Vi ser fram emot spelåret 2023

Ännu ett nytt år står för dörren och med det en hel drös härliga speltitlar att se fram emot. 2023 ser ut att bjuda på en massa spelgodis samtidigt som vi inte räknar med några stora nyheter på hårdvarumarknaden. Här har vi listat de titlar vi på redaktionen ser fram emot mest under det kommande året. Vilka spel ser du fram emot?

One Piece Odyssey

Släppdatum 13 januari

Ett av historiens mest älskade manga får äntligen ett rollspel! Seriens skapare Eiichiro Oda har skrivit en originell berättelse för spelet som hyllar varumärkets 25-årsjubileum. One Piece Odyssey ser våra favorithjältar i Stråhattsbesättningen utforska en mystisk ö efter ha blivit separerade från varandra. Där väntar farliga monster, underliga figurer och ett äventyr som förhoppningsvis ska få fans att fälla en tår av glädje. Förutom traditionella rollspelsfunktioner ska Odyssey ha slumpmässiga händelser som ska motivera spelaren att anpassa sina hjältar strategiskt.

Fire Emblem Engage

Släppdatum 20 januari

Fire Emblem fortsätter få nästan komiskt många spel för en serie som var nära att dö. Fire Emblem Engage följer 3 ½ år efter sin föregångare Fire Emblem Three Houses och ser ut att bli en flört med fans av de mer traditionella inläggen i serien, det vill säga de som aldrig kom utanför Japan. Det nya stridssystemet Engage låter dig anropa hjältar från seriens förflutna och till och med sammanlänka dem med befintliga trupper. Den ena karaktärsdesignen är mer makalös än den andra – även omgivningen är en pittoresk kavalkad av färger. Inte undra på att Fire Emblem är en spelserie som med glimten i ögat kan kallas för ”animeschack”.

Dead Space

Släppdatum 27 januari

Dead Space bjöd på en härligt ryslig upplevelse när det begav sig år 2008. Aldrig förr hade hjärtattacken varit så närvarande när fienden dök upp från överallt och ingenstans. Överlevnad var prio nummet ett med döden lurandes bakom varje hörn. Det arvet försöker Motive Studios återskapa i remaken som i skrivande stund precis avslutats från ritbordet. Kombinerat med nästa generations tekniska muskler kommer Isaac Clarkes äventyr vara sprakande vackert – och förhoppningsvis så där kittlande läskigt som vi minns det back in the days.

Hogwarts Legacy

Släppdatum 10 februari

Hogwarts Legacy reveal.

I Hogwarts Legacy tar du rollen som elev på den berömda skolan för häxkonster och trolldom i en tid långt innan Harry Potter och hans vänner ens var påtänkta. I den öppna världen kommer du att få bekanta dig med kända platser som Hogsmeade och Den förbjudna skogen. Mn det är trots allt en skola vi snackar om och du kan räkna med att behöva gå på lektioner och läsa läxor. Givetvis finns det också mysterium och pussel att lösa. Vi har sett fram emot Hogwarts Legacy i över ett år och nu längtar vi efter att få kränga på oss trollkarlskläderna och prova sorteringshatten.

Blanc

Släppdatum 14 februari

Blanc är ett bedårande litet svartvitt spel där du och en samarbetspartner spelar som ett rådjur och en vargunge som ska hitta sina familjer. De två besitter olika förmågor som måste komplettera varandra för att lösa spelets pussel. Blanc är byggt så att du måste spela med en vän, men lyckligtvis har även funktionen att spela online utlovats. Eftersom det släpps på självaste Alla hjärtans dag är ju det uppenbara att spela tillsammans med sin andra hälft. Blanc är än så länge bara bekräftat för PC och Nintendo Switch.

Octopath Traveler II

Släppdatum 24 februari

Den grafiska stilen dubbad HD2D (eller 2DHD) fortsätter 2023 med Octopath Traveler II. Trots namnet är det tekniskt sett den tredje delen i spelserien, efter mobilspelet Champions of the Continent. Här får vi återigen följa åtta resenärer med unika förmågor och resor att ta sig an i världen. Nytt för uppföljaren är en dygnscykel som ger fler olika handlingsmöjligheter för karaktärerna. Med Yasunori Nishiki tillbaka vid taktpinnen lär soundtracket dessutom hålla samma höga klass som seriens första två delar. Till skillnad från det första spelet släpps Octopath Traveler II inte exklusivt, utan kommer till PC, Nintendo Switch samt PlayStation 4–5.

