Skolstart! Hogwarts Legacy ute nu – en succé fastän starkt motstånd

Hogwarts Legacy har toppat flera listor upp till releasen. I dag har det efterlängtade rollspelet världspremiär. Samtidigt fortsätter heta diskussioner kring varumärkets upphovsskapares åsikter.

I dag är dagen då häxor och trollkarlars antagningsbrev äntligen anländer! Hogwarts Legacy har öppnat portarna för fans och står redo att placera sorteringshatten på våra huvuden. Hogwarts Legacy, från Warner Bros. Games och Portkey Games är nu ute till PC, Playstation 5 och Xboxn Series X|S. Versionerna till Playstation 4 och Xbox One släpps sedan den 4 april. Sist ut är Nintendo Switch som slutligen får sin utgåva i sommar den 25 juli.

Hogwarts Legacy är ett actionrollspel som utspelar sig i trollkarlsvärlden på 1890-talet och låter iklä dig rollen som en sent antagen student med yterst ovanliga krafter. Till bakgrunden av politiska oroligheter påbörjar du dina studier på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Fast det dröjer inte länge innan du blir indragen i en kamp som kan komma att spela en avgörande roll för hela trollkarlsvärlden, för att inte nämna dina betyg…

Läs mer om Hogwarts Legacy på dess hemsida.

Hogwarts Legacy är ett hett efterlängtat spel som toppar Steams lista för mest önskade och köpta spel, samt ligger på tredje plats för antalet aktiva spelare. Hogwarts Legacy är dessutom ett av de mest streamade spelet de sedan några dagar tillbaka. Natten när early access började hade spelet över 1 miljon tittare på Twitch. Att saga att spelet ä ren succé är en underdrift. Spelet kammade hem överväldigande positive intryck innan releasen och har i dagarna sett flera positiva recensioner. Tyvärr inte hos oss ännu…

IGN gav spelet till exempel en 9.

Elefanten i rummet

Eller som jag kallar henne: Hon-som-inte-borde-nämnas-vid-namn. Inte för att jag fruktar henne, utan för att hon har blivit en ondska i trollkarlsvärlden – världen hon själv skapat. Hon har de senaste åren blivit mer och mer uppmärksammad för sina skeva åsikter om transpersoner. Åsikter som i dagsläget inte går att åtskilja från spelet Hogwarts Legacy, ett spel som hon inte haft något med att göra – bortsett från att det utspelar sig i världen hon diktat.

I upptrappningen till releasen har diskursen eskalerat i aggressivitet och Hogwarts Legacy har blivit måltavlan i kampanjen mot författaren. Bojkotta spelet, ifrågasätta streamers, och ge konsumenter dåligt samvete är bara några av de nyheter som cirkulerat i ethern de senaste månaderna. Samtidigt blir transpersoner som yttrar sig förlöjligade eller stämplade som mobbare, medan det är de som i sin tur är utsatta, varje dag.

Att spelets utvecklare gjort någolunda ansträngningar för att göra spelet inkluderande för alla verkar ingen direkt bry sig om. Allt handlar om pengarna, royalties och inflytande Hon-som-inte-borde-nämnas-vid-namn tillgodoser sig för att fortsätta driva hennes agenda mot transpersoner. Det är en knivig situation i ett medium som är tänkt att vara roligt och till för alla. Ändå är det viktigt att låta dessa diskussioner äga rum och att lyssna på kritiken – för även om denna ondska är tydlig och har ett ansikte som går att avskriva för att frigöra sitt samvete, behöver vi väcka medvetenheten hos så många som möjligt.

Varvat kommer i vår recension av Hogwarts Legacy enbart att fokusera på spelet. Men vi anser att intresserrade spelare bör känna till konflikten som just nu pågår runt Harry Potter och hans skapare, så att alla kan göra ett informerat beslut angående Hogwarts Legacy.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.