Playstation 4 är årets stora segrare

2014 var året då konsolkriget skulle avgöras. Efter en enorm hype inför släppet av den nya generationens konsoler stormade Playstation 4 ur startgroparna redan i slutet av 2013.

Sonys flaggskepp släpptes mer än ett år efter Nintendos konkurrent Wii U, men det var redan tidigt uppenbart att spelarna skulle hålla hårt i sina slantar då de inväntade releasen av Playstation 4. På släppdagen den 29 november 2013 var den sista konsolen sedan länge bokad. De som inte var på tårna fick snällt vänta flera månader på att kunna lägga vantarna på en alldeles egen PS4.

comic con gamex playstationSony satsade stort på årets Comic Con Gamex.

Att Wii U aldrig skulle bli en riktig utmanare till Playstation 4 var alla tidigt rörande överens om. De båda konsolerna slogs helt enkelt om helt olika kunder med helt olika förutsättningar. Wii U är och kommer nog alltid att vara valet för en stor skara Nintendo-fans och familjer med mindre barn. Övriga väljer en annan spelmaskin. Antalet tredjepartsutvecklade spel är helt för litet till Wii U. Playstation 4 skulle bli konsolen för den breda massan. Valet för alla som ville spela stora speltitlar med bättre grafik och en mängd andra nyheter.

Den stora utmanaren till Playstation 4 som alla väntat på lät dröja ända till september i år. Microsofts svar i konsolkriget hette Xbox One och lanserades hopplöst sent i Sverige. Många hade helt enkelt tröttnat på att vänta. De ville spela de nya spelen med allt vad det innebar, så som delafunktioner och förbättrad grafik. Som alltid har varje konsol sin egen skara trogna fans och visst fanns de spelare som pliktskyldigt väntade in Xbox One. Men Sonys försprång kändes redan från start ointagligt. Vid Halloween i år meddelade företaget att de sålt hela 13,5 miljoner konsoler.

Fördel Playstation 4

Vi på Varvat jämförde tidigt de båda konsolerna och slutsatsen blev en klar fördel för Playstation 4. Mycket var osäkert när artikeln författades och Microsoft tog snabbt till sig av den massiva kritik företaget fått, bland annat för ett helt efterblivet registreringskrav och det faktum att Kinect var online dygnet runt. De anpassade sig snabbt till önskemålen från spelarna och när Xbox One landade i Sverige var skillnaderna mellan Playstation 4 och Xbox One ändå väldigt små.

Playstation 4 bjöd på en hel del bra, konsolunika spel redan från start. Bland annat Killzone: Shadow FallKnack, och Resogun. Fler spel gick att köpa via digital nerladdning. Dessutom släpptes en hel del porterade spel från Playstation 3 till den nya konsolen, bland annat Assassin’s Creed: Black Flag och LEGO Marvel Super Heroes, såväl som de senaste versionerna av Call of Duty och Battlefield. Till och med den sista mars släpptes ytterligare 31 spel till Playstation 4. Hetast av alla var inFamous: Second Son, som fick höga betyg av oss på Varvat.

playstation-tv-1Ta med ditt spelande med Playstation TV.

Sony har under året varit extremt generösa med kringutrustning till Playstation 4. Emil visade tidigt upp hur du med hjälp av ditt Vita kunde utöka möjligheterna med ditt spelande. Sony har under året också lanserat Playstation TV, en liten låda som förutom de vanliga TV-tjänsterna också låter spelaren streama innehållet från sin Playstation 4, trådlöst till valfri TV i närheten. I och med den senaste uppdateringen av mjukvaran i Playstation 4 så blev funktionen Share Play tillgänglig. Share Play är en tjänst som låter dig dela med dig av din spelupplevelse till alla dina vänner i vad Sony kallar en ”virtuell soffa”. Det fina i kråksången är att din kompis inte ens behöver äga spelet i fråga.

Knapp skapar stjärnor

Playstation 4 gjorde det också möjligt för vem som helst att bli sin egen PewDiePie eller Stamsite genom den av många välanvända dela-knappen. Under året har vi sett tusentals, om inte miljontals direktsända spelsejourer via streamingtjänsten Twitch. Förmodligen har Playstation 4 fött många framtida världsstjärnor genom en enda, magisk knapp.

Så även om det inte alls är långt kvar till jul så vill jag ge ett julklappstips så här i sista minuten: köp ett Playstation 4. Till dig själv eller till dina nära och kära. Sonys konsol har redan visat att den är här för att stanna och med den uppsjö av spel och tillbehör som släpps hela tiden så kan vi bara förmoda att vi bara sett början på konsolens kapacitet. Vem vet vad framtiden har att utvisa? Inte jag, men jag vet att vi på Varvat kommer att stå först i kön och hårdtesta allt Sony behagar släppa under 2015 och framåt.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.