Atomic Heart

Släppdatum 21 februari

Vad får du om man slår ihop Bioshock och Doom Eternal och sedan injicerar en kraftig dos Ryska? Atomic Heart ser inte bara jäkligt häftigt ut, med robotar, zombies och retro-futuristiska vapen. Det har dessutom en spännande story i vilket en vetenskapsman uppfinner ett nytt material för informationslagring. Denna upptäckt sätter Sovjet och hela världen på en vägen till ett paradis, där teknologi och välstånd tar mänskligheten till nya höjder. Naturligtvis går det åt helvete. Major Nechaev, en cyborg utan minnen från sitt förflutna får städa upp mardrömmen som teknologin gett upphov till. Atomic Heart kommer till PC och dagens konsoler, inklusive Playstation 4 och Xbox One.

Star Wars Jedi: Survivor

Släppdatum 17 mars

Star Wars Jedi: Fallen Order var ett härligt äventyr att utforska. Respawn Entertainment bjöd på en storslagen utmaning som spann vidare på det gigantiska Star Wars-universitet. Cal Kestis var en udda fågel vars jedikrafter växte i takt med alla förmågor som spelaren steg för steg erövrade. Star Wars Jedi: Survivor ser ut att traska i samma fotspår med större världar, fler grymma jedimoves och nya fiender att svinga ljussablen mot. För den som älskar George Lucas rymdsaga och episka slagfält så är denna uppföljare något att verkligen se fram emot.

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

Släppdatum 17 mars

En förvånansvärd utannonsering från december förra året. Bayonettas ursprungsberättelse kommer inte bara få stå i centrum för ett helt spel, utan detta spel kommer att vara ett hacka-slå i bildboksformat. Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon ser potentiellt ut att vara för en helt annan målgrupp än spelserien den härrör från, men det gör inte det minsta. En sån här titel kan trots allt stå på egna ben.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Släppdatum 12 maj

The Legend of Zelda: Breath of the Wild bjöd på en häpnadsväckande spelupplevelse. Genom att bryta mot spelseriens konventioner och anamma mer moderna open world- och survival-genrer återvände Zelda till sina rötter. Tears of the Kingdom ser ut att ta allt vi älskade med föregångaren och dubbla det! Än så länge är både story och spelmekanik höjt i dunkel, men av det vi sett tar Link till himlen för att utforska en värld bland molnen. Det är med skyhöga förhoppningar vi längtar till våren och nästa stora äventyr i Hyrule! Den här gången håller vi tummarna för ordentliga dungeons, mjuk prestanda och en värld som åter igen väcker vår förundran.

Diablo IV

Släppdatum 7 juni

Nä, Diablo III var faktiskt ingen höjdare. Eller ja, spelet fick ju bra betyg, men det lämnade inget bestående intryck hos de flesta fansen. Vi som var med då det begav sig minns hur de två första spelen skakade om spelutvecklingen i grundvalarna och de satte verkligen Blizzard på kartan. Nu hoppas vi åter att få utforska underjorden som Barbarian, Sorceress, Druid, Rogue eller Necromancer i jakten på de bästa vapnen och rustningarna. Jag, och många med mig hoppas och tror att Blizzard tar oss tillbaks till spelets ursprung. Då kan det inte bli annat än bra.

Final Fantasy XVI

Släppdatum 22 juni

Ett Final Fantasy-spel med ett enkelt nummer efter sig är alltid en rätt stor grej. Det gäller särskilt nu när det är över sex år sedan Final Fantasy XV tog över våra lastgen-konsoler. Till skillnad från den pojkbandsaktiga framtoning i föregångaren har dock Final Fantasy XVI återgått till seriens rötter: ett teknologiskt fantasy-tema där svärd och magi möter gotisk steampunk. Final Fantasy XVI har ett stort antal tunga namn vid rodret. Producenten Naoki Yoshida har utlovat en mörk fantasyberättelse med tung inspiration från Europa under medeltiden. Det låter allt annat än unikt, men med namn som Masayoshi Soken (Final Fantasy XIV) på den musikaliska sidan och Hiroshi Minagawa (Final Fantasy Tactics) på den estetiska bör vi kunna förvänta oss bland det bästa en sådan beskrivning har att erbjuda. Final Fantasy XVI kommer vara tidsexklusivt på PlayStation 5.

Baldur’s Gate III

Släppdatum augusti 2023

I early access sedan oktober 2020 är detta den hett efterlängtade uppföljaren till ett av tidernas bästa rollspel. Fans har länge längtat efter att återvända till Svärdskusten och den fantastiska världen som är Forgotten Realms. Och snart är väntan över! Utvecklat av Larian Studios, som även dem är stora fans av originalen, har detta episka rollspel release någon gång i augusti. Baldur’s Gate III lånar regelverket från Dungeons & Dragons femte utgåva men det går inte att missta Larians egna mästerliga speldesign. Taktisk strid i turordning, ödesdigra val och konsekvenser, spännande karaktärer och en storslagen berättelse som blir kanon i Forgotten Realms fortsatta utveckling!

