Stor musspecial! Vi har testat fem gamingmöss

För att du är värd en bättre mus

Alla som någon gång lirat ett intensivt shooterspel vet vikten av en bra gamingmus. Vi på Varvat har testat fem olika gamingmöss som alla påstår sig förbättra ditt PC-spelande. Alla utlåtanden är gjorda av enskilda redaktionsmedlemmar och deras recensioner är helt baserade på personliga upplevelser och preferenser.

SL-6397 Decus (SpeedLink)

Antal knappar: 7decus
Sladdlängd: 1,8 m (flätad)
Upplösning: 400 till 5000 dpi
Pris på Prisjakt: 331 kr

Decus är visserligen en av de mindre bröderna i Tyska Speedlinks familj med spelmöss, men låt inte detta minska dina förväntningar. Trots ett aningen mindre knappantal så förlorar detta pekdon knappt någon prestanda och med sin nära oförskämt ergonomiska design är den dessutom extremt bekväm att använda. Utöver inställningsbara LED-färger så får du med ett program för att med maximal precision ställa in hur känslig du vill att musen ska vara, vilket uppskattas av de som vill ha perfekt koll på sin dpi. Nackdelen blir istället att man till skillnad från många andra möss med inställningsbar tröghet inte har kontroller för detta direkt på musen. Prislappen ligger överlag aningen lägre än många av dess konkurrenter, vilket kan ha att göra med dess aningen plastiga uppbyggnad. Detta kan möjligtvis sänka livslängden en aning och dessutom resulterar detta i att den är lättare än några av oss föredrar, men för priset den går för är det ett kraftfullt verktyg för den som uppskattar maximal precision.

Bra:

 • Prisvärd
 • Extremt bekväm
 • Mycket kontroll över känslighet

Mindre bra

 • Aningen plastig
 • Glider sämre på vissa musmattor

ZorA (EpicGear)ZORA_Weights_02-1

Antal knappar: 7
Sladdlängd: 1,8 m (flätad)
Upplösning: 3500 dpi
Pris på Prisjakt: 469 kr

Taiwanesiska EpicGear har länge legat i frontlinjen för nya databaserade komponenter till både nytta och nöje. Deras senaste produkt i form av musen ZorA riktar sig främst till spelsugna gamers i behov av en förlängd arm som kan leverera i stridens hetta. Den här gången har man satsat på LED-belysning som färgar upp musen i totalt mörker. Du kan ställa in upp till fem färger med ett enkelt knapptryck och även kalibrera motståndet hur snabbt/trögt pekdonet ska röra sig på skärmen, vilket lämpar sig för den som vill finjustera precisionen på sitt sikte. Musen är hyggligt ergonomiskt men kunde ha haft en utbyggnad för stöd till tummen under långa sessioner. Ett extra plus för den långa kabeln som ger utrymme på bordet samt dess kompatibilitet till Windows 10 som förpackningen inte gav klartecken till. Med hjälp av ett antal vikter inne musen kan man dessutom öka eller minska den fysiska vikten på musen, något som är helt unikt för de möss vi testat. Utöver de tekniska finesserna är detta en standardmus som utför sitt jobb och gör skäl för sina dryga fem hunkor. (Hundralappar för er utanför Stockholm)

Bra:

 • Inställbart musmotstånd
 • Väl upplyst med möjlighet att välja fem LED-färger
 • Vikten kan ändras med hjälp av fyra blytyngder.

Mindre bra

 • Kunde ha varit lite mer ergonomiskt med ett tumstöd

GS016XT_119854_800x800XG-M2 Ninjas in Pyjamas Edition (Xtrfy)

Antal knappar: 5
Sladdlängd: 2 m (flätad)
Upplösning: 400 till 4000 dpi
Pris på Prisjakt: 699 kr

Svenska Xtrfy har gjort sig hyggligt kända för sina mobiltillbehör och gamingtangentbord. Med XG-M2 gav de sig även in i mussegmentet av marknaden. Den testade musen bär Ninjas in Pyjamas kråka och kostar en femtiolapp mer, men är i övrigt samma som standardmodellen. Xtrfy gör en Bang & Olufsen och går den sparsmakade kvalitetsvägen. Den vräkigaste detaljen är att cpi-knapparna ändrar färg beroende på inställd upplösning. I övrigt mattsvart gummi och lite grön LED. Glidbanorna meddelas vara i teflon och är mycket riktigt väldigt hala. Sensorn uppges vara av toppkvalitet och dess pollfrekvens (hur ofta datorn pingar musen) går att justera med ett enkelt reglage för att spara processorkraft när nöden så kräver. Trots det känns 700 pix som en lite väl saftig prislapp för en högerhänt femknappsmus som i övrigt har ungefär samma mått och vikt som vilken standardmus som helst. Jag förväntar mig en större pjäs med lite tyngd och bättre ergonomi, för trots att jag inte har särskilt stora händer känns den för liten och platt. Xtrfy har satsat på att leverera en Rolls-Royce och som första försök är det väl inte direkt dåligt, men i flera avseenden får kunden snarare en dyr Volkswagen.

Bra:

 • Gedigen konstruktion och kvalitetsmaterial
 • On-the-fly-reglage

Mindre bra:

 • Dyr
 • Aningen för liten och oergonomisk

Kudos Z-9 (SpeedLink)Kudos z9

Antal knappar: 9
Sladdlängd: 1,8 m (flätad)
Upplösning: 8200 dpi
Pris på Prisjakt: 409 kr

Den här musen är mycket skön att vila handen på vilket kan underlätta vid de längre spelsessionerna, alkoven för tummen är särskild bekväm. Kudos Z-9:s “borstade” plasthölje gör den också mindre hal när handsvetten väl börjar rinna. Tyvärr känns musen väldigt plastig och den vänstra och högra musknappen har i stort sett inget motstånd i klicken, vilket gör att den upplevs som något som inte kommer hålla länge till spel som Diablo III eller Battlefield 4. Mjukvaran som medföljer tillåter upp till fem olika profiler, med knappinställningar, macroinspelningar och sensorjusteringar. I det stora hela är det en prisvärd spelmus. Men förvänta er kanske inte att den skall hålla i flera år.

Bra:

 • Jätteskön plats för tummen att vila på
 • Ganska många knappar att konfigurera i mjukvaroprogrammet

Mindre bra:

 • I stora händer kan den kännas för liten
 • De primära musknapparna upplevs inte som slittåliga

Cyclops X (EpicGear)

Antal knappar: 7
Sladdlängd: 1,8 m (flätad)

Upplösning: 5000 dpi
Pris på Pricerunner: 699 kr

Snygg, stilren design och många alternativ att skräddarsy den på. Du kan programmera musens knappar att fungera på olika sätt, beroende på vilket spel du spelar. Med en LED-lampa indikeras vilken av de fem inställningarna du har aktiv med hjälp av fem olika färger bakom scrollhjulet. Du har ett ips-reglage som låter dig välja mellan fyra olika hastigheter, vilket ger ytterligare frihet när det kommer till att anpassa den för olika genrer. Tumknapparna sitter bra, även om den bakre knappen gärna kunde få ha suttit lite längre fram. Scrollhjulet har ett bra motstånd och med tydliga klick mellan varje scrollning får man bättre kontroll när man bläddrar i menyer. Överlag en väldigt bekväm och bra mus, med bra alternativ till modifiering. I enklaste laget vad gäller knappar, men fyller sin funktion mer än väl i de flesta spel.

Bra:

 • Ergonomisk form som låter fingrarna vila bra mot musen
 • Väldigt anpassningsbar för varje spelstil
 • Stilren design

Mindre bra:

 • Placeringen av tumknapparna
 • Det kunde gärna ha fått vara ett par knappar till

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas.Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.