Sverok släpper spelmaterial som ska lära barn att förebygga våld

Spelkulturförbundet Sverok lanserar tillsammans med organisationen MÄN nytt metodmaterial, där spel används för att förebygga våld. I “Samspel Fritid” får barn under 15 år på fritidsgårdar, kulturskolor och bibliotek utforska ämnen som samtycke, näthat och kränkningar genom spel och samtal. Det skriver Sverok i ett pressmeddelande.

Spel har en enorm betydelse i många ungas liv idag. Vi är glada att kunna erbjuda ett material som låter barn utforska viktiga frågor i ett format de uppskattar. Spel är ett fantastiskt läroverktyg eftersom det aktiverar barnen och gör det möjligt att prata om tunga ämnen på ett roligt och interaktivt sätt, säger Björn Adriansson, kommunikatör på Sverok.

Samspel Fritid är utformat för barn 10–15 år som vistas på fritidsgårdar, kulturskolor, föreningar eller bibliotek. Det kostnadsfria materialet består av fem ledarledda pass med instruktioner för fyra digitala spel och ett kortspel. Genom att kombinera spelupplevelser med diskussionsmaterial, får barnen utforska ämnen som våld och samtycke. Till exempel kan de diskutera trygghet online samtidigt som de spelar Minecraft. Organisationen MÄN hoppas att samarbetsprojektet med Sverok ska leda till fler trygga och inkluderande miljöer för unga. 

Inget barn ska utsättas eller utsätta andra för våld och kränkningar. Med Samspel vill vi tillsammans med barnen skapa trygga miljöer, där omsorg om varandra blir normen. Centralt är också att erbjuda dem verktyg för att på ett säkert sätt kunna ingripa när en våldsam situation uppstår, säger Adam Wassrin, metodutvecklare på organisationen MÄN. 

Projektet Samspel har drivits av Sverok och organisationen MÄN sedan 2021 med stöd från Allmänna Arvsfonden. Nu lanseras metodmaterialet, där versionen “Samspel Fritid” ska lära barn i fritidsverksamhet att förebygga våld genom spel. I projektet finns även versionen “Samspel Skola”, som riktar sig till barn i klassrummet och tillhandahålls av MÄN.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.