Blood, som säkert flugit under de flestas radar. En perfekt kombination (av utvecklaren kallad ”motorvania”) av motorcykelaction, revolverpangpang, förfärligt sorglig story, svårmodigt soundtrack och grafik som påminner om ett franskt seriealbum från 90-talet.

Laika: Aged Through Blood, Brainwash Gang 2023.

Editor-Jonas

För mig har tyvärr 2023 varit året då jag missat de stora titlarna. Spel som Baldurs Gate 3, Alan Wake II, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom och Assassin’s Creed Mirage är spel jag vet att jag gillat, om jag haft tid att spela dem. Istället har året lagts på att avverka min enorma backlog, samtidigt som den obönhärligt byggts på. Inget av de få spel jag personligen recenserat under 2023 når tyvärr upp till standarden för att utses till Varvats Årets spel.

Därmed är vi på redaktionen relativt överens om att Super Mario Bros. Wonder faktiskt är ett av årets absolut bästa spel. Det är ett spel jag faktiskt spelat. Mycket! Och jag har haft kul precis hela tiden. Därför måste jag lyfta på hatten för Nintendo och skänka min utmärkelse som årets bästa spel till det underbata Super Mario Bros. Wonder.

Såhär galet kan det vara i Super Mario Bros. Wonder.
0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.