Nu får damerna en helt egen e-sportsliga

Kvinnor har det inte lätt inom e-sport. Scenen för digital sport är fortfarande till större delen en grabbklubb. Det finns såklart flera nämnvärda spelare utan Y-kromosom. Framförallt inom 1v1-titlar som StarCraft 2 och Tekken 7. Även i de bästa situationerna utgör de dock sällan mer än 10% av deltagarna, om ens det. Inom lagspel som Overwatch och Dota 2 ser siffran ännu värre ut. Så om det nu inte finns några fysiska förhinder, varför finns det så få kvinnliga e-sportare?

Den sorgliga sanningen är tyvärr att även om vi kanske är en av de mer välkomnande grupperna i världen, så är vi gamers tydligen fortfarande rädda för tjejbaciller. För kvinnor är tävlingsmiljön hård och oförlåtande. Trakasserier och hat är mer regel än undantag och sällan är det deras egna kompetens som belyses så mycket som deras kön. För att ge potentiella kvinnliga e-sportsstjärnor en chans att växa och utvecklas så startar därför gamingplattformen Challengermode och e-sportsföreningen Female Legends en europeisk liga enbart för kvinnor.

Womens Esports League(WEL) kommer först och främst att fokusera på League of Legends och Counter Strike: Global Offensive. Här på Varvat hoppas vi att de även kommer expandera in på fler spel senare. Ligan i sig startar tidigt under 2019, men innan dess kommer två förkval genomföras för placering i de olika divisionerna. Prispotten för första säsongen ligger på 50 000 kronor. Målet är att den successivt ska öka i framtiden ju större ligan blir.

Deras målsättning med ligan är att den inte ska behövas. Låter kanske självdestruktivt. Idén är dock att den ska funka som inkubator för ny kvinnlig talang som när den nått rätt nivå ska övergå till de vanliga plattformarna. Med en kombination av de tidigare nämnda trakasserierna och ett samhälle som ser ner mer på kvinnor än män som ägnar sig åt “nördiga” aktiviteter som gaming så blir det här förhoppningsvis en hälsosam injektion till e-sportsscenen. Det kommer såklart vara en hel del gnällspikar som kommer predika om hur detta är manshat eller orättvis favorisering. Detta trots att WEL inte kommer påverka dem alls. Vi kan inte göra annat än att hoppas att resultaten av projektet talar för sig själva. För eller senare måste vår community växa upp.

Håll koll på ligans utveckling på Female Legends hemsida.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Öländsk ordvrängare och speldesigner. Tillhör den generation och demografi som växt upp med spel och genom detta haft möjlighet att på nära håll se mediet utvecklas. Slår mig gärna ner med någon form av onlinespel, vare sig det är ett RPG, FPS, MOBA eller MMO. Kan jag spela med, eller i alla fall interagera med andra personer så trivs jag som bäst.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.