Nintendo Indie World Showcase, november 2022 – en sammanfattning

I kvällens Nintendo Indie World Showcase november 2022 visades inte mindre än 22 spel som på ett eller annat sätt kan klassas som indietitlar. Det är som vanligt spridda skurar var gäller genrer, uttryck och (framför allt) släppdatum. I vanlig ordning vill vi på Varvat ge en liten sammanfattning av vad kvällen bjöd på. Denna gång sorterar vi det i släppordning, med dagens alldeles nyligen släppta titlar överst.

Tillgängligt nu

Nintendo:s presentationer har alltid en överraskning eller två som släpps i samband med sändningen. Den här gången är det tre.

Once Upon A Gester

Så sprillans nytt att det inte ens ligger uppe på GameFAQs ännu. Once Upon A Gester är ett berättelsefokuserat spel med lite mindre pussel och reaktionsbaserade minispel. Titeln presenterades av en glättig duo vid namn Bonte Avond. Deras tidigare spel (Everybody Wham Wham samt ett par mindre titlar) följer samma estetik och berättarstil. Berättelsen är den att du och din kumpan ska spela musikalteater och samtidigt stjäla en kunglig diamant. Det innebär att hålla masken och faktiskt skådespela bättre än den kungliga teaterns övriga talanger.

Rogue Legacy 2

Uppföljaren till ett av de kanske mest uppskattade roguelite-spelen genom tiderna. Rogue Legacy 2 var länge i Early Access på Steam och Epic, men är sedan april i år en fullfjädrad release. I Switch-släppet ingår alla tidigare uppdateringar, vilket gör denna version (som även finns på Xbox One och Series X|S) till lite av en Director’s Cut.

A Little to the Left

Något för alla människor som finner själsligt lugnt i ordning och reda. A Little To The Left presenterades även det av en glättig duo (eller trio, om vi räknar katten Rookie) och går ut på att sortera och ställa i ordning – samtidigt som en katt försöker ”hjälpa till”. De flesta kattägare (undertecknat inkluderad) lär kunna identifiera med den här titeln på något plan. Frågan är om det är nog för att kika närmare.

Kommande

Det må vara mindre än två månader kvar av 2022, men fortfarande finns en hel del spel som kommer inför vintern.

Woobledogs Console Edition (17 november)

Ett bisarrt spel där du tar hand om virtuella hundar, med allt vad det innebär. Ger vissa Chibi Robo-vibbar och verkar uppskattat på PC och Mac, där det funnits tillgängligt sedan januari 2021 respektive mars i år. Huruvida denna ”Console Edition” innehåller något unikt är än så länge oklart.

Goodbye World (senare i november)

Ett spel om att skapa spel. En fulländad lager-på-lager-berättelse om att försöka få ekonomin att gå runt medan du sysslar med din passion. Åtminstone lät det så på presentationen. Denna genre brukar kallas för pixelnarrativ och har mästerverk som To the Moon bland sig. Snart får vi reda på om Goodbye World är en berättelse som kan hänföra på liknande sätt.

Inscryption (1 december)

Ett populärt instick i raden av kortspelsbataljer – även det en genre med livaktighet. Inscryption ligger på en stabil 85 på Metacritic och har relativt nyligen gjort debut på andra konsoler. Utgivaren Devovler Digital släpper sällan några slamkrypare och får sägas ha hittat guld även denna gång i samarbetet med skaparen Daniel Mullins.

Aka (15 december)

En fransk studio, Cosmo Gatto, ligger bakom denna till synes avslappnade, helt öppna lilla värld. Som en kurort inte helt olik den i A Short Hike, är världen i Aka full med karaktärer, pussel och ställen att interagera med och utforska. Lockelsen i att kunna göra det helt i sin egen ordning och takt ger Aka ett väldigt avstressande intryck och sätter det verkligen på radarn hos undertecknad.

Sports Story (december)

Det har varit rätt tyst kring Sports Story, uppföljaren till 2017 års Golf Story, sedan spelet avtäcktes 2019. Nu vet vi alltså att det dyker upp i år, och det med en trailer som passade snabba puckar. Världen och interaktionsmöjligheterna är helt skilda från föregångaren. Sports story ser ut att bli ett smörgåsbord av utforskande, pusslande och bemästrande av olika sporter, och allt med en urläcker pixelkonst.

2023 och bortåt

De flesta spel, 14 av de 22, är tyvärr längre bort än årsskiftet. Men å andra sidan är det inte långt kvar till 2023 nu.

A Space for the Unbound (19 januari)

Asiatisk media så som anime är fullkomligt besatta av genrebenämningen ”slice of life” (själv föredrar jag benämningen pixelnarrativ). A Space for the Unbound är ett inlägg i denna genre. Det utspelar sig i en by i Indonesien under 1990-talet och handlar om två gymnasiala turturduvor som tillsammans hamnar i övernaturliga omständigheter. Studion Mojiken har en rätt unik stil, och fans av anime, likt undertecknad, kommer nog att finna sig en berättelse värd att utforska.

Blanc (14 februari)

Självfallet släpps Blanc på Alla hjärtans dag. Och vi vill inte ha det på något annat sätt. Detta svartvita lilla dundermysspel kommer att hänföra många par kommande Valentin – sanna mina ord.

