Jonas tankar om E3 2012 och Wii U

Nu har man så slagit igen portarna till 2012 års E3-mässa och känslorna såhär i efterhand är blandade.  Jag misstänkte innan att vi inte skulle få se några direkta överraskningar och jag måste nog säga att 2012 blev något av ett mellanår. Spekulationerna hade som vanligt gått varma på nätet veckorna innan jättemässan i Los Angeles och precis som vanligt hade väldens största spelutgivare dukat upp maffia presskonferenser på mässans scen. Det hade talats om att vi kanske skulle få se nästa generations spelkonsol från Sony eller Microsoft, men uppgifterna var osäkra och visade sig vara helt ogrundade. Det enda företaget som presenterade någon hårdvara att tala om var Nintendo som för första gången visade upp ett så gott som färdigt Wii U för den samlade presskåren. Reaktionerna blev dock lite blandade. Man tycks ännu ha svårt att förklara storheten med Wii U och efter presskonferensen så sjönk Nintendos aktie, precis som förra året då man för första gången visade upp sin nya maskin.

Microsofts största spel på mässan var utan konkurrens Halo 4 som denna gången producerats av 343 Industries. Enligt uppgift skall Microsoft inte varit helt nöjda med Bungies version av Halo 3 och de gamla trotjänarna har nu fått lämna plats åt nya förmågor. Trailern från E3 lämnade nog fler frågetecken än den rätade ut även om spelet i sig ser ut att vara snyggare än någonsin.
Bland de andra nyheterna från Microsoft såg vi nya Splinter Cell, Gears of Wal och inte minst det charmiga rollspelet South Park: The Stick of Truth som jag ser fram emot extra mycket.

[youtube id=”n9fRP4KRL1I” width=”600″ height=”350″]

Electronic Arts lade som vanligt stor vikt på sina sportspel och NHL 13 fick mycket uppmärksamhet med sitt ”True Performance Skating” som påstås vara den största nyheten I serien sedan man introducerade “Stick Control”.  För övrigt presenterades vi bland annat för kommande skräckeposet Dead Space 3 samt nya Crysis 3. EA avslöjade också att man tar över produktionen av UFC-spelen från THQ som inte lyckats sälja så bra som man hade förväntat sig.

Bland övriga stortitlar hittade vi Capcoms Resident Evil 6 som presenterades med hjälp av en riktigt lovande trailer. Lucas Arts försökte lägga fiaskot med The Old Republic bakom sig genom att presentera Star Wars 1313 och en enad presskår var imponerade av det man såg. Ubisoft lade ner mycket av sin tid på att visa kommande Assassins Creed III och det ser ut att bli höstens hetaste släpp som kommer lanseras till alla konsoller, även till Wii U.

[youtube id=”2VtB9p9tX8Y” width=”600″ height=”350″]

Så var det då det här med Nintendo och deras underliga maskin Wii U. Sedan man släppte den första Wii-konsolen så har det varit uppenbart att Nintendo satsat på något annorlunda och med de rörelsekänsliga handkontrollerna så var Wii revolutionerande. Tyvärr visade det sig vara något för svag för att kunna mäta sig med sina konkurrenter.
Wii U är betydligt starkare än sin föregångare och de bland de första titlarna som kommer att släppas till konsolen hittar vi Assassins Creed III och Mass Effect 3. Bland de andra lanseringstitlarna hittar vi bland annat Super Mario Bros U som såg mest lovande ut av de nya titlarna, men totalt sett är listan över spel till Wii U allt annat än lång.
Personligen gillar jag tanken och konceptet med Wii U. De stora handkontrollerna ser dock lite otympliga ut och jag hoppas innerligt att tyngden inte blir ett problem i spelandet. Att man dessutom kan använda själva kontollen som fjärrkontroll till sin TV är en extra bonus, men jag tvivlar dock på att många kommer att ha jätteplattan liggande på sitt soffbord. Jag törs lova att jag trots allt är en av de första som införskaffar den nya konsolen, även om man varken gått ut med releasedatum eller pris på maskinen ännu.. Är det också bakåtkompatibelt med Wii så är min lycka verkligen gjord.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.