E3 2014 – Förhoppningar och farhågor

Den 10 juni öppnas dörrarna åter igen till Los Angeles Convention Centre och årets upplaga av Electronic Entertainment Expo (E3) och med det bänkas hela spelvärldens intresserade framför datorn, eller för de lyckliga, vid mässans dörrar. E3 är en elektronikmässa som sedan 1995 har kommit att förknippas med datorspelsindustrin och har för varje år blivit mer bombastiskt. Även om journalister och experter har kommit att kritisera mässans kommersialism slutar det ändå oftast med att de flesta sitter storögt likt barn och dras med i showen. Och vi kan själv relatera till hat-kärleken som uppstår före, under och efter mässan. Det är fruktansvärt skrämmande vilka enorma summor pengar som investeras i denna form av marknadsföring, samtidigt som det är helt förtrollande. Spänningen kring alla spekulationer och analyser som läggs på hög under året innan E3 för att sedan analysera och spekulera kring igen är en cykel lika utmattande som den är euforisk. Vare sig det gäller den japanska speldöden, microtransaktionshungern, jämställdhetsfrågan, indieboomen eller de konstanta längtan efter nästa The Last Guardian trailer så är E3 en händelse ingen i spelvärlden kan gå miste om – vare sig de vill det eller inte.

Nintendo

Daniel Vallejo – Jätten i soluppgångens land har tappat bollen. Hur man än väljer att se på det visar bokslut och aktien att Nintendo ligger efter. Wii U har inte sålt enligt beräkningar en ända gång sedan lanseringen för ett och ett halvt år sedan och 3DS:n säljer inte lika bra som tidigare. Med många storspel på gång hoppas Nintendo att de ska få upp farten igen, men frågan alla ställer sig är om det inte är för sent? Snart har Nintendo inget kvar att förlora vilket borde leda till innovativa spelsatsningar kan man tycka, men då både förvånar och oroar de när VD:n Iwata annonserar deras kommande Quality of Life-sattsning (QOF) som ingen riktigt förstår sig på. Nintendo har ett otroligt rikt bibliotek av varumärken de skulle kunna slänga ut, men kanske är det dags för en ny hjälte att träda fram?

I december förra året överraskade Nintendo totalt när de visade trailern för kommande Zelda-spinoffen Hyrule Warriors. Inte nog med att spelet är ett renodlat actionspel utvecklas det dessutom av studion bakom Dynasty Warriors-serien, en serie som är omåttligt populär i Japan. Likt Dynasty Warriors kommer spelet till största delen utspelas på stora slagfält mot arméer av monster vilket är en helt ny tappning för den grönklädda hjälten Link. Dessutom är det avslöjat att spelet kommer ha ett co-op-läge för två spelare och att det kommer finnas flera spelbara karaktärer, bland annat livvakten Impa. Samtidigt som en viss oro infinner sig verkar titeln ändå intressant och en nödvändig aptitretare inför ett ”riktigt” Zelda-spel.

Hyrule Warriors släpps den 14 augusti i Japan till Wii U.

hyrule-warriors-052414-3
Nintendo har sagt att en spelbar version av Hyrule Warriors kommer finnas på E3 vilket indirekt betyder att spelet kommer släppas i väst, men vilket också betyder att de förmodligen inte kommer annonsera ett renodlat Zeldaspel.

Det sägs att Nintendo, i sin E3-sändning, ska visas upp ett nytt spel som självaste Shigeru Miyamoto jobbar på och det i sig är nästan värt en egen mässa. Det är ingen hemlighet att Wii U:s gamepad blivit förbisedd av Nintendos egna utvecklare och den extra skärmen som är konsolens unika funktion används inte alls till dess potential. Den används knappt alls till annat än till duplicering av det som redan syns på TV:n. Shigge fick då den tuffa uppgiften att utveckla ett spel som ska dra nytta av Wii U:s funktioner, inte så mycket för att rädda företaget som för att visa andra utvecklare vart skåpet ska stå. Trots Miyamotos status som legend börjar mannen faktiskt bli gammal och närmar sig sin pension och att Nintendo lägger så stort ansvar på en man, hur stor han än är, tolkas inte bra av analytiker. Men allt kommer nog vara bortblåst när spelet visas upp. Eller jag menar om, men hoppas på när.

Jonas Hernstig – Nintendo kommer sin vana trogen att sända många event live från årets E3-mässa genom deras program Treehouse och förhoppningsvis kommer något av dessa att innehålla den nyhet som alla Nintendo-fans väntat på sedan releasen av Wii U, nämligen ett helt nytt Zelda-spel. Om inte annat så lär det vara precis det den svårsålda konsolen behöver, då PS4 sedan länge sprungit om i försäljningssiffror. Som om inte det vore nog så släpps snart Xbox One i bl.a. Sverige, vilket kommer öka konkurrensen rejält. Det är alltså inte bara för fansens skull jag önskar mig ett nytt Zelda, det är för hela Nintendos överlevnads skull. Mario Kart 8 visade tydligt vilken inverkan ett storspel har på försäljningen av en ny konsol.
Man skall ju inte önska för mycket, men har vi riktigt tur så kanske vi till och med får se ett helt nytt Mario-spel à la Galaxy, alltså ett tredjepersonsspel. Den som lever får se.

Destiny

Daniel Vallejo – Bungie har varit otroligt duktiga på att hålla sin publik lagom intresserade av Destiny. Mumsbit efter mumsbit har det ständigt lockat fram hype utan att egentligen ha sagt något värt att veta. Bungieprofilen DeeJ har varje vecka bjudit på blogginlägg rika på inlevelse och kodade referenser som kan tolkas lite hur man vill. Kort och gott ser Destiny ut att bli framgångsrikt, eller tja, med 500 miljoner dollar i investeringar vill utgivaren Activision tro att det kommer bli nästa stora grej. Så bra har Bungie skött sin marknadsföring. Förvänta er att det kommer bli en intensiv sommar innan releasen i september.

warlock_thorn_wallpaper
Warlock ser så jäkla boss ut. Kolla in bössan bara! Och rustningen ser ut som den bästa blandningen mellan Quarian och fantasy. Bring on the light!

Bungie har sedan länge sagt att Destiny kommer finnas tillgängligt att spela på E3 och det ser ut att bli pvp-matcher allmänheten får testa. Det hjälper inte oss här hemma i norden. Förhoppningsvis kommer de dela med sig mer utav det fantastiska universum de har är tänkt att vi ska befolka de kommande tio åren. Vi vill veta mer om varelserna som har kommit för att utplåna mänskligheten. Vad är mörkret som det talas om och hur kommer spelare att utveckla sina karaktärer förutom rustningen? Kommer Destiny ha en månadsavgift och vad kan vi förvänta oss för innehållsuppdateringar? Så många frågor, så lite tid! Bungie, ge oss Destiny eller ge oss döden!

Rockstar

Jonas Hernstig – Ja, jag erkänner, jag älskar allt Rockstar tar sig an. det var ju inte länge sedan man släppte Grand Theft Auto V och det är fortfarande ett av de spelen jag spelar mest. Men om jag får välja så vill jag allra helst se en uppföljare till världshistoriens, enligt mig, bästa spel; Red Dead Redemption. Varför inte en prequel där vi får följa John Marstons väg mot ett kriminellt liv och hur han sedan träffar sin fru och slår sig ner i Beecher’s Hope för ett fredligt liv?

Jag älskar Rockstar så mycket att jag till och med hade kunnat nöja mig med en ny version av L.A. Noire, även om utvecklarna Team Bondi sedan länge har gått i graven. Eller varför inte ett helt nytt spel från världens bästa spelutvecklare? Den som överlever E3 lär få veta om Rockstar har något nytt på gång. Tills dess kan vi bara hålla tummarna och hoppas.

Assassin’s Creed Unity

AssassinsCreedUnity
Jag vill klättra upp för Notre Dame snart!

Jonas Hernstig – Det börjar ploppa upp fler och fler bilder från Ubisofts nästa Assassin’s Creed-spel Unity. Även om jag personligen tycker att serien somnat till rejält på senare tid så gillar jag det vi fått se av Unity hittills. Revolutionens Paris tycks vara en perfekt plats för mystik och höga byggnader. Kanske kan vi äntligen få en återgång till allt det som var magiskt med Assassin´s Creed 2. Förhoppningsvis får vi veta ännu mer och kanske till och med få se rörliga bilder från spelet under E3.

Sony

Isak Keymer – Förra årets E3-segrare körde fullkomligt över sina motståndare, vilket gav dem ett otroligt försprång i konsolkriget. Vänta er mysiga pajdiagram med försäljningssiffror över året som skvallrar om PS4:ans succé, men även titlar som skickar kårar av njutning längs ryggraden. Det är oklart om vi får mer information om Sonys kommande VR-satsning Project Morpheus men projektet har helt klart potential att bli en succé. Med en stark infrastruktur för att producera hårdvaran själv och färdig funktionalitet som stödjer VR i Playstation Move och Playstation Camera, får Oculus Rift en ordentlig konkurrent.

Project_morpheus
En riktigt läcker konceptbild som även kan tjänstgöra som rekvisita på en tron-maskerad

Uncharted

Isak Keymer – Det har varit turbulent kring Naughty Dog de senaste månaderna med tunga avhopp från viktiga positioner. En nästintill farsartad massflykt på bland annat deras Art Director, Lead Designer och Game Director. Utåt sett har det varit ’business as usual’ men det väcker ändå en oro i mig som spelare att detta kommer att påverkar deras slutprodukter negativt. Efter att ha varit den titel man länge förknippat med Naughty Dog fick så Uncharted lämna över äran till lillebror The Last Of Us. Förhoppningsvis har det väckt en revanschlust i Nathan Drake att göra en storstilad comeback.

Uncharted4
Den där Jolly Roger gör sig alltid lika bra på bild.

I den trailer som släpptes för Uncharted 4 återfanns en hel del ledtrådar om spelets handling. Internetanvändare med en passion för detektivarbete har identifierat de delar av den karta som visades som ön St. Marys Island utanför Madagaskar. Som en händelse råkar ön ligga utmed en av de rutter Sir Francis Drake seglade utefter under sin karriär som privat-pirat (privateer). Sir Francis Drake som alltså är Nathans släkting i nedstigande led. Har du som jag abstinens på bra äventyrsunderhållning i klass med Indiana Jones vet du vart du ska lägga ditt E3-fokus.

The Last Guardian

the-last-guardian
Detta är ungefär vad vi vet att The Last Guardian kommer att innehålla om spelets ens fortfarande existerar.

Isak Keymer – Det bådar för besvikelse att ens nämna The Last Guardian i samband med E3 och dess kontinuerliga frånvaro har gjort många Team Ico-fans tårögda. Det har väntats och väntats med ett oerhört tålamod och dessutom utan minsta levnadstecken. Om inte hela projektet har skrotats så är det i år det bär eller brister. The Last Guardian, som bär arvsanlag från de tidigare grafiskt stilistiska mästerverken och som med sin innovativa speldesign fick spelare att  känna för karaktärerna, ryktas faktiskt nå årets E3. Om det blir så, (det är ett väldigt stort OM) har det potential att bli årets E3-snackis.

Cyber Punk 2077

Daniel Vallejo – Ett av de spel som intresserade mig mest förra året var Cyberpunk 2077 som utvecklarna CD Project RED håller på att koka ihop. Vi vet nästan ingenting om spelet förutom att den har en cool trailer. För årets E3 hoppas jag att de släpper lite mer information, gärna lite gameplay och en ny awesome trailer. Ett dystopiskt sci-fi-actionrollspel i händerna på talangerna hos Project RED och med samma grafiska kvalitet som The Witcher 3: Wild Hunt får mig att skaka av iver. Snälla, Project RED, vi vet att ni måste sälja Witcher 3, men ge oss en aptitretare!

cyberpunk2077
Hon tog en kula, förmodligen en pansarbrytande, mot kinden. Vad får dig att tro att ett skott i nacken skulle funka?

Många bekanta varumärken

Förra årets E3 handlade om att sälja den nya generationens konsoler med häftiga features och tjänster. Även om många spel visades upp så var de otroligt sparsamma med informationen. I år kommer E3 med största sannolikhet handla mycket om just de spelen, men förhoppningarna om något nytt och fräscht är påtaglig på redaktionen. Spel som Dragon Age: Inquisition och Sunset Overdrive kommer med största sannolikhet visas upp bredvid andra utannonserade men ännu inte släppta spel.

E3 är bara några dagar bort men berätta gärna om dina förhoppningar och farhågor.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.