Förspel: Unsighted

Unsighted är ett vackert bepixlat sci-fi-äventyr som drar lika mängder inspiration från Super Metroid som det gör från Zelda: A Link to The Past. I dess designfilosofi finns ett löfte om att upptäcktsfärder lönar sig och att Unsighted ger mer åt den spelaren som spelar om det. Åtminstone om man ska tro det första intrycket och utvecklarna själva.

I videon ovan förklarar utvecklarna Studio Pixel Punk sin ambition med Unsighted. Det ska bli ett spel där designen omfamnar valmöjligheter och flera sätt att lösa samma problem. Bara i denna purfärska demon finns flera vägar till slutbossen (och dessutom en hemlig boss, enligt ett tweet!). För att hitta allt som erbjuds gäller det att använda just allt du lär dig på vägen.

Berättelse och design i harmoni

I Unsighted spelar du som Alma, en android i en värld där dessa humanoidrobotar har ett medvetande tack vare Anima. Vad Anima är framgår inte av berättelsen ännu, men denna McGuffin håller hur som helst på att ta slut, vilket gör att klockan ständigt tickar. Det här vävs även in i spelmekaniken. Även om Alma verkar klara sig hyfsat, gör hennes eventuella bundsförvanter inte det. Spelaren kanske inte ens hinner träffa vissa NPC:er innan de nått sitt bäst före-datum. Implikationen riskerar att få Unsighted att bli en stressfylld resa. Jag vågar dock vara optimistiskt inställd till det hela, för med spelvana kommer trots allt snabbare tider. Och detta är också en del av utvecklarnas önskan: Att få fler spelare att tänka som speedrunners.

Förutom ett väldigt lovande narrativ och spelsystem och en starkt retroförankrad, vacker estetik är frågan: Hur står sig spelet i sammandrabbningarna? Hur är ”kombaten”? Svaret är att den känns nästan förträfflig, än så länge. För kontroll konfigureras Unsighted som en tvespaksskjutare där spak nummer två mest används för just skjutvapen. Det mesta går dock att ta hand om med en svärdsklinga – något jag verkligen uppskattar. Att byta vapen är enkelt, att kontra är simpelt och att piska väck HP från motståndaren är skönt. Du kan rulla undan, springa och hoppa fritt, så länge du har uthålligheten till det. Denna representeras av en mätare som helst inte ska bli tom. Du vet, som i Dark Souls, eller en uppsjö liknande stridsbaserade spel.

För övrigt är omladdningsmekaniken från Gears of War här. Tryck på omladdning i rättan tid och vapnet laddas snabbare (och kanske med lite extra skada på det för vissa vapen?). Det enda eventuella klagomålet är standardkontrollerna, men med tanke på att dessa är helt ändringsbara redan i denna demo är det inte mycket att klaga över.

Jag har dock sparat det bästa av allt i det här samtalet till sist. Faktumet att hela spelet kommer vara möjligt att klara tillsammans med en vän. Det är dropp-in-co-op i stil med de senaste 15 årens LEGO-spel, och det fungerar – för att låta sådär lagom reklamförstörd – Smooth~.

Vill du prova demot själv finns det tillgängligt via Humble Store och Steam. Jag har på känn att det här kan vara ett personligt GOTY 2021. Åtminstone såvitt metroidvania-spel anbelangar.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.