Starfield

Släppdatum första halvan av 2023

Med The Elder Scrolls V: Skyrim skapade Bethesda Softworks en kultklassiker som över flera generationer fostrat gamers pilar-i-knät memes. Nu är det deras förhoppning att Starfield slår genom med liknande effekt. I folkmun dubbad Skyrim i rymden, ser Starfield ut att innehålla Bethesdas välkända penseldrag i allt från dialoger, basbygge och strid. Spelet är något av ett passionsprojekt för Todd Howard och studion och att säga att Starfield är hajpat är en galaktisk underdrift. Med över tusen planeter att utforska, flera fraktioner att jobba för och spännande karaktärer att möta, ger du dig ut i rymden för att finna svaret på frågan: vad finns där ute?

Starfield är en Xbox-exklusivitet och släpps enbart till Windows PC och Xbox Series X|S någon gång under 2023.

Kerbal Space Program 2

Släppdatum kvartal 1

Det är få spel jag skrattat så mycket år som Kerbal Space Program. Försöken att skapa rymdfarkoster slutar i nio fall av tio i katastrof, men känslan när dy lyckas få din raket att lämna jordens dragningskraft är sjukt belönande. Om Kerbal Space Program 2 har behållit bara det som gjorde ettan så bra och sedan adderat ännu mer galna byggkomponenter, jag då lär spelet bli ett av årets absoluta höjdpunkter. Jag ser fram emot att åter igen få försöka uppfylla mina Kerbals drömmar om rymden.

9 Years of Shadows

Släppdatum kvartal 1

9 Years of Shadows har genomgått ett par förseningar redan, från december 2021 till slutet av 2022, till ”ett par månader in på 2023”. Det är varken oerhört eller särskilt förvånande – med tanke på hur otroligt bra allt ser ut är det rentutav välkomnande. Man bör ha i åtanke att Kickstarter-finansierade spel i metroidvania-subgenren har haft skyhög kvalitet genom åren (Timespinner, Hollow Knight, Blasphemous, för att nämna några). Det gör förväntningarna på 9 Years of Shadows måhända ännu högre, men också pressen på HALBERD STUDIOS enorm. Men vi på Varvat hoppas så klart att de levererar.

Assassin’s Creed Mirage

Släppdatum TBA

Nu är det snart tre år sedan Assassin’s Creed Valhalla släpptes, en eon av tid när det gäller serien om lönnmördarna. Därför är det med stor nyfikenhet vi ser fram emot vad Ubisoft kokat ihop när Assassin’s Creed Mirage släpps senare i år. Vi är fortfarande kvar i forntiden och den här gången tar vi oss till mellanöstern och den islamiska kulturens guldålder. I rollen som Basim Ibn Ishaq skall vi i vanlig ordning smyga, lönnmörda och avslöja hemligheter om tempelriddarna.

Planet of Lana

Släppdatum okänt 2023

Hajpen för Planet of Lana är galet hög, och det känns som en titel som verkligen har potential att leverera på den premissen. För varje gång vi skriver om spelet här på Varvat känns det som att det följs av ytterligare en försening. Samtidigt höjs kvaliteten på det vi får se också märkbart för varje sådan gång. Ett spel är alltid mer än summan av sina inspirationskällor. Med tanke på att Planet of Lana har källor som Brothers: A Tale of Two Sons och Studio Ghibli är det en fullt rimlig volym på hajptrumman. Det här kan mycket väl bli nästa svenska dunderhit i spelvärlden.

Disney Illusion Island

Släppdatum okänt 2023

Disney Illusion Island avtäcktes i september på Disneys D23 Showcase, men sedan dess har det varit knäpptyst. Kanske betyder det en risk att vi får vänta längre än 2023 tillåter, men här är vi optimistiska. Illusion-nerven har trots allt inte blivit kliad på sedan remaken av Castle of Illusion 2013.

Sea of Stars

Släppdatum okänt 2023

Sea of Stars kan knappast ha undgått något RPG-fan, särskilt om du gillar den japanska varianten. Det har sannerligen inte gått oss förbi. Med självaste Yasunori Mitsuda vid musikdelen (även om det ”bara” är i bidragande roller) och med de imponerande trailers och skärmbilder vi fått se under det gångna året är det inte svårt att ana stordåd. Backare av Kickstarter-kampanjen fick i slutet av 2022 ta del av videohälsningen ovan. Det känns som att Sea of Stars är i goda händer.

Det var hela listan över titlar vi på Varvat håller ett lite extra öga på under det kommande spelåret. Givetvis räknar vi med en och annan överraskning och vi lovar att skriva om allt som händer under 2023. Så, åter igen, vilka spel ser du gram emot under året som kommer?

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.