PLAYSIM Game Show 2022 – en sammanfattning

PLAYSIM låter som en tevekanal.

PLAYSIM är en utgivare du kanske inte har lagt märke till förut. De kan dock tillfredsställa alla dina behov av udda japanska spel (med en mycket städad åldersklassificering) och mer därtill. Såpass stora är de att de har sitt eget digitala presentationsevenemang, sitt PLAYSIM Direct om man så vill. Den senaste fick det kreativa namnet PLAYSIM Game Show 2022 och gick av stapeln klockan 16.00 japansk tid på söndagen, vilket innebär en tidig morgon klockan 8.00 svensk tid. I den fick vi ta del av ett tiotal nyheter bland spelutannonseringar såväl som för DLC till redan släppta.

Eftersom PLAYSIM är en japansk utgivare gäller många av utannonseringarna specifikt för Japan. En del av dem finns redan i väst, medan andra eventuellt kommer att dröja längre för att nå oss. Varje rubrik kommer oavsett med de viktigaste detaljerna för alla intressenter.

Momodora: Moonlit Farewell

Först ut i presentationen var Momodora: Moonlit Farewell. Momodora-serien är en samling metroidvania-spel (en term utvecklare och presentatörer själva använde). Detta är den femte delen i spelserien och ska tjäna som ett avslutande kapitel. Du behöver dock inte ha spelat tidigare delar, enligt utvecklaren. I samband med sändningen offentliggjordes spelets Steam-sida, dock utan bekräftat datum annat än att det släpps i år.

Flera trailers var engelskspråkiga.

Homura Hime

Homura Hime är ett hack ’n slash-spel med tydliga inspirationer från spektakelslagsmål som Bayonetta eller Devil May Cry, blandat med bullethell-subgenren av skjutarspel. I trailern vi fick se var det hektiska bosstrider med massvis av farligheter på skärmen. För utvecklingen står en taiwanesisk studio vid namn Crimson Dark, vilken började som en ensam student och nu är en studio på fem personer. Steam-sidan för Homura Hime är nu öppen och releasedatumet kommer senare.

Subway Midnight

Steam-spelare kan redan spela detta skräckspel, men nu kommer det även på Switch och fler format, så att du kan spela det ”i ett mörkt rum på en stor soffa”. Vad Varvat tyckte om det kan du läsa här.

The Use of Life / Inochi no Tsukaikata

The Use of Life är ett JRPG med antropomorfiska karaktärer och ett slagsmålssystem som grundar sig i quick time-events. Spelets berättelse har lite god-mot-ond-vibbar och kommer att ha olika slut beroende på var du befinner dig i denna dikotomi. Det har tydligen varit närvarande på flera indiespelsevenemang i hemlandet Japan, men blir nu tillgängligt för internationell publik i form av ett Early Access-släpp på Steam någon gång under året.

Mahou Shoujo Meiga Sufia / 魔砲少女のメイガスフィア

En tredjepersonsskjutare med en magisk flicka med gigantiska vapen i huvudrollen. Hou:et i Mahou betyder ”skjutvapen” och bildar alltså en ordvits för de som är bekanta med språket/kulturen. Mahou Shoujo Meiga Sufia har ingen engelsk titel ännu; dess nyöppnade sida i Steam-affären kan bara nås med spelets japanska namn. Spelet har dock utvecklats under sju år och är ett slags slutgiltigt passionsprojekt hos skaparen. Ett släppdatum saknas ännu, men vi vet att det kommer i år.

Samurai Bringer

Isometrisk action med roguelite-element och ett soundtrack från en svunnen spelera (som inte är så svunnen längre). Målet är att besegra den åttahövdade draken Yamata-no-Orochi. På vägen kommer du att ta dig an horder av fiender och tillskansa dig nya förmågor. Samurai Bringer är utvecklat för att vara roligt för fans av slumpartade spel och svårighetsgraden de brukar ligga på, såväl som nya spelare, utlovar studion Alphawing.

Takkoman -Kouzatsu World-

Ett spel som blandat skjutande från Gradius med plattformande från Mega Man (och snor livmätaren från den sistnämnda). Takkoman är en del i den populära Touhou-serien av nöjesmedia och bär stolt sin brosch som fanskapelse. Detta har tidigare funnits på PLAYSIM:s egen digitalaffär, men når nu Steam inom kort. Det har också samma utvecklare som GENSOU Skydrift, så förväntningar bör kanske tempereras något.

Helt vanskligt fula bossar!

Astroneer

Ankom till slut på Nintendo Switch i en mycket komplett version. Programvärldarna spenderade en god kvart på att bekanta sig med spelet och det ser ut att bli en hit i Japan. Släppdatumet var redan den 13 januari, men en fysisk utgåva kommer till Europa och Australien den 18 februari.

The Sealed Ampoule / Kuchinashi Ampoule

Ett clicker-spel blandat med grottkrypande. Gameplay centrerar kring rätt simplistiskt pengasamlande till förmån för storyn. Ampoule utvecklas av två personer och har länge funnits på smartphones, varpå det tog steget över till Steam i mars förra året. Sagd duo utlovar tiotals timmar i spellängd. Huvudpersonen är helt röstsatt av röstskådespelerskan Shizuka Itou (vars CV börjar bli rätt långt!). The Sealed Ampoule släpps den 3 februari på PlayStation 4, Xbox One och Nintendo Switch.

TASOMACHI: Behind the Twilight / Tasogare ni Nemuru Machi

Ett av förra årets små uddingar får nu en fysisk release på PlayStation 4 och Nintendo Switch, komplett med konstbok och musik-CD. Vad Varvat tyckte om TASOMACHI kan ni läsa här.

Noel The Mortal Fate / Hiyaku no Noel

Flickan Noel har blivit berövad sina armar och ben av demoner. Noel The Mortal Fate är hennes berättelse om hämnd. Den utspelar sig över sju episoder (eller säsonger) och är tungt inspirerad av manga. Det är också utvecklat av en enda person. Spelet finns redan på Steam sedan ett par år tillbaka, men når nu Switch i ett slags nyversion med en prislapp på cirka 250 kronor – dock bara bekräftat för Japan än så länge.

Mighty Goose

Mighty Goose får en DLC-bana under pågående kvartal. Detta gäller alla versioner (Steam/PS4-5/XBO/XBXS/SW).

Bright Memory: Infinite

Bright Memory: Infinite får kosmetisk DLC i form av två kostymer. De är begränsat gratis under våren. Programvärdarna såg också lite förvånade ut kring nyhetsvärdet över den här rubriken. Bright Memory: Infinite och dess föregångare (utan Infinite-undertiteln) finns båda på Steam.

La Mulana 2 och utvecklarnas hemliga projekt

Utvecklarna Nigoro som ligger bakom bland annat La Mulana-spelen har ”insett att vi, efter snara tio år i branschen, inte har geniet till att utveckla spel på kort tid”. Därför gav de oss tre och en halv uppdatering kring vad de håller på med nu: projekt 1 som är DLC till La Mulana 2 med namnet Tower of Oannes och kan köpas redan nu för ca 40 kronor, projekt 2 som ännu är hemligt, projekt 3 som är ett helt nytt spel (med en riktigt snygg artistisk ambition, om du frågar mig) som fått namnet Ahamkala och … ett projekt 4 som inte hann manifestera innan sändningen började. Det här får man nog ta med ro och kanske spela lite Tower of Oannes i väntan på mer info. Hoppa till 1:43:10 i videon ovan för en närmre bild av Ahamkala.

Gnosia

Gnosia är en visualroman med science fiction-tema. I berättelsen är en besättning strandsatt mitt ute i rymden med ett dolt hot ombord kallat Gnosia. Gnosia har infiltrerat besättningen så väl att ingen vet vem det är och alla måste försöka hitta denne via diskussioner och omröstningar. Låter det bekant? Kanske kan man lättare beskriva det som den ensamme spelarens Among Us? Gnosia släpptes dock redan 2019 till PlayStation Vita och Nintendo Switch 2021, men når nu för första gången en internationell publik på PC med en engelskspråkig release via Steam – som du kan köpa redan nu för drygt 200 kronor.


PLAYSIM har en portfölj med mycket blandad kvalitet, men den är åtminstone unik och intressant i sin egen rätt. De är en liten utgivare som vågar och vill – det är mer än man kan säga om många andra. De är dessutom medvetna om sina internationella fans; flera av de trailers vi fick se under morgonen är engelskspråkiga. Förhoppningsvis bär de alla god frukt.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.