ONI: Road to be the Mightiest Oni (9 mars)

Ett actionäventyr i 3D där du spelar som en besegrad oni med ett begär efter revansch. ONI: Road to be the Mightiest Oni påminner lite om Pokemon Legends Arceus, på de flesta bra sätten. Det kan mycket väl bli en minnesvärd resa genom ett forntida, demonfyllt Japan.

Have A Nice Death (22 mars)

Här spelar du som Döden, och din arbetsplats håller på att falla samman. Det är din uppgift att rensa upp i leden, och det med lien i högsta hugg. Slagsmålssystemet ser riktigt robust ut, och vore det inte för min aversion mot slumpen i rogue-aktiga spel skulle jag salivera av premisserna.

Storyteller (23 mars)

En något udda kombination av pusselspel och berättelse där du till synes ska pussla ihop din egen berättelse. Beskrivningen stoltserar med epitet som ”prisbelönt”, även om spelet inte är släppt ännu. Annapurna Interactive, som står för utgivningen, har dock en portfölj med riktigt intressanta titlar sedan förr. Kanske sällar sig Storyteller till den skaran inom kort.

Curse of the Sea Rats (tidigt 2023)

Ett plattformsspel med rollspelselement och rikt animerade mellansekvenser. Och ett stöd för upp till fyra spelare i samma soffa. Det här kan vara det bästa jag läst om sedan Rayman Legends, och jag kommer att följa det med spänning för ett närmre släppdatum än ”tidigt 2023”.

Desta: The Memories Between (tidigt 2023)

Från skaparna av Monument Valley. Beskrivs som ett rogue-aktigt spel där du ska utöva ett metaforiskt bollspel i stil med spökboll/killerboll. Desta: The Memories Between verkar innehålla en imponerande mängd röstskådespel och ett oväntat fokus på berättelsen för ett spel som marknadsför sig med turbaserad bollsport. Med tanke på studion ustwos historia kan det dock vara värt att hålla utkik efter. Det släpps även på PC, Android och iOS, där de sistnämnda ges ut av Netflix.

WrestleQuest (maj)

Japanskstilat rollspel med wrestlingtema. Det här låter som något från sinnet på Suda51, men är med all önskvärd tydlighet mer indie än så. Om pixelkonsten känns bekant är det dock inte bara du; Mega Cat Studios ligger bakom spel som Coffee Crisis, Little Medusa och Bite the Bullet. Varvat gav inte mycket för det förstnämnda, men stilen bär en viss respekt med sig.

Dordogne (våren)

Med ett namn som Dordogne riskerar den här titeln att drunkna bland alla nya spel. Efter att ha sett det i rörelse vill man verkligen se till att det inte blir så. Dordogne är luxuöst illustrerat med en omisskännlig vattenfärgsstil. Om berättelsen om Mimi och hennes bortgångne mor-/farmoder är hälften så vacker som denna konstform är det i sig värt att undersöka.

Venba (våren)

Venba fick inleda kvällens presentation. Ett något oväntat, men välkommet val. Spelet handlar om en indisk familj som flyttar till Kanada och försöker hålla kvar en viktig bit av sin kultur, nämligen maten. Vägen till någons hjärta går lätt genom magen, sägs det ju. Venba verkar ta fasta (eller snarare frossa) på detta talesätt med en uppsjö sydindiska recept som kompletteras av en grafisk stil som tycks framhäva läckerheterna än mer, trots sin simpla, barnboksvänliga illustration.

Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly (våren)

Uppföljaren på Coffee Talk från 2020 och nästa i raden av visualromaner som utspelar sig bakom en bardisk (förutom nämnda Coffee Talk har vi Necrobarista och VA-11 HALL-A). Vi kan rimligtvis förvänta oss mer av samma, alltså ännu fler övernaturliga berättelser från folk som vill släcka kaffetörsten och lätta på sina hjärtan i fikats förlovade faciliteter.

World of Horror (sommaren)

Junji Ito möter 8-bitsdatorer i detta lilla skräckspel vi skrivit en del om tidigare här på Varvat. Nu är det Switchens tur att få sig en dos av denna lågupplösta skräck.

Pepper Grinder (2023)

Mr. Driller och (kanske framför allt) Jill från Drill Dozer får sällskap av en ny borrande huvudrollsinnehavare: Pepper. Föga förvånande är det Devovler Digital som tagit på sig att ge ut Pepper Grinder. I rollen som Pepper gäller det att med hjälp av sin trogna borr ta sig genom borrvänlig terräng och massor med pussel för att återta sina bestulna rikedomar. En motivation så god som någon.

Botany Manor (2023)

Botany Manor låter lite som 3DS-klassikern StreetPass Garden i förstapersonsvy, men med lite mer pusselaspekter tillagda. En enslig herrgård ska pyntas med allt möjligt växtriket har att erbjuda och det är din uppgift att göra det. Dessa ordval får det i och för sig att låta som ett annalkande skräckspel, men Botany Manor ser i all seriositet ut som en väldigt lugn trädgårdssimulator med lite extra tugg.


Där har vi det hela. Nintendo Indie Showcase för november 2022 bjöd ändå på en del överraskningar, i vanlig ordning. Det kändes dessutom skönt att få Blanc:s släppdatum och en sjyst tidsram för Sports Story. Vad kommer du att spela av dessa 22 godingar?

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.