Nintendo Indie World Showcase, april 2024 – en sammanfattning

En ynka dag fick vi på oss att förbereda inför Nintendo Indie World Showcase, april 2024. Men behöver man egentligen mer för en eftermiddag med lite indienyheter? Eftersom den absoluta majoriteten av titlarna i dagens sändning kommer ut i år, är svaret nej. Lite nyheter finns här, en och annan överraskning också, men det mesta är ändå bekant skåpmat. Läcker skåpmat.

Det här kan du spela nu

Nästan alla presentationer från Nintendo följs åt av något vi kan spela nu meddetsamma. I dag blev det spelen Sticky Business (plus dess DLC Plan with me) och stitch. Båda går med enkelhet att placera i det pastellfärgade facket ”mysspel”. De hade båda dessutom en kort session med utvecklarna själva där de fick presentera frukten av sin egen kreativitet. Väldigt personligt på ett helylle sätt.

Sticky Business är en affärssimulator där du designar och säljer klistermärken till kunder. Du får genom det reda på mer om dem, vilket gör spelet till lika mängder skapande och berättande. Nedladdningspaketet går att köpa separat eller tillsammans med huvudspelet.

I stitch. utför du ett slags förenklad stickning med pusselelement. Här finns uppenbara paralleller med Picross/Nonogram, men resultaten får via garnet ett annat liv och textur. Varje pussel har dessutom historiska anekdoter som utgör ett lärotillfälle. Switch + stitch. = sant; spelet är konsolexklusivt på plattformen (originalet är Apple Arcade).

Det här kan du spela i sommar

Den 25 april kommer Another Crab’s Treasure. Detta presenterades redan på Indie World Showcase i maj 2022. Det kommer också till en drös andra plattformar samma dag.

Den 9 maj släpps Animal Well och Little Kitty, Big City (som för övrigt inledde presentationen). Animal Well är utforskningsaction/metroidvania som ser ut som neonfärgat gullgull med en obehaglig underton. Kattsimulatorn Little Kitty, Big City har dykt upp förut och är något så lockande som ett utforskningsspel där du får vara en katt. Här utlovat ”catchievements” som bör kunna få fans av Untitled Goose Game att dra på mungiporna.

Den 16 maj kommer Lorelei and the Laser Eyes, ett riktigt svart äventyrsspel från skaparna av Sayonara Wild Hearts (Simogo). Det är Annapurna Interactive som står för utgivningen, och det tycks vara en titel som passar väl med deras övriga katalog, som innehåller spel som Stray och Neon White.

Den 23 maj kommer Duck Detective: The Secret Salami och gör Switchen till sin första plattform. Ett mer lättsamt äventyrsspel i lekfullt noir-stuk från Happy Broccoli Games, skaparna av Kraken Academy!

I juli släpps SCHiM (den 18) och Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate (ospecificerat). SCHiM är … ja, säg det du. GameFAQs listar det som en 3D-plattformare med premissen att hoppa mellan skuggor. Det korta klipp vi fick se säger inte mycket, och såväl utgivare som utvecklare är relativt okända. Detta kan bli intressant. I jämförelse behöver TMNT knappast någon introduktion. Det enda nya är att Splintered Fate är ett roguelike/roguelite-spel med slumpgenererat upplägg och både permanenta och semipermanenta uppgraderingar. Passar detta upplägg för ett Turtles-spel av hacka-slå-typ?

Den 8 augusti kommer Steamworld Heist II till Nintendo Switch (och en drös andra plattformar), tätt följt av Cat Quest III samma datum. Det är nio år sedan originalet kom ut och ser nästan identiskt ut. Mer av det goda för fans av SteamWorld-världen i allmänet och Heist i synnerhet, helt enkelt. Cat Quest III är även det identiskt med sina föregångare rent grafiskt. Och som nämnt tidigare tar det med sig multiplayer från tvåan ut till sjöss.

Någon gång under sommaren får vi även Refined Self: The Personality Test Game samt Bzzzt. Det förstnämnda har en väldigt självförklarande titel och en anime-esk estetik som motsvarar förväntningarna på en sådan titel. En mysig story med precis lika mysig pianomusik ryms i klippet vi fick se. Bzzzt är i stället en retropixlad actionrökare som blandar plattformshoppande och rymdskeppsskjutande. Med sin färgglada grafik och till synes tajta gameplay kan det säkerligen locka en del fans av genrerna.

Det här kan du spela senare (tidsram: 2024)

Yars Rising är det senaste från WayForward, som här samarbetar med Atari Games. Precis som många av deras titlar är det en del av subgenren metroidvania, och det presenterades med en längre trailer med berättarröst. Här syns DNA från Catgirl with Salad, Vitamin Connection och, framför allt, River City Girls. Kombinerat med spelmekaniken från Shantae-spelen låter detta som ett recept på succé, även om sagd trailer var lite … grimasvänlig.

Valley Peaks ser ut som om någon försökt sig på A Short Hike i förstapersonsperspektiv. Mysiga höstfärger i ett mjukt landskap att utforska med alla till buds stående metoder låter som ett helt okej sätt att spendera en regnig dag.

Europa ser ut som en spelbar Ghibli-film eller något i samma mysfaktor. En demo släpps på eShopen i dag, och är det samma som finns på Steam är det väl värt en testrunda för nyfikna.

Och slutligen: Den 12 november släpps den uppenbart Wario-influerade Antonblast, som har nämnts tidigare. Har du spelar Wario Land 4 eller Wario Land: The Shake Dimension vet du exakt vad det här är för typ av spel. För er andra: Spela genom en actionfylld bana full med plattformar, fiender och skatter – ta superföremålet i slutet och spring snabbt tillbaka från (typ) samma håll som du kom. Skärmen verkar skaka härligt med varenda smäll, av vilka där finns många.

Inga större överraskningar här, som sagt, men en inte helt oäven mysig, vacker och mysigt vacker samling spel. Och de kommer alla att kunna spelas innan årets slut!

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.