Fem piratspel att spela innan Sea of Thieves

Pepp på Sea of Thieves? Det är vi också, därför har vi sammanställt fem spel som du kanske vill spela innan du ger dig ut på äventyr i Rares piratsmulator.

Ah, livet till havs är något som alltid lockat människor. Från sjöfarare och färjor till Finland, till bordsduken och pjäser eller din spelkonsol. Den 20 mars får spelare möjligheten att leva livet som en sjörövare i onlinespelet Sea of Thieves. Spänning och äventyr är något som alltid förknippats med piraterna och som skildrats i brädspel och tevespel.

Klicka in här om du undrar vad Sea of Thieves är.

Längtan efter att styra en egen skuta och segla haven på jakt efter glömda skatter är stark. Därför har vi sammanställt en lista på fem piratspel att värma upp med. Här finns något för alla, stora som små pirater. I ingen särskild ordning, presenterar vi fem piratspel att spela innan Sea of Thieves.

Den här artikeln är några dagar sen på grund av tidsbrist.

Merchants and Marauders

Merchants and Marauders.

Merchants and Marauders är det enda brädspelet med temat pirater som jag haft nöjet att spela – men det är också ett otroligt roligt spel att fördriva tiden med i vänner och familjs sällskap. Spelarna styr sina skepp i Karibien och väljer själva om de vill vara handelsmän som tjänar guld och poäng genom fredlig handel, eller om de vill attackera  medspelarna och sno deras varor – som en äkta sjörövare. Valet är fritt och är en av anledningarna till att det är roligt att spel, du vet aldrig vem du kan lita på. Expansionen Seas of Glory ger spelet mervärde och anledning att damma av kartongen och spela då och då.

2-4 spelare, från 13 år, cirka 180 minuter per session.

Assassin’s Creed IV: Black Flag (Ubisoft 2013)

Efter ett relativt ljummet mottagande av föregångaren Assassin’s Creed III valde Ubisoft att göra ett nytt lönnmördaräventyr baserat på det som folk faktiskt gillade med trean – skepp. Och det första man tänker på när någon säger skepp är pirater! I alla fall jag gör det. Black Flag blev en stor succé bland kritiker och fans och har sålt sammanlagt 11 miljoner exemplar.

Du tar rollen av Edward Kenway, en ökänd pirat som trasslar in sig i konflikten mellan Assassins och Templars. Den stora dragningen i spelet är den tropiska spelvärlden som du får utforska fritt och de actionpackade sjöstriderna. Dyk bland korallrev, undvik hajar, hitta gömda skatter och fäktas mot andra pirater, spanjorer och britter. Men framförallt kanoner och piratsnack!

Assassin’s Creed IV: Black Flag finns till Playstation 3 och 4, Xbox 360 och One, Wii U samt PC.

The Secret of Monkey Island (Lucasfilm Games 1990)

Omslaget till remaken från 2009.

Lite äldre PC-spelare minns säkerligen Ron Gilberts humoristiska peka-klicka-spel med värme, där Guybrush Threepwood är den definitiva bilden av en pirat. På den gamla goda tiden, runt 90-talet, var SCUMM-spel riktigt populära och lade grunden för moderna äventyrsspel som Life is Strange.

The Secret of Monkey Island är det första av fem Monkey Island-spel. Spelet handlar om Guybrush Threepwoods resa till att bli en ökänd pirat och vinna kärleken hos guvernören Elaine. Men en legendarisk spökpirat vid namn LeChuck rövar bort henne och Guybrush ger sig av mot den mystiska Monkey Island, där LeChuck har sin bas. The Secret of Monkey Island är ett äventyr med mycket humor, satir och problemlösningar.

Originalet finns att att hitta i cyberrymden, men remaken finner du till exempel på GOG.com.

Skies of Arcadia (Sega 2000)

Ett klassiskt japanskt rollspel till Sega Dreamcast med allt från turordningsbaserade strider och erfarenhetspoäng. Trots att det hyllades av kritiker floppade spelet kommersiellt och när Sega drog sig tillbaka från spelindustrin valde man att porta spelet till Nintendo GameCube med suffixet Legends. Det här är mitt personliga favoritspel till Nintendo GameCube och jag minns särskilt spelets skeppsstrider som de mest spännande.

Du tar rollen som ynglingen Vyse som tillsammans med sina vänner skapar en rebellgrupp för att störta ett ondskefullt imperium som med uråldrig teknik hotar att förstöra deras värld. Med sig har de ett luftskepp som de använder för att resa över molnhavet och skjuta kanonkulor på imperiet. Skies of Arcadia är en klassiker som lyckas föra samman steam-fantasy med pirater framgångsrikt.

Att få tag i en fysisk kopia till DreamCast eller Nintendo GameCube kan vara svårt, men om du älskar japanska rollspel och pirater, då kan det vara värt mödan.

Sid Meier’s Pirates! (Atari 2004)

Pirates! från 2004 är egentligen en remake på originalet från 1984. Men eftersom jag aldrig hade nöjet att spela den ursprungliga versionen – då jag inte var född ännu (dålig ursäkt, I know) baserar jag följande uttalanden på remaken. I Pirates! får du friheten att segla runt i Karibien och roa dig med flera olika typer av aktiviteter. Du kan sysselsätta dig med allt från att segla haven, strida till havs och på land, dansa med guvernörens dotter, undvika soldater till att fäktas mot auktoriteter och belägra städer. Motiveringen är att hämnas orätten mot sin familj av en tyrannisk, spanska adelsman, men i ärlighetens namn vill man bara härja på haven.

Sid Meier’s Pirates! blandar på ett effektivt sätt både strategi och rollspelselement för att skapa ett mycket underhållande spel som närmast påminner om Heroes of Might and Magic. Det här spelet kan jag starkt rekommendera för dem som uppskattar äventyrliga strategispel.

Sid Meier’s Pirates! hittar du lättast borta hos GOG.com.

För mycket pirat, för lite tid

Spelen i listan är några av mina personliga favoriter och de jag kan rekommendera för er som vill spela något piratigt nu, innan det är för sent. De är inte en bråkdel av alla piratspel som finns där ute. Till exempel är det bortglömda Risen 2: Dark Waters, ett piratspel som påminner om Gothic, inte så pjåkigt, och Pirates of Black Cove är ett av de bättre strategispelen på de sju haven.

Vilka är dina favoriter?

Nästa vecka på tisdag kan du se fram emot något nytt att inspirera dig inför releasen av Sea of Thieves – och då ska jag se till att artikeln publiceras i tid.

Läs gärna förra veckans inspirationsartikel inför Sea of Thives, där jag listar mina favoritfilmer med pirattema.

Sea of Thieves släpps den 20 mars till Xbox One och PC via Microsoft Store.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

2 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.