Krönika: Finns det en filosofi om spel?

Skulle man kunna påstå att det finns en filosofi, eller en vetenskap om man vill kalla det så, kring spel? Finns det ett sätt som man kan granska ett spel under lupp på samma sätt som med andra konstformer så som film, musik, litteratur eller bilder? Svaret på detta verkar vara ovidkommande i vår samtid. Vad spelar det för roll om det finns tankar bakom underhållande element i våra liv, det är väl roligt att spela och se på film?

Såhär skulle man kunna se dagens relation till hur spel betraktas, att ha gått från ett sätt för människor att spendera tid med något som underhåller, uttrycker aggressioner, att träffa vänner, för att till sist få sätta en försiktig fot i kulturens slott. Med en, numer äldre spelgeneration och med en bransch med hög omsättning, börjar spel mer och mer värderas som en konstform som vilken annan. Trots detta talas det inte så högt om spel, på ett sätt som nästan verkar grunda sig i skam och något som man helst skulle vilja sopa undan mattan men ändå vilja plocka fram i sin ensamhet.

I en helhetssyn är spelvärlden fortfarande ung, osäker och försiktig. Detta om man jämför med filmen som nu är över hundra år. Kanske dröjer det inte så länge tills vi får se stora TV-sända galor där spelen och dess skapare hyllas, precis som i filmens eller musikens värld. Eller varför inte stifta stipendier och priser värda stora summor pengar till spelens ära, på samma sätt som med litteratur och konst.

Antagligen kommer det dröja ett par år till vare sig, galor och priser tar sig fram till den bredare publiken än de som aktivt söker dem. Kanske är det meningen att spel-konsten ska vara ett mysterium och endast vara tillgänglig för dem som söker dess uppmärksamhet. Det skulle vara ett önsketänkande för dem som inte bryr sig om pengar och makt eller som gärna vill hålla spelen för sig själva och hålla mediet så smalt som möjligt.

Hur framtiden för spelen och dess ställning i konstens värld är antagligen inte bestämd just nu, men genom att snegla på spelets ”konstkusiner” skulle man kunna dra slutsatsen om att det som förr provocerade, kommer senare att vara betydelsefull för de flesta. Innan vi vet ordet av det kommer de försiktiga stegen i ballerinaskor att bytas mot jätteklamp i kängor, och då gäller det att vara beredd!

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel, spel, spel, ett otroligt sätt att uttrycka sig på, revolutionerande på så många sätt. Förutom att de är underhållande så tror jag på att spel kan berätta och visa oss fantastiska ting